Édesanyámtól feljegyzett receptek között leltem rá.
Az a fajta pogácsa, amire Anyám mindig azt mondta: "ó nincs ennek receptje" :)
Ma is hallom, a hangját..."Liszt, zsír vagy vaj, egy kis tej amiben feloldod az élesztőt, tojás,
meg tejföl amennyit felvesz. Dolgozd ki jó hólyagosra":)
Az a fajta pogácsa, amire Anyám mindig azt mondta: "ó nincs ennek receptje" :)
Ma is hallom, a hangját..."Liszt, zsír vagy vaj, egy kis tej amiben feloldod az élesztőt, tojás,
meg tejföl amennyit felvesz. Dolgozd ki jó hólyagosra":)
Így csináltam...
Tejfölös pogácsa
Hozzávalók
500 g liszt
230 g puha vaj
2 tojássárgája
100 g langyos tej*
1 cs szárított élesztő
200 g tejföl
2 tk tengerisó
+ 1 db tojásfehérje
szezámmag (Anyám nem szezámmagot tett rá:)
A száraz élesztőt elkevertem a langyos tejben. A lisztet a tálba szitáltam, beleszórtam a sót,
hozzáadtam a puha vajat és a két tenyerem között összemorzsoltam.
Hozzáadtam az élesztős tejet a két tojássárgáját és tejfölt.
Összeállítottam a tésztát, ami igen lágy lett, de selymes, kellemes tapintású.
hozzáadtam a puha vajat és a két tenyerem között összemorzsoltam.
Hozzáadtam az élesztős tejet a két tojássárgáját és tejfölt.
Összeállítottam a tésztát, ami igen lágy lett, de selymes, kellemes tapintású.
Megliszteztem a munkapultot és cipót formáltam a tésztából.
Leborítottam egy tállal és hagytam, hogy megemelkedjen a tészta.
Egy óra múlva kezeimmel szétlapítottam és összehajtogattam: képzeletben 3x3 részre osztottam,
egy részt föntről lehajtottam a középre, majd alulról ráhajtottam.
Ezt követően balról középre, jobbról rá.
egy részt föntről lehajtottam a középre, majd alulról ráhajtottam.
Ezt követően balról középre, jobbról rá.
Lefedtem újra és 20 percet pihentettem. Ezt a hajtogatást még 2x megismételtem.
A sütőt 180 fokra melegítettem, légkeverésre állítottam.
A tésztát ujjnyi vastagra nyújtottam, tetejét megkentem egy tojásfehérjével és
megszórtam natúr szezámmaggal.
megszórtam natúr szezámmaggal.
4 cm átmérőjű szaggatóval kiszaggattam és kissé megsodortam a kezeim élével.
Sütőpapírral borított tepsire raktam és 10 perc alatt megsütöttem. Könnyen sül, nem szabad kiszárítani:)
* Édesanyám bizonyára nagyot nevetne, ha látná, hogy még a tejet is grammba írom fel:)
Nagyon finom lehet és gyönyörű! Kár, hogy nekem semmi türelmem az ilyen hosszadalmasan készülő sütikehez. Küldhetnél nekem belőle, mert enni szeretem.
VálaszTörlésMargaretta, nagyon-nagyon jó lenne adni Neked belőle. Hátha egyszer felétek is kirándulunk...
TörlésMegcsinálom majd hajtogatás nélkül is:)
Nem veszek már az életben többet szakácskönyvet. Itt mindent úgyis megtalálok. :-)Meg aztán szakácskönyv is van bőven itthon már!:-)
VálaszTörlésHát (igazad van:) a kezeimen megtudom számolni a szakácskönyveim számát és abban van öröklött is...:)
TörlésNagyon kedves vagy, köszönöm szépen kedves szavaid!
Nekem több polcnyi van otthon, mert imádom őket! Viszont mióta ilyen blogokat is olvasok, mint a tied és net is van, azóta alig használom őket.
TörlésHm,köszönöm:)
TörlésMit szólnál ha olyan sütemény következne, amelyet szakácskönyvből néztem:)
Éva, több dagasztás nélküli kenyeret készítettem, csak meg kell írnom:), mert nem felejtettem el:)
Szép estét!
Nagyon jók a képek és szépek a pogácsák:). Az az igazság, hogy én jobban szeretem a sós nassokat, mint az édeseket, persze, néha az is jöhet:)
VálaszTörlés..akkor ezt szeretnéd?
TörlésNem kérdés:)
Törlés