2012. augusztus 4., szombat

Karamelles fordított körtés



Az almás TarteTatin nagynevű, kistestvére.
Körte nincs a kertünkben  - fa már van:) -  amiből készült, kaptam.
Öt szemet kiválasztottam a keményebbekből, a keményebbekből,
 hogy sülés után is roppanós maradjon.
A tésztát improvizáltam, mint oly sokszor. Megérte.
Tudjuk, hogy omlós tészta mind finom, de egészen pici változtatás is, egészen új élményeket hoz.
Tökéletesen omlós :)




Tekintettel, hogy a karamellt mindannyian szeretjük, így ebben az esetben a cukorral nem szoktam spórolni, viszont a tésztából már kicsentem, illetve csak egy evőkanállal tettem bele.




Fordított körtés



Hozzávalók
Tészta
220 g finomliszt
30 g rétesliszt
1 ek kristálycukor
csipet tengerisó
170 g hideg vaj
1 db tojássárgája
1 ek tejföl
1 mk limehéj ( v. citrom, kezeletlen)

Karamell
20 g vaj
200 g kristálycukor
+
5 db kemény körte
1 db lime héja és félnek a leve




Legelőször bekapcsoltam a sütőt 170 fokra légkeverésre.
 Megtisztítottam a körtéket, héjukat kivételesen lehámoztam, 5 mm-es vastagságú
 körszeletekre vágtam és rácsöpögtettem a lime levét.


Manó, aki a körtében lakik:)

...már a feje is szív alakú:)

A 29 cm átmérőjű cakkos sütőtálnak kikentem  2 dkg vajjal az alját és egyenletesen
beleszórtam a 20 dkg kristálycukrot.
Beraktam a forró sütőbe.
A késesgépbe mértem a liszteteket, a cukrot, beleraktam a sót és bele a kockákra vágott,
 a hűtőből akkor éppen elővett vajat.
Néhány fordulattal morzsát csináltattam belőle.
Menten egy tálba borítottam és hozzáadtam a limehéjat, a tojássárgáját és a tejfölt.
Tessék-lássék összeállítottam a tésztát egyneművé, ami azt jelenti nekem, hogy gyors mozdulatokkal az egyik kezem ujjaival összenyomkodtam egy cipóvá, de nem gyúrtam, nem engedtem,
hogy a kezemtől felmelegedjen a tészta, olvadjon a vaj.
A konyhapultot áttöröltem egy nedves ruhával és ráfeszítettem egy 40 cm hosszú folpack fóliát
( így ráfeszül, nem csúszik el ) meghintettem liszttel és ráraktam a kissé ragacsos tésztát,
a tetejét is meghintettem liszttel.
Közben, 10 perc alatt gyönyörű világosra karamellizálódott a cukor.
Kivettem a sütőből és ráraktam a körteszeleteket, amire ráreszeltem a lime héját.





Kinyújtottam köralakra a tésztát 2 cm-rel nagyobbra, mint a sütőtál.
A tésztát fóliástól emeltem fel és ráborítottam a körteszeletekre.
A fóliát lehúztam, a tészta széleit pedig a tál szélénél körbe igazgattam.
Sűrűn megszurkáltam egy kés hegyével a tészta tetejét és a forró sütőben
20 perc alatt aranybarnára sütöttem.
Kivettem a sütőből, 7 perc hűlés után egy megfelelő nagyságú tálat ráborítottam és
egy határozott gyors mozdulattal megfordítottam, majd levettem a sütőtálat.




Megjegyzés
A tésztát a 29 cm átmérőjű tálhoz számoltam.
A sütési idő lehet több, igazából a tésztának kell megsülni.








16 megjegyzés:

  1. Aranyos manócskát találtál:-)
    Almával is finom süti, de körtével ízesebb lehet. Ki fogom próbálni.

    VálaszTörlés
  2. 1-2 napos fotózás kurzust nem indítasz?:)

    VálaszTörlés
  3. lélegzetelállítóan varázslatos

    szép

    :)))

    VálaszTörlés
  4. CSODÁLATOS! Alig várom, hogy érjen a körténk :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ..lehet, hogy találsz már megfelelőt, ezek is igen kemények voltak.
      Köszönöm:)

      Törlés
  5. Aranyos manók laknak nálatok! A fotósuliba én is benevezek, egy kis süti is jól esne fotózás közben, mondjuk ilyen!!

    VálaszTörlés
  6. Gyönyörű!!!! Más most nem is jut eszembe csak mosolygok és csorgatom a nyálam.... :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ...annyira édes vagy! ( ez jutott eszembe :)
      Köszönöm.

      Törlés
  7. Hát úristen ez az utolsó fotó:) Nagyon guszta!

    VálaszTörlés