A spárgás kenyérlángos annyira ízlett a Férjemnek, hogy kérte süssek megint.
Annyit változtattam, hogy spárga nem lévén, cukkini viszont igen, hát cukkinivel készítettem
és alatta vastagon "megágyaztam" neki tejföllel....
és alatta vastagon "megágyaztam" neki tejföllel....
Cukkinis kenyérlángos
(nagy tepsihez való adag + 2 hosszúkás kenyérke)
Hozzávalók
tészta
750 g finomliszt
1 cs. szárított élesztő (alnatura/dm)
530 g víz
tengerisó
feltét
kb. 400 g cukkini
500 g tejföl
300 g sajt (többféle)
100 g mozzarella
extra szűz olívaolaj
frissen őrölt bors
tengerisó
A kenyér tésztáját előző este összeállítottam.
(Összekevertem a lisztet, sót és élesztőt, majd hozzáadtam a vizet és teljesen homogénné kevertem.
Ropogós tészta, a krémes cukkinivel és a sült sajttal a tetején....
Aki még nem sütött DNK -dagasztás nélküli kenyér- kenyeret, annak tudnia kell,
hogy ez egy lágy, sűrű nokedliszerű tészta.)
hogy ez egy lágy, sűrű nokedliszerű tészta.)
Letakartam egy folpack fóliával és a konyhapulton hagytam.
Több dolgunk a formázáson és a sütésen kívül nincs is vele.
Amikor formázzuk, akkor alaposan alá kell lisztezni, mert nagyon ragad.
Másnap kettévettem a tésztát, a feléből két kis hosszúkás "kenyeret" formáztam.
A másik feléből készítettem a cukkinis lepényt.
A tepsire egy sütőpapírt tettem és löttyintettem rá olívaolajat.
Beleforgattam a tésztát, úgy hogy mindenhol olajos legyen.
Középről kifelé a két kezemmel széthúzogattam a tésztát.
Vártam 5 percet, majd újra nyújtottam rajta, teljes tepsi nagyságúra, úgy hogy egy kis pereme is legyen.
(Ha még összeugrik, akkor pár perc pihentetés után újra nyújtsuk a tenyerünkkel.)
(Ha még összeugrik, akkor pár perc pihentetés után újra nyújtsuk a tenyerünkkel.)
Ráraktam az összekevert tejfölt és a kanál hátával eldolgoztam.
A tiszta szárazra törölt cukkinit, keresztben 3 felé, majd a zöldséghámozóval szép vékony szeletekre vágtam. (Ha nincs ilyen hámozónk, egy uborkagyalu biztosan akad,
akkor azzal szépen gyaluljuk le hosszanti irányba.)
akkor azzal szépen gyaluljuk le hosszanti irányba.)
Egyenesen a tejfölös lepényre rakosgattam.
Sóztam, tekertem rá némi borsot és a lereszelt sajtokkal beborítottam.
200 fokon előmelegített sütőben, légkeveréssel sütöttem, kb. 25 percig.
(A lényeg a forró sütő, az idő sütőtől függ.)
(A lényeg a forró sütő, az idő sütőtől függ.)
Aki még nem sütött ilyesmi lepényt, de a pizzát szereti, akkor itt az ideje, hogy kipróbálja.
A vastagon kent tejföl a hő/sütés hatására, kicsapódik, hasonlít a túróhoz, csak reszketősen gyenge.
Ropogós tészta, a krémes cukkinivel és a sült sajttal a tetején....
Hm. tényleg jó :) igaza van a Férjemnek, "mindennap meg lehetne enni"...
Megjegyzés
- Amennyiben nem akarunk kenyeret sütni, sebaj, akkor a fele tészta mennyiség is elegendő.
Vagy ha nagyobb a család, akkor nyugodtan az egész tésztából készítsünk lepényt,
ebben az esetben két tepsivel lesz.
Nem kell megijedni ha marad belőle, mert hidegen ugyanúgy finom, sőt langyosan a legjobb.
- Mi ebben az esetben úgy szeretjük a tésztát ha vékony, de aki a vastagabb tésztát szereti,
hát hagyja vastagabbra a tésztát.
- Amennyiben gyorsabban szeretnénk hasonló finomságot (nem akarunk egy éjszakát a tésztára várni),
akkor ajánlom ezt a tésztát elkészíteni:
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2012/08/tejfolos-kenyerlangos.html
- Mi ebben az esetben úgy szeretjük a tésztát ha vékony, de aki a vastagabb tésztát szereti,
hát hagyja vastagabbra a tésztát.
- Amennyiben gyorsabban szeretnénk hasonló finomságot (nem akarunk egy éjszakát a tésztára várni),
akkor ajánlom ezt a tésztát elkészíteni:
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2012/08/tejfolos-kenyerlangos.html
Ez is nagyon fantorpikus lett!!! Ugyes vagy Baratnem!
VálaszTörlésKöszönöm Barátném :)
TörlésNagyon ötletes és guszta.
VálaszTörlésOlgi néni, köszönöm szépen :)
TörlésÁgi, nagyon termékeny vagy az utóbbi napokban, ennek nagyon örülök, mert a héten végigpróbálgatok mindent:)))
VálaszTörlésez is gyönyörű lett, és az eddigi tapasztalatokból tudom, hogy biztosan finom is:)
Lillacska, tényleg jó :) Igazából az elmaradt dolgokat jegyzem most.
TörlésKészítettem egy "gyorsabb" tésztával is, valamikor azt is leírom.
Ha azt szeretnéd, akkor szólj.