Amikor a diós zöldbabot készítettem, kétszer annyi diót pirítottam, gondoltam, majd csak elfogy valahogy.......:) Igazából már akkor terveztem ezt a kenyeret:)
Gyakran készítek magos kenyereket és elég gyakran kerül bele dió is.
Amiben ez most mégis más: a diót előbb megpirítottam, ami bizony nem vált hátrányára:), a kenyér belsejében, a dió megőrizte pirított ízét és ropogósságát is.
A legegyszerűbben elkészíthető kenyerek közé tartozik.
A kész kenyértésztát kettévettem, a felébe tettem a diót, a másik felét simán hagytam, tehát a megadott mennyiségből kétfélét készítettem.
Pirított diós kenyér
Hozzávalók
370 gr víz (200gr + 170gr)
25 gr friss élesztő
1 tk méz
1 ek (5gr) liszt
200 gr világos rozsliszt
450 gr finomliszt
2 tk tengerisó
3 ek olaj (diós olaj)
----------------
2 marék pirított dió
Kimértem 200 gr langyos vizet, belemorzsoltam az élesztőt, hozzácsorgattam a mézet, rászórtam az 1 ek. lisztet és összekevertem.
Lefedtem egy fóliával és 2 órát így hagytam. Felhabosodott gyönyörűen.
30 perc elteltével, illetve, miután megkevertem |
Hozzáadtam a többi szobahőmérsékletű hozzávalót.
Alaposan összedolgoztam (lehet kézzel, de a sima keverőkaros gép megkönnyíti a munkánk).
Lisztezett munkafelületre borítottam, majd alaposan kidolgoztam a tésztát.
Nem ragacsos, ruganyos, selymes tapintású lett.
Letakartam egy tállal és 30 percig pihentettem.
Átgyúrtam, majd kettévettem a tésztát.
A felét megformáztam és egy szilikon formába (8x8x24cm) tettem, úgy hogy a felét töltse ki.
A másik felet kilapítottam, rászórtam a pirított diót, feltekertem és óvatosan hajtogatva gyúrtam,
hogy minél jobban eloszlassam benne a diót.
Őt is megformáztam és a sütőforma másik felébe igazítottam.
Megszórtam kevés liszttel a tetejüket, egy pengével bemetszettem több helyen.
Fóliával letakartam és 2 órán keresztül a kamra polcán hagytam kelni (18 fok)
A sütőt bekapcsoltam 200 fokra a megkelt kenyereket pedig átraktam a sütő mellé,
immár néhány fokkal melegebbre.
Majd beraktam a forró sütőbe: 30 perc bőven elég volt, hogy átsüljenek.
A sima kenyérnek, igen vicces formát öltött a bemetszése, a képen jól látható, míg így is, hogy csak másnap tudtam lefotózni, miután fogyott belőle reggelire és a tízórai is ebből készült.
A diós kenyér nagyon finom ghível, vajjal, mézzel, lekvárral, de házi sajtkrémmel (pl. kéksajt vagy feta kikeverve krémesre:) vagy joghurtkrémmel sem megvetendő.
Megsütöm, ha jobban leszek, bár a gépbe beleadagolni nem kell sok erő:)) talán ma inkább csak géppel sütöm meg. Bár sose tettem még diót bele, el tudom képzelni a pirított változat minden finomságát!
VálaszTörlésAlig várom, hogy a férjem törjön egy kis diót ma is! :)))
Biztosan megteszi:)
TörlésÉva drága jobbulást:)
amikor 2 óráig hagyod az élesztős egyveleget, az tul.képp kovász lesz?
VálaszTörléseddig úgy tudtam ,meleg helyen kell keleszteni, a 18 fokos kamra jobb? más? miért? :))
gyönyörű a kenyered mindkét fele, de úgy tűnik, nem túl időtakarékos ez a recept:)
...hát hívják "gyors kovásznak"...kevesebb idő is elég, meg lehet sokkal több is, de nekem így fért bele a napi ritmusomba, ezért is volt 18 fokban:) A meleg helyen kelesztés és a hüvös helyen kelesztés is működik, mindkettő jó, attól függ mit szeretnénk mit kíván meg a recept vagy mit enged meg az időnk.
TörlésEz nem időtakarékos, ha a teljes időt veszük figyelembe, így van, de a tényleges ráfordított idő nagyon kevés. Ha az ember otthon dolgozik az nap, akkor belefér ez, pont azért alakult így ez a recept, mert nagyon be voltam táblázva:) Ha nagyon gyorsat akarsz, csak keverem formába öntöm és kelesztem, sütöm, hát van olyan a blogomon bőven. Ha nem találsz szívesen megbeszélhetjük:)
Ó, hogy te milyen zseniális vagy!!!!!Hogy én eddig miért nem tettem diót a kenyerembe????Nem tudom, de fogok!:)És a salátát is ki fogom próbálni,köszönöm!!!!!
VálaszTörlésMammka drága örülök, hogy fogsz, bízom benne, hogy elnyerik a tetszésed:)
TörlésMár a FB-on is nagyon tetszett:) Szoktam én is diót tenni a kenyérbe, nagyon szeretjük. Nekem a legjobban a 2-3 napos kovász vált be, de persze van olyan, hogy elfelejtem:) Ma belekezdtem egy élesztő nélküli kovász projektbe, csak víz és liszt, hát kíváncsi vagyok nagyon:)Szép hétvégét Nektek:)
VálaszTörlésRégebben én is kísérleteztem igazi kovásszal, most éppen az egyszerűbb dolgok gyözedelmeskednek nálam:) na de jön a tél, kevesebb a kinti munka:)
TörlésAz este bekeverem, majd másnap valamikor dagasztom, majd sütöm variációt is szeretem, minimális élesztővel.
Gyönyörű, napfényes hétvégét Nektek:)