Amikortól megjelenik a friss spenót, szinte minden héten eszünk.
Jól variálható alapanyag, amit nem lehet megunni.
Töltök vele, és töltök bele, keverem tésztába és keverem tésztával, teszem kenyérbe és teszem kenyérre (ekkor nyersen), készül belőle/vele saláta és készül belőle főzelék is, csak másképpen.
A sort még folytathatnám, egy csomó recept megtalálható a blogon.
Most, olyan fasírtszerűt készítettem belőle.
A sort még folytathatnám, egy csomó recept megtalálható a blogon.
Most, olyan fasírtszerűt készítettem belőle.
Tallérnak neveztem el, a neve nem a nagyságára, hanem a laposságára utal.
Sok-sok friss "minden zöldet bele" salátával és házi, sűrű joghurttal kiváló eledel.
Spenótos tallér
Hozzávalók
500 gr spenót
160 gr zabpehely töret
50 gr liszt
2 db tojás
1 dl tej
1 dl párolólé (ami a spenót párolás során keletkezett)
tengerisó
őrölt bors
+
1 dl körüli olaj
+
+
ízlésünknek megfelelő saláta (natúran, öntet nélkül)
A spenótot megmostam és kissé lerázogatva (de vizesen, tehát nem szárítottam le a vizet róla)
fazékban, fedő alatt lassú hőmérsékleten hagytam, hogy összeessen.
(Nem tettem alá plusz vizet, lassú tűzön nem ég le, párolni nem kell,
éppen elég hogy megfonnyad. Így is lett alatta 1 dl víz.)
Egy fakanállal (olyan laposféle) apróbbra daraboltam, csak tessék-lássék, csakúgy a fazékban.
Hagytam langyosra hűlni.
Hagytam langyosra hűlni.
Közben a felütött tojásokat összekevertem a tejjel, a zabpehellyel*, a liszttel, sóval, borssal.
Hozzáadtam az addigra langyosra hűlt darabolt, párolt spenótot. Szükségesnek éreztem még hozzáadni folyadékot, a "páravizet" tettem bele (ezt megszoktam inni, ha nem kell másba :).
Letakartam a tálat egy tányérral és hagytam a masszát, közel egy órán át dagadni,
ugyanis a zabpehely megdagad.
Serpenyőben egy ujjnyi olajat forrósítottam és fakanállal (a lapossal :)
halmokat raktam a sistergő olajba. A halmokat ellaposítottam, így lettek belőlük tallérok :)
Úgy sütjük, mint a fasírtot, csak ez előbb készen van...és sötétebb a színe, mert ugye a spenót is sötét.
* Ebbe jobb a zabpehely töret, tehát ha csak egész szemű zabpelyhünk van, akkor javasolt összetörni.
Szeretem, ahogy írsz :)Köszönöm
VálaszTörlésJudit, köszönöm felemelő szavaid :)
Törlés<3
Hú,köszönöm!!!!!Én spenót helyett a mángoldot használom,mert egész évben lehet róla szedni,áttelel,és amíg kibújik az új,addig a tavalyiról eszünk.:)
VálaszTörlésIgen a mángold is finom, abból még ilyet nem csináltam.
TörlésKépzeld nekem most eltűnt (?), de hamarosan újra lesz :)
<3
A tavalyi tünt el?
TörlésIgen :( és nem is kelt ki mag. Sebaj :) van Új-zelandi spenót, az mindig kinő :) mángoldot tervezek venni egy tövet.
TörlésNem ragozom, megosztom:) Ölellek!
VálaszTörlésHú, de jól néz ki! Lehet meg kellene a spenótommal próbálni, hamarosan szedhető lesz. :-))
VálaszTörlésDe jó, Neked is saját :)
TörlésAnnyira örülök, tele a kert minden zölddel :)