2012. október 12., péntek

Pirított diós kenyér

 
Amikor a diós zöldbabot készítettem, kétszer annyi diót pirítottam, gondoltam, majd csak elfogy valahogy.......:) Igazából már akkor terveztem ezt a kenyeret:)
Gyakran készítek magos kenyereket és elég gyakran kerül bele dió is.
 Amiben ez most mégis más: a diót előbb megpirítottam, ami bizony nem vált hátrányára:),  a kenyér belsejében, a dió megőrizte pirított ízét és ropogósságát is.
 
A legegyszerűbben elkészíthető kenyerek közé tartozik.


 
 
A kész kenyértésztát kettévettem, a felébe tettem a diót, a másik felét simán hagytam, tehát a megadott mennyiségből kétfélét készítettem.
 
Pirított diós kenyér




Hozzávalók
370 gr víz (200gr  + 170gr)
25 gr friss élesztő
1 tk méz
1 ek (5gr) liszt
200 gr világos rozsliszt
450 gr finomliszt
2 tk tengerisó
3 ek olaj  (diós olaj)
----------------
2 marék pirított dió
 
Kimértem 200 gr langyos vizet, belemorzsoltam az élesztőt, hozzácsorgattam a mézet, rászórtam az 1 ek. lisztet és összekevertem.
Lefedtem egy fóliával és 2 órát így hagytam. Felhabosodott gyönyörűen.


30 perc elteltével, illetve, miután megkevertem
 
 
Hozzáadtam a többi szobahőmérsékletű hozzávalót.
Alaposan összedolgoztam (lehet kézzel, de a sima keverőkaros gép megkönnyíti a munkánk).
Lisztezett munkafelületre borítottam, majd alaposan kidolgoztam a tésztát.
Nem ragacsos, ruganyos, selymes tapintású lett.
Letakartam egy tállal és 30 percig pihentettem.
Átgyúrtam, majd kettévettem a tésztát.
A felét megformáztam és egy szilikon formába (8x8x24cm) tettem, úgy hogy a felét töltse ki.
A másik felet kilapítottam, rászórtam a pirított diót, feltekertem és óvatosan hajtogatva gyúrtam,
 hogy minél jobban eloszlassam benne a diót.
Őt is megformáztam és a sütőforma másik felébe igazítottam.
Megszórtam kevés liszttel a tetejüket, egy pengével bemetszettem több helyen.
Fóliával letakartam és 2 órán keresztül a kamra polcán hagytam kelni (18 fok)
A sütőt bekapcsoltam 200 fokra a megkelt kenyereket pedig átraktam a sütő mellé,
immár néhány fokkal melegebbre.
Majd beraktam a forró sütőbe: 30 perc bőven elég volt, hogy átsüljenek.
 
A sima kenyérnek, igen vicces formát öltött a bemetszése, a képen jól látható, míg így is, hogy csak másnap tudtam lefotózni, miután fogyott belőle reggelire és a tízórai is ebből készült.



 
A diós kenyér  nagyon finom ghível, vajjal, mézzel, lekvárral, de házi sajtkrémmel (pl. kéksajt vagy feta kikeverve krémesre:) vagy joghurtkrémmel sem megvetendő.


 
 
 

8 megjegyzés:

  1. Megsütöm, ha jobban leszek, bár a gépbe beleadagolni nem kell sok erő:)) talán ma inkább csak géppel sütöm meg. Bár sose tettem még diót bele, el tudom képzelni a pirított változat minden finomságát!
    Alig várom, hogy a férjem törjön egy kis diót ma is! :)))

    VálaszTörlés
  2. amikor 2 óráig hagyod az élesztős egyveleget, az tul.képp kovász lesz?

    eddig úgy tudtam ,meleg helyen kell keleszteni, a 18 fokos kamra jobb? más? miért? :))

    gyönyörű a kenyered mindkét fele, de úgy tűnik, nem túl időtakarékos ez a recept:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ...hát hívják "gyors kovásznak"...kevesebb idő is elég, meg lehet sokkal több is, de nekem így fért bele a napi ritmusomba, ezért is volt 18 fokban:) A meleg helyen kelesztés és a hüvös helyen kelesztés is működik, mindkettő jó, attól függ mit szeretnénk mit kíván meg a recept vagy mit enged meg az időnk.
      Ez nem időtakarékos, ha a teljes időt veszük figyelembe, így van, de a tényleges ráfordított idő nagyon kevés. Ha az ember otthon dolgozik az nap, akkor belefér ez, pont azért alakult így ez a recept, mert nagyon be voltam táblázva:) Ha nagyon gyorsat akarsz, csak keverem formába öntöm és kelesztem, sütöm, hát van olyan a blogomon bőven. Ha nem találsz szívesen megbeszélhetjük:)

      Törlés
  3. Ó, hogy te milyen zseniális vagy!!!!!Hogy én eddig miért nem tettem diót a kenyerembe????Nem tudom, de fogok!:)És a salátát is ki fogom próbálni,köszönöm!!!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mammka drága örülök, hogy fogsz, bízom benne, hogy elnyerik a tetszésed:)

      Törlés
  4. Már a FB-on is nagyon tetszett:) Szoktam én is diót tenni a kenyérbe, nagyon szeretjük. Nekem a legjobban a 2-3 napos kovász vált be, de persze van olyan, hogy elfelejtem:) Ma belekezdtem egy élesztő nélküli kovász projektbe, csak víz és liszt, hát kíváncsi vagyok nagyon:)Szép hétvégét Nektek:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Régebben én is kísérleteztem igazi kovásszal, most éppen az egyszerűbb dolgok gyözedelmeskednek nálam:) na de jön a tél, kevesebb a kinti munka:)
      Az este bekeverem, majd másnap valamikor dagasztom, majd sütöm variációt is szeretem, minimális élesztővel.
      Gyönyörű, napfényes hétvégét Nektek:)

      Törlés