Évának és Másoknak:)))
- "Lehet-e kenyeret sütni dagasztás nélkül?",
de rövidebb idő alatt, mint a DNK (dagasztás nélküli kenyér, 16-24 óra a kelesztési ideje).
-"Ó és finom is legyen":))
Ez a válaszom:
Ez a kenyér kevés munkával, dagasztás nélkül készült. Megkevertem, 2x1 órát kelesztettem.
Egymás után kétszer is megsütöttem:)))
A teljes egyszerűség jegyében, csak néhány darabba vágtam az egyszer megkelt tésztát és
sütőpapírra raktam.
Azoknak ajánlom, akik szeretik a tartalmas belsővel rendelkező rozsos kenyérkéket.
az első |
Rozsos vágott
a második |
Hozzávalók
200 gr teljes kiőrlésű rozsliszt
100 gr rétesliszt
200 gr kenyérliszt
1 cs szárított élesztő (9 gr Alnatura/DM)
1 tk méz
1 púpos tk tengerisó
1,5 tk egész köménymag
300 gr kézmeleg víz
A liszteket kimértem, hozzá a köménymagot, sót, az egészet összekevertem.
A közepébe mélyedést nyomtam és beleöntöttem a vizet, belecsorgattam a mézet és
rászórtam a szárított élesztőt.
Kevergettem a nedves részt, hogy egy picit "nedvesítsem" az élesztőt, majd az egészet fakanállal, erős karizmokkal homogénné kevertem. A keverést nyugodtam végezhetjük keverőgéppel,
a második alkalommal én is azt tettem.
A tésztát egy nedves vászonnal (duplán) letakartam és meleg helyen 1 órát kelesztettem, a duplájára.
Enyhén lisztezett sütőpapírra borítottam, a tetejét is megszórtam liszttel és 8-ba vágtam.
Van ami inkább háromszögre, van ami inkább négyszögre, sőt több szögre hasonlít:)
Szétraktam a sütőpapíron, ezen maradt sütés alatt. Újra letakartam a nedves vászonnal, majd egy szárazat is ráborítottam és újra hagytam egy órát kelni. (A vásznat újra nedvesítettem és - bár gyorsan kihűl - de forró vízben szoktam, olyanba, amit bír a kezem, ami a csapból folyik.)
A sütőt közben 200 fokra melegítettem, majd 15-17 perc alatt megsütöttem.
Rácsra raktam kihűlni.
az első
|
Megjegyzés
Liszt és liszt között is van különbség, ezért lehet hogy egy-két kanállal/pár grammal lehet több vagy kevesebb:)
Minden sütő másképpen süt, ezért a sütési időben is lehet néhány perc eltérés: akkor jó, ha szép a színe és megkoppantva, "visszaszól:)" vagy kongó hangot ad:)
a második |
Na ezt mindenképp megsütöm:)
VálaszTörlésKöszönöm:)
TörlésNálam is ki lesz ez próbálva:-)
VálaszTörlésÖrülök! A kolbászos krémedddel is finom lesz:)
TörlésAh, puha vajjal de el tudnám most képzelni...
VálaszTörlésSüthetek újra:))))
TörlésA kolbászos krémet már eltüntettük, de a kenyértészta most kel:-)
VálaszTörlésKíváncsian várom:))))
TörlésEltűntem egy kicsit, minden összejött:-) na de a kenyér zseniális volt. Anyukám el volt ragadtatva tőle. Még másnap is azt kérte, nem kellett a bolti:-)
TörlésKöszi szépen!
Tudtam, hogy itt van Anyukád...
TörlésNagyon örülök, hogy ízlett!!!
Ölellek:)
Csodás! Tuti ki lesz próbálva. Nemcsak a recept szuper, de a képek is gyönyörűséges napsütésesek! :)
VálaszTörlésÉdes Édeskonyha, köszönöm:)))
TörlésSzép vasárnapot!