2012. július 30., hétfő

Könnyű kis kenyér ( Easy Little Bread )


Ez a kenyér a BBB kenyérsütő csajok júliusi kiírása alapján készült.
A BBB ( Bread Baking Babes ) egy nemzetközi baráti társaság.
Olyan emberek alapították, akik szeretnek együtt kenyeret sütni. Minden hónapban van egy új ötlet, amit, aki szeretné, megsüti és a tapasztalatokat megosztjuk egymással.
2012 januárjától én is a BBB csajokkal sütök.



Januárban - Kubai, Februárban – Biscotti, Márciusban – Svéd, Áprilisban – Islandi,
Májusban – Pásztor, Júniusban – Zabpelyhes Twist, Júliusban, az most vanJ
Ebben a hónapban Sara kiírása/kívánsága szerint készült a kenyér.




Ez a kenyér, újra egy remek ötlet:
-          kevés összetevő
-          nem kell dagasztani, csak összekeverni
-          nem kell keleszteni, csak pihentetni
-          bő óra alatt elkészül
-          kis adagokra szedve roppant gyorsan megsül
( hisz meleg van, minden perc számít, amivel többet fűt a sütő, ugye? )
-          nem mellesleg egészséges
-          nem mellesleg nagyon finom
 Sara azt írta erről a kenyérről, hogy ha egész életében, csak egyféle kenyeret süthetne  – bár ennek a gondolatába beleborzong, no és én is – akkor ezt választaná
 A kenyér eredeti receptje itt található.




Én két adagot sütöttem. Kíváncsi voltam, hogyan működik ha száraz élesztőt és ha friss élesztőt használok. Párhuzamosan kevertem be a kenyereket, együtt sütöttem őket. Csupán annyi eltérés volt időben a kettő között, amennyi alatt a száraz élesztőst összekevertem a vízzel/mézzel: ez 2 perc volt.
Az egyik ( friss élesztős ) kenyeret szögletes formában sütöttem, egyben egy egésznek.
A másik adagot ( száraz élesztős ) 4 db egyenként 200 ml-es hőálló porcelántálkában sütöttem.
A vajjal nem kikentem a sütőformákat, hanem beletettem a tésztába. Az élesztőt egyik esetben sem futtattam meg. A két kenyér hozzávalói – az élesztőtől eltekintve – megegyeznek, tehát egyszer írom le, de a két formát külön jegyzem.
A tapasztalatom, a bejegyzés végén.


 


"Könnyű kis kenyér"




Hozzávalók
125 g finomliszt
140 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
100 g zabpehely (egész mag)
1,5 tk tengerisó
1,5 tk szárított élesztő ( vagy 25 g friss élesztő )
300 g meleg víz
1 ek méz
2 ek vaj

1 ) Szögletes, egészben sütött kenyér
Ez készült friss élesztővel. A szárazanyagokat összekevertem. A vízben feloldottam a mézet
 és a 25 g friss élesztőt, hozzáadtam a vajat is. A nedves részt ráöntöttem a szárazra és egy
spatulával alaposan összekevertem. Belelapátoltam egy szilikon formába és a
tetejét megszórtam még zabpehellyel.




2 ) 4 db kicsi kenyérke
Száraz élesztővel készült. Először a formákat készítettem elő.
Mindegyik kicsi csésze aljára egy korongot szabtam sütőpapírból.




Ez elegendő, hogy elejét vegyem a későbbi „nem akar kijönni” kellemetlenségnek.
 A tál oldala nem lényeges, nem ott szokott a gond lenni, ott simán meglazítható egy késsel.
Kimértem a szárazanyagokat, ebben az esetben a száraz élesztőt is belekevertem.
A kézmeleg vizet összekevertem a mézzel és a vajjal.
Ráöntöttem a szárazanyagokra és alaposan összekevertem.
A tésztát elosztottam a 4 db sütőformába.
Tetejüket megszórtam néhány szem zabpehellyel.




Innentől egyformán folytattam.
A konyhapulton hagytam, tekintettel a párás meleg időre ( párás 24 fok ) takaratlanul
vártak további sorsukra.




Én pedig árgus szemekkel vártam/figyeltem emelkednek-e, illetve melyik gyorsabban, melyik lassabban.
Közben 10 km-re felbőgtek a Forma-1 verseny autóinak motorjai.
15 perc múlva a sütőt bekapcsoltam 200 fokra légkeverésre.
Ekkor még egymás mellett haladtak, de hirtelen ( 15 perc múlva )  élre tört a friss élesztős és előnyét egészen a sütőbe tevésig megőrizte. Ez a bekeveréstől számítva 35 perc múlva következett be.
 ( Tehát a bekeveréstől a sütésig 35 perc telt el. )
A sütő még nem érte el a 200 fokos hőt, de úgy döntöttem nem várok tovább, beraktam az összes  kenyerem. Újabb 5 perc elteltével a friss élesztős lemaradt, sőt mintha a kifulladás jeleit mutatta volna, teljesítménye önmagához képest picit visszaesett. Láss csodát, a száraz élesztős az élre tört és előnyét magasságban véglegesen megőrizte.
25 perc alatt értek célba, mindegyik egyszerre mutatta a „megsült” jeleit.
A sütőből kiszedtem és a sütőformából is.
Rácsra raktam őket, hogy le tudjon hűlni a „versenyben” felforrósodott testük.




Tapasztalat
Ízében mindkettő kitűnő.
Szerkezetében úgyszintén.
Csupán abban láttam különbséget, hogy ebben az esetben a száraz élesztővel készült végül szebben megemelkedett és ezt az emelkedettséget meg is tartotta, míg a nagyobb kenyér, bár picit gyorsabban emelkedett az elején, amikor átemeltem a sütőbe, már nem tudott tovább emelkedni sütéskor.

Legközelebb száraz élesztővel készítem csak. A kis formákban sütöm, hisz így nyerte el tetszésem. Hangsúlyozom, mindkét variáció, finom, az állagával sincs semmi baj.




Összefoglaló
Összekevertem az összes hozzávalót.
A sütőformába osztottam.
35 percig pihentettem a tésztát.
25 perc alatt készre sütöttem.




Sara köszönöm.
Sara, thank you very muchJ










31 megjegyzés:

  1. Nagyon örülök neki, hogy leírtad, lehet, hogy még ma de mindenképp hamarosan kipróbálom. Nagyon szuper a kezdeményezés is, a BBB társaságával való együtt sütés. Tetszik!
    Egyébként ismerem ezt a kenyeret, sokszor készítettem. Elképesztően zamatos és igen egyszerű elkészíteni. Mikor Olaszországba mentem, sütöttem egyet és aki ott megkóstolta, odavolt érte. Ki fogom próbálni más formában is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm:)
      Mikor tegnap írtam, hol volt, hol nem volt net, elképesztő vihar volt. Éjjel 1 óra után lettem kész:)
      Köszönöm a kitartást és az elismerő szavakat.
      Szép hetet Nektek!

      Törlés
  2. Ma megpróbálom megsütni,ha hagynak az unokáim, és lesz rá időm. nagyon finomnak látszik:)
    Jó, hogy ilyen részletesen leírtad, mert elsőre, nekem mindig ilyenre van szükségem! Akár az óvodások! De a végeredmény számít igaz?)))))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Éva drága! A barátaim közül is sokan részletesen kérik, rajtam ne múljon:)
      Az eredményért mindent.
      Csináld együtt a Srácokkal:)
      Szép napot!

      Törlés
  3. Érdekes kenyérke. Első ránézésre muffin formának tűnt, aztán láttam, azért nagyobb. Tk tönköly akad még, szóval elég esélyes sütésre. Köszi :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Eredetileg kicsi 100 gr-os szögletesnek készült, de nekem nincs olyan formán. Szóval olyan egyszemélyes adagok.
      Egészben is megsütöttem, úgy is finom, csak így több a ropogós:)))

      Törlés
  4. zseniális, szenzációs, ezért jó itt nálad, hogy láthatom a csodás fotókat róla, olvashatom az okokat, a tapasztalatokat - a gondolataidat -, mintha ott lennék a konyhádban..:)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon jó ötlet, ha vendégek jönnek, akár személyre szóló kis kenyérkék is sülhetnek.

    VálaszTörlés
  6. Jó kis recept! ...és gyönyörűek a virágaid!!! :)

    VálaszTörlés
  7. Nagyon jó kis recept! Biztosan kipróbálom:)

    VálaszTörlés
  8. Ennek a kenyérnek valami gyönyörű a bélzete, csodásan néz ki, ha majd hűvösebb idő lesz megsütöm én is:-))))
    Tegnap nálunk este 8 órakor volt a vihar, piszok nagy felhőszakadással, dörgéssel villámlással, majd egy órán keresztül zuhogott, még reggel is csöpögött mindenről a víz:-))))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, jó teljes:)
      A vihar hozzánk jött, itt is tombolt.

      Törlés
  9. Wow! I can't get over the loft that you got on the dry yeast version. Fabulous!! The fresh yeast one in the square is very nice too but I really like the round breads. They're beautiful!

    Thank you for baking with us.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hi Elizabeth!
      I was happy to bake together again. Sara's recipe was perfect.

      Törlés
  10. Gyönyörű kis kenyérke és a fotók is csodésak. Megyek megnézem ezt a baráti társaságot, nagyon tetszik ez, hogy mindig valami mást kell sütni:)

    VálaszTörlés
  11. Jó kis kenyérkéket alkottál újra! Tetszik, hogy hamar megvan, nem kell sokat keleszteni és a formák is nagyon mutatósak. Adtál egy új receptet kipróbálásra:)

    VálaszTörlés
  12. Na, ez tetszik! :-) Se dagasztás, se kelesztés!Egy kis pihentetés és slusszpassz!
    Ez az én receptem!:-)

    VálaszTörlés
  13. Wonderful! I mean I really love the shape! That is just terrific! Just the shape would make it perfect for breakfast or Tea Time.
    Thanks for baking with us.

    VálaszTörlés
  14. Ez a kenyérke recept vezetett ide. :)

    Nagyon okos szép igényes írások fotók. Csak gratulálni tudok hozzá.
    A kenyérkék most sülnek.
    Én meg addig is böngészgetek.
    Tetszik a szemléleted sok mindenben hasonlóan gondolkodunk. Már én sem használok mosóport... és vallom, ha minden kicsit a feje tetejére állt vissza kell térni az alapokhoz.
    Vagyis a természethez...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vademecum, köszönöm, hogy ide találtál :)
      Ez valóban egy nagyon jó, könnyű kis kenyér, hála neki Érted is :)

      Egyetértünk, amiben lehet, amennyire lehet, vissza a természethez.
      <3

      Törlés
  15. Szia!

    Én egy fürjtojás recept miatt keveredtem az oldaladra, s megláttam a fenti kenyér receptet. Rendszeresen sütök kenyeret, kár, hogy férfiaknak nincsen ilyesmi BB csoportjuk.
    Ami miatt írok, az az élesztős felvetés. Azt tudnotok kell, hogy -csakúgy, mint a lisztet- a szárított élesztőt is keverhetik térfogatnövelő- vagy állagjavító szerrel. Ettől aztán szépen fel fog jönni, nem is úgy viselkedik, mint a normál, de legalább természetes élesztő.
    Az ilyen fajta dolgokat én azzal szoktam elkerülni, hogy mindig ugyan attól a malomtól vásárolok, s ugyan azt az élesztőt veszem a boltban.
    Remélem, nem baj, hogy okoskodtam...
    Jó sütést Nektek!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves János!
      Ehhez a csoporthoz Te is csatlakozhatsz, azaz követheted a munkájukat. Figyelni kell a kiírást, elkészíteni, fotózni és a megadott címre küldeni :)
      Szólj ha tudok segíteni :)

      Nagyon köszönöm, hogy megosztottad a tapasztalatod (nem okoskodásnak tűnik nekem <3 )
      János a Te kenyérkéid láthatók valahol, mert én örömmel látnám és a tapasztalataidra is nyitott vagyok :)
      Köszönöm.

      Törlés