2013. május 16., csütörtök

Feketeribizlis fagylalt



Nem vagyok egy klasszikus fagylalt készítő zseni. 
Aki ilyet szeretne, annak máshol kell keresnie, Tollanyunál, Bonbon mániánál, Tücsök Bogárnál
Ők jutottak hirtelen eszembe. 




Mentségemre legyen mondva, hogy magam nem is igazán szeretem, de nem ez a lényeg: 
a Gyermekemnek és Férjemnek ízlenek az én egyszerű, hideg nyalánkságaim.
S mert ők szeretik, a boltiról meg jobb ha nem beszélünk...persze van egy-két jó cukrászda, 
de szerintük a legjobb amit én készítek :)

Többnyire gyümölcsből és valami "tejes" dologból, gabona tejből, tejből, tejszínből, joghurtból, mascarpone-ból, (de a napokban tejberizsből is készült) stb.

Most egy nagyon sűrű, még 2010-ben eltett gyümölcsöntetből és tejszínből készítettem, géppel. 
Nem kell megijedni, ha nincs, tulajdonképpen mindegy is, hogy van gép vagy nincs, 
az ilyen egyszerű fagyiknál.
Gép nélkül csak több odafigyelést igényel, és talán kicsit hosszabb idő, 
amíg az egész átfagy és ugye az átkeverés.

Gyümölcsöntet
Nálam a gyümölcsöntet, az összenyomkodott, kipréselt, szűrt teljes gyümölcsöt jelenti. 
Van amibe minimális cukrot teszek, hogy könnyebben lazuljon a gyümölcs.
Felmelegítem, majd tiszta üvegben jól lezárom és száraz dunsztban kidunsztolom. 
Valóban öntetként használom fel, most fagyinak.




Feketeribizlis fagyi

Hozzávalók
2 dl feketeribizli öntet (kevés cukorral eltett)
(ha nincs, de van tartósítószer mentes, netán házi szörp, azzal is megpróbálnám)
2,5 dl habtejszín

A kettő hozzávalót összekevertem és 2 órával előbb betettem a fagyasztóba. 
Mielőtt tálaltam az ebédet, bekapcsoltam az előre "lefagyasztott" gépet (mindig a fagyasztóban tartom, használat és mosás, törlés után, oda teszem vissza) és beleöntöttem az összekavart fagylalt alapot.
Az ebéd végére kész is van.




Akinek nincs gépe, az ugyan így járjon el, csak ne a gépbe öntse, hanem 1/2 - 1 óránként keverje át,
 amíg el nem éri a kívánt minőséget. Lehet kézzel és lehet botmixerrel.
Több idővel számítson.

Néhány szem fagyasztott gyümölccsel és plusz öntettel tálaltam.








10 megjegyzés:

  1. Nem hiszem, hogy lenne bármi étek, amit rosszul készítenél. Ez pl. már látványra is elfogyott nálam.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm. Tudod annyira egyszerű dolgokat készítek, amit nem lehet elrontani :)

      Törlés
  2. Csorog a nyálam olyan guszta! Nekem nincs gépem, fagyasztóba szoktam kavargatni, de jó, már megszoktam:-). Szedreset készítettem a múlt héten, de olyan hamar elfogyott, hogy mire megébredtem már a doboz alján volt egy kevés, elmaradt a fotózás. Majd legközelebb:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ..Hát résen kell lenni :)
      Köszönöm szépen.

      Törlés
  3. küldtem volna: http://erdokostolo.blogspot.hu/2013/05/koszonet-blogdijert-es-adom-is-tovabb.html

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Andrea gratulálok! Köszönöm méltató szavaid és ajánlásaid!
      Legyen szép hétvégéd!
      <3

      Törlés
  4. Hát persze, hogy a házi fagyi a legjobb, hiszen abban szeretet, jóakarat, békesség...benne van a szükséges összetevőkön kívül.
    Nagyon mutatós a fagyid, ez csak finom lehetett!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Marisz, kedves, szép szavaid simogatják az "arcomat". Köszönöm.
      <3

      Törlés