Uzsonnára vártam vendéget, ezt készítettem.
Sós is, édes-savanykás is.
Illatos az őszibaracktól és a rozmaringtól.
A tészta pedig: omlós-roppanós az olívaolajtól a "kéreg", belül pedig selymesen puha.
Rozmaringos gyümölcsös kenyérlepény
Hozzávalók
előtésztához:
200 g finomliszt
1 cs szárított élesztő (Alnatura/DM)
300 g kézmeleg víz
1 ek méz
tészta:
az előtészta
+
200 g rétesliszt
155 g kenyérliszt (nagymama)
2 tk tengerisó
50 g e.sz. olívaolaj
3 ek friss rozmaringlevél
---------------------
+
2 db őszibarack
9 db mirabella szilva
1 mk nagyszemű Himalájasó
+
extra szűz olívaolaj
Az előtésztához az élesztőt krémesre kevertem a vízzel, majd a mézzel és a liszttel.
Letakartam egy folpack fóliával és 1 órát így hagytam, hogy felhabosodjon (24 fok).
Letakartam egy folpack fóliával és 1 órát így hagytam, hogy felhabosodjon (24 fok).
A rozmaring leveleket lecsipkedtem.
Hozzáadtam a kétféle lisztet, a sót és az olívaolajat és a rozmaringleveleket.
Géppel összekevertem (3 perc) majd 10 percen át kézzel dagasztottam.
Letakartam egy vászonnal és 5 percig pihentettem. Újra dagasztottam 3 percig.
Géppel összekevertem (3 perc) majd 10 percen át kézzel dagasztottam.
Letakartam egy vászonnal és 5 percig pihentettem. Újra dagasztottam 3 percig.
Cipót formáltam belőle, beletettem egy tálba, lezártam a folpack fóliával és 2 órát kelesztettem.
Fentebb írtam, hogy 24 fok van a konyhában, ha ettől melegebb van,
akkor lehet kevesebb idő is elég, hogy duplájára emelkedjen.
Fentebb írtam, hogy 24 fok van a konyhában, ha ettől melegebb van,
akkor lehet kevesebb idő is elég, hogy duplájára emelkedjen.
A barackot megtisztítottam és feldaraboltam. A sütőt 200 fokra kapcsoltam.
Kettő pitetálat készítettem, 1-1 ek olívaolajjal kikentem.
A tésztát enyhén lisztezett munkalapra borítottam, ketté vettem egyenként a kezemmel kerek lappá nyújtottam és kibéleltem a tálakat, úgy hogy pereme is legyen.
A tésztát enyhén lisztezett munkalapra borítottam, ketté vettem egyenként a kezemmel kerek lappá nyújtottam és kibéleltem a tálakat, úgy hogy pereme is legyen.
Tetejére raktam a gyümölcsöt és kevés rozmaringlevelet.
(Az a tapasztalatom, hogy sokkal intenzívebb íze van a rozmaringnak ha a tésztába gyúrom,
a tetején igaz csodálatos illata van amikor sül és ugye ropogósra sül, ami nagyon finom,
de a tésztában így nem érződik karakteres íze.)
(Az a tapasztalatom, hogy sokkal intenzívebb íze van a rozmaringnak ha a tésztába gyúrom,
a tetején igaz csodálatos illata van amikor sül és ugye ropogósra sül, ami nagyon finom,
de a tésztában így nem érződik karakteres íze.)
Megszórtam a nagyszemű sóval és meglocsoltam olívaolajjal.
16 perc alatt sültek meg.
Valami hogy lehet ennyire szép? Lehet, kicsit elfogult vagyok, mert sárga, de ha elvonatkoztatok ettől, akkor is gyönyörű!:)
VálaszTörlésKöszönöm Krinsz:) Szereted a sárga dolgokat?
TörlésAkkor most lesz részünk benne, mert a közelgő ősz 100 árnyalattal kényeztet bennünket:)))
Istenien néz ki! Fantasztikus vagy!
VálaszTörlésDrága Györgyi.....köszönöm:)
TörlésHa a fiam látná a sót a tetején azt mondaná, hogy egy kincs:-) úgy villog ott, mint a gyémánt. Csodááás!
VálaszTörlésIgaza van:) Ásvány/ásvány, volt amikor a sóval fizettek...:)
TörlésKöszönöm:)