2012. július 2., hétfő

Töltött paprika hús nélkül



...kölessel.
Szeretjük a töltött paprikát hidegen, melegen, klasszikus formában paradicsomlével
 és sült változatban is.
Hússal nem szoktam a húsevőknek sem, mert annyira nem húsevők,
hogy igényelnék,
a kölessel pedig nagyon finom.





Töltött paprika hús nélkül

 Hozzávalók
9 db paprika (Tv)
250 gr köles
2 db kisebb tojás
1 marék zabpehely
frissen őrölt bors
tengerisó
fűszerpaprika
szárított fűszerkeverék
chili: friss vagy pehely ( vagy mindkettő:-)
1 szál friss zeller
1 szál csombor
(néha fokhagyma, vöröshagyma)
3 ek paradicsomkrém
víz
olaj






A kölest megfőztem 2 x-es mennyiségű vízzel, sóval és natúr szárított fűszerkeverékkel
(majdnem teljesen, de ha teljesen sikerül az sem baj).
A paprikák (szár felől) végét levágtam, magházát kivettem és több helyen megszurkáltam
(azért szoktam, hogy ne repedjen szét).
A langyosra hűlt kölest fűszereztem, tettem bele 1 ek olajat, a zabpelyhet és a tojásokat.
Összekevertem, megtöltöttem a paprikákat és készítettem néhány csupasz gombócot.
A paradicsommártáshoz olajat öntöttem a kuktába, bele a paradicsomkrémet,
amit elkevertem a paradicsomlével,
beletettem a zöldfűszereket, fűszereztem, felöntöttem 1 l vízzel és
belesorakoztattam a töltelékeket.
Lezártam a kuktát és beállítottam az óráját 11 percre.
Sípolástól számítva ennyi idő alatt "összefőnek" az ízek,
de a paprikahéja még nem fő szét.


Megjegyzés
- A saját házi paradicsomlé nagyon sűrű, sűrűbb, mint egy bolti, ezért igényel ennyi vizet.
Ha hígabb, akkor kevesebb víz is elég lehet.
Ha savanyúnak tűnne, akkor egy pici cukrot/mézet tennék bele.
- Télen is szoktam 1 x 2 x töltött paprikát készíteni, a nyáron eltett paprikából és paradicsomléből.
A különbség a főzési időben van: nem kuktában főzöm és kevesebb idő alatt kész.
A paprika eltevése tartósítószer nélkül itt található:
 http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2012/08/toltott-paprika-telire-tartositoszer.html
A paradicsomlé, szintén tartósítószer nélkül, itt:
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2012/08/paradicsomle-befozes-tartositoszer.html



10 megjegyzés:

  1. Én is szoktam húsmentesen készíteni, valóban így is nagyon finom és tökéletes. Kölessel még nem készítettem, köszi szépen az ötletet! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nincs mit :-)
      Mond, te mit teszel bele? Van Nálad recept?
      "Jeges - limonádés" napot Neked :-)

      Törlés
    2. Rizzsel és lencsével szoktam tölteni, fehérrel is, barnával is csináltam már. Sok apróra kockázott, dinsztelt vöröshagyma, kevés fokhagyma kerül bele és fűszerek: koriandermag, köménymag, meg ami épp eszembe jut-kezembe kerül. De ismét köszi, mert valamikor készítek is és felteszem a blogra. A lencsét megfőzöm, összedarálom - ez a húspótló, ehhez megy a rizs, fűszerek. De van mikor csak hagymás-fűszeres rizzsel töltöm, úgy is isteni. :)

      Törlés
  2. Egy életem egy halálom én ezt kipróbálom. :)
    Nagyon finomnak tűnik.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. "Melegen" hidegen ajánlom, akkor szoktunk rászórni bazsalikomot és szépen lehet falatokra szeletelni a tölteléket :-)

      Törlés
  3. Elkészítem a Te variációd, régebben én is készítettem rizzsel, de a lencse újdonság :-)
    Én is köszönöm!

    VálaszTörlés
  4. Nagyon kíváncsi lettem, hogy mivel ha nem hússal:) Én csak azzal ismertem. És nagyon szeretem. Anyukám mindig leves formájában készíti, cukorral esszük és persze én nem eszem meg a paprikát. De az övé a legfinomabb nekem!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerencsés vagy, hogy még eheted. Az Édesanya főztje külön kategória :-)

      Törlés
  5. Én is csak hússal ettem eddig, de ez nagyon jól néz ki! Finom lehet!:)

    VálaszTörlés