2013. május 24., péntek

"Dédi" krumplis pogácsája



Idézem egy kedves olvasó levelét, amit a hajtogatott krumplis sós süteményhez írt:

""... az én drága dédmamám csinálta ezt mindig. A lényege annak az volt, hogy egy éjszakát hidegen pihentetni a tésztát. Hányszor elmondta ezt, már untuk. Még valami: ö nem tett tojás sárgáját bele. 
Ha valaki kérdezte a receptet, csak annyit mondott: amennyi a fött krumpli súlya, annyi lisztet és 
vajat hozzá, sok-sok sóval. A tésztát meg feltétlen egy éjszakát pihentetni.:o))))

A világ legfinomabb sós sütije, csak nagyon hizlal...

Üdvözletem!

Juci ""




Rögtön eldöntöttem, hogy elkészítem.
Nem bántam meg, de ezt előre tudtam...., mert a régi "receptek" egyszerűen zseniálisak.
Juci, köszönöm, hogy megosztottad velem.




 "Dédi" krumplis pogácsája

Hozzávalók
2 tepsihez, nagyságtól függően 30-40 db (én 3 cm-es kiszúróval készítettem)

250 g öreg krumpli
250 g hideg vaj
250 g finomliszt
2 tk só

A krumplit megfőztem, tisztítottam és finomra törtem.
Teljesen kihűtöttem.
A lisztet összekevertem a sóval és összemorzsoltam a hideg vajjal.
Hozzáadtam a kihűlt krumplit és összegyúrtam a tésztát.
Folpack fóliába csomagoltam és a hűtőbe tettem közel egy napig.
(Így volt időm elkészíteni, de Juci azt írta, legalább egy éjszakára tegyük hidegre.)
A sütőt előmelegítettem 180 fokra.
A tésztát ujjnyi vastagra nyújtottam és kiszaggattam.
Tojásfehérjével lekentem a tetejét és kb. 15 perc alatt ropogósra sütöttem.
Eltettem másnapra egy  kóstolónyit: megpuhult, de úgy is igen finom.





Amennyiben más is megtisztel saját történetével, receptjével,
nagy örömmel készítem el az "emlékeit".



18 megjegyzés:

  1. Hát hiába... a dédik tudták mi a jó! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ági, így igaz, ezért szeretnék minél több ilyen receptet...hogy fönn maradjon és újra rájöjjünk, hogy nem kell semmit túl bonyolítani.....

      Törlés
    2. ...bizony nem kell. :) A legfinomabb ételek így készülnek. Egyszerűen. :)

      Törlés
  2. Én is mindig ezt mondom, az egyszerű mindig jobb!:)
    Imádom ezt a receptet, fogok is csinálni!:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Erika, igen, igen...örülök, hogy befér a sok-sok epres finomságaid közé :)

      Törlés
  3. Csodaszép ez a pogácsa szinte az orromban érzem az illatát! Nekem nem volt szerencsém ismerni dédikéimet, mert késői unoka vagyok. Viszont erről a pogácsáról eszembe jutott, hogy az én anyai nagymamám, mindig sajtos tallért sütött pogácsa helyett is. Neki az volt a specialitása és nagyon büszke volt rá. Nem tudom melyik rokon vette magához azt a fém összecsukható rácsos szerkezetet amivel sütögetett a mama, sajnos azóta sem láttam olyat sehol... pedig milyen jólesne most újra kóstolni azt a tallért!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos én sem ismertem a Dédijeim, hasonló okok miatt....
      Édesanyám nagy "varázsló" volt, sok mindent Tőle tanultam...és képzeld Ő is sütött sajtos tallért, de én sem tudom, kihez került a sütögető.
      A közeli piacon szerintem árulnak, ha akarod megnézem Neked...
      :)

      Törlés
    2. Igen, érdekelne természetesen :) és a recept is! :))

      Törlés
    3. A piacon megnézem (nem tudom mikor), a receptet az Édesanyámét, tudom Neked adni amikor kéred.

      Törlés
  4. Nagyon bejön nekem ez a pogácsa, mert egyszerűnek tűnik. Megalkotom egyszer!:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Éva, szerintem is az :)
      Szép hétvégét Nektek!

      Törlés
  5. Mamák, Dédik receptjei... a napokban Anyukám nővérétől kaptam egy füzetet, egy iskolai írkát, aminek belső lapján a dátum: 1938. április hó, és a név... ekkor kezdte egy fiatal lány gyűjteni a recepteket, gyönyörű zsinórírással, töltőtollal írva, ma is remekül olvashatóan... a füzet vége felé megváltozik az írás, egy másik családtag folytatja, majd Anyu nővére is írt az utolsó lapokra... most nekem adta tovább, azt mondta "senkinél nem lehetne jobb helyen"...:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egyetértek, "senkinél nem lehet jobb helyen" :)

      Törlés
  6. elronthatatlan és melegen nagyon finom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Anna <3
      Köszönöm szépen, hogy megsütötted :)

      Törlés
  7. Köszi ezt a receptet, elkészítettük, hát nagyon finom volt. Megsütöttük kicsit újítva is fele-fele arányban tökmagliszttel és zabpehelyliszttel, úgy is nagyon jó, de egy teljesen más pogácsa lett belőle.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szilvia <3
      igen két karakteres liszttel biztos egészen más, de egészen jó :)
      Köszönöm szépen :)

      Törlés