Édes, picit savanykás, illatos a citromtól és vaníliamagoktól.
Házi kenyérből készített pirítóssal reggelire, vagy csak úgy. Hm.
Paradicsom terem bőven, hát lehet kreatívkodni:)
Paradicsomdzsem
Hozzávalók
900 g paradicsom ( csak a húsa, mag nélkül )
1 cs Dzsemfix extra 3:1 (dr)
(Helyette lehet agar-agar, van ilyen is a blogon.)
(Helyette lehet agar-agar, van ilyen is a blogon.)
250 g cukor
1/2 db citrom leve
1/2 rúd vanília kikapart magjai
A paradicsomokat megtermeltem, leszedtem, megmostam....
( mindig eszembe jut a versike: ez elment vadászni, ez lelőtte, ez hazahozta....
nálam nem így működik: ültettem, locsoltam, mulcsoztam, leszedtem, megtisztítottam, megfőztem...:)
( mindig eszembe jut a versike: ez elment vadászni, ez lelőtte, ez hazahozta....
nálam nem így működik: ültettem, locsoltam, mulcsoztam, leszedtem, megtisztítottam, megfőztem...:)
Egy fazékba vizet forraltam, a paradicsomok tetejét keresztirányban bemetszettem
és a forró vízbe dobtam 2-3 percig. Ennek köszönhetően egy pillanat alatt lehúztam a héját.
Kivágtam a végét, a magokat és levét kikapartam (amit behűtöttem és borssal, pici chilivel fűszerezve, megittam:) a paradicsom húsát apróra metéltem.
Egy fazékba gyűjtöttem, hozzáadtam a citrom levét, a vaníliamagokat és felmelegítettem.
A cukrot és a dzsemfixet összekevertem, a forró paradicsomhoz adtam, kevertem és
közben újra felforraltam. 2-3 perc rotyogás után üvegekbe osztottam, szorosan rácsavartam a tetőket
és fejre borítottam. Így hagytam kihűlni.
és a forró vízbe dobtam 2-3 percig. Ennek köszönhetően egy pillanat alatt lehúztam a héját.
Kivágtam a végét, a magokat és levét kikapartam (amit behűtöttem és borssal, pici chilivel fűszerezve, megittam:) a paradicsom húsát apróra metéltem.
Egy fazékba gyűjtöttem, hozzáadtam a citrom levét, a vaníliamagokat és felmelegítettem.
A cukrot és a dzsemfixet összekevertem, a forró paradicsomhoz adtam, kevertem és
közben újra felforraltam. 2-3 perc rotyogás után üvegekbe osztottam, szorosan rácsavartam a tetőket
és fejre borítottam. Így hagytam kihűlni.
Az ízét nem tudom, de a színe gyönyörű:)
VálaszTörlésNapfényes, édes, krémes....
TörlésKöszönöm:)
felveszem a listára!!! :)
VálaszTörlésJó döntés:)))
TörlésFura az élet, amikor sok paradicsom volt, nem volt időm ilyenekkel babrálni, örültem, hogy élek. Most van időm, de nincs paradicsom, illetve kevés:) Holnap megyek piacra és semmi sem állhatja útját, hogy aszaljak és dzsemezzek:)Eddig sós-fűszeresben gondolkodtam, de ki fogom próbálni ezt az édes verziót is!
VálaszTörlésEgészen kevésből is megéri, más fűszert is elbír.
TörlésRemélem sikerül megfelelő paradicsomot venned:)
Szép színe van nagyon. Következő nekifutásra lesz nekem is:)
VálaszTörlésRemélem és várom:)
TörlésGyönyörű tényleg! De jó, hogy ennyi paradicsomod terem! Nálam még csak most kezdenek érni, nagyjából annyi érik be egy nap, amit a kislányom este le is legelészik egyedül:)
VálaszTörlésKöszönöm, tényleg jó:)
Törlés