2012. augusztus 15., szerda

Tejfölös kenyérlángos


...igaz az egyiknek a fele paradicsomosan készült.
Akkor jó, ha mindenkinek van ízlésének megfelelő falat, így többféle feltét került rá
az egyszerűség jegyében:)))
Tejföl vagy paradicsomlé, paradicsomszeletek vagy nem, sonka/bacon falatok vagy nem és az egészre olívaolaj, mozzarella és természetesen frissen friss fűszernövények
(azt nem sütöttem rá), most bazsalikom.
A tészta kiváló pizzatésztának is, én nem is tudom mi a különbség(?):)




Kenyérlángos

Hozzávalók
Tészta
100 gr rétesliszt
470 gr finomliszt
25 gr friss élesztő
50 ml e.sz.olívaolaj
1 tk tengerisó
315 gr langyos víz

Feltét
650 gr tejföl
3 csomag mozzarella
6 szem paradicsom
1 dl paradicsomlé
0,5 dl olívaolaj
frissen őrölt bors
sonka
bacon




A lisztbe mélyedést készítettem a kézfejemmel és belemorzsolta az élesztőt, ráöntöttem a vizet, picit összekevertem csak a vizet és az élesztőt úgy, hogy egy kevés lisztet is kevertem hozzá. Lefedtem egy nedves vászonkendővel és megvártam amíg felfut az élesztő. Ekkor hozzáadtam a sót, olajat, összedolgoztam a tésztát, a meglisztezett konyhapultra tettem és rugalmas tésztát dagasztottam belőle. Ráborítottam egy tálat, ami teljesen zárt a tészta körül és megvártam míg duplájára emelkedik, ez kb 1 óra.
A tésztát ketté vettem, pont két tepsinyi ( tepsi mérete: 40 cm x 32 cm) mennyiség:) A tepsikre sütőpapírt borítottam. A tésztát a kezeimmel szétnyomkodtam, majd tepsi nagyságúra széthúzogattam.




1) Az egyikre egy egész doboz tejfölt (450 gr) kentem - körbe a szélén egy ujjnyi részre nem - meglocsoltam olívaolajjal, meghintettem friss borssal és ennek a felére sonka falatokat szórtam, majd mozzarella szeletekkel beborítottam.




2) A másikat szintén kezemmel nyújtottam, húzogattam tepsi nagyságúra. Felét megkentem tejföllel, a másik felét friss paradicsomlével és beborítottam friss paradicsom szeletekkel, amire mozzarella szeleteket halmoztam. (Az Ő felükre bacon falatokat tettek a Férfiak.) Némi olajos locsolást is kapott.
Egyenként a 220 fokos sütőben 13 perc alatt megsütöttem.




Most már folyamatosan érnek a chili (csili) paprikák, a Férjemmel minden ebédnél elfogyasztunk egyet-egyet.
A narancssárga egy heves-gyümölcsös, a lila szerényebb ízű.










6 megjegyzés:

  1. hmm, de szép fotók,
    és látom sütni fogok hétvégén (valamelyiken:))

    VálaszTörlés
  2. Azt hiszem megvan mi lesz a péntek esti vacsora Anyukáméknak! :) Gyönyörűek a képek mint mindig, nem győzök nyelni nagyokat...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, igen megtisztelő, hogy inspiráltalak:)

      Törlés
  3. A tésztája pont annyira vastag, ahogy szeretem, a teteje pedig gyönyörűen megpirult. Ha nem lennék tele kajával, biztosan vacsorára megsütném, de majd hétvégére jó lesz, a táborozó fogadására:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Hajni, sós imádó leányod biztosan örülni fog neki:))) Köszönöm.

      Törlés