Idézem egy kedves olvasó levelét, amit a hajtogatott krumplis sós süteményhez írt:
""... az én drága dédmamám csinálta ezt mindig. A lényege annak az volt, hogy
egy éjszakát hidegen pihentetni a tésztát. Hányszor elmondta ezt, már
untuk. Még valami: ö nem tett tojás sárgáját bele.
Ha valaki kérdezte a
receptet, csak annyit mondott: amennyi a fött krumpli súlya, annyi
lisztet és
vajat hozzá, sok-sok sóval. A tésztát meg feltétlen egy
éjszakát pihentetni.:o))))
A világ legfinomabb sós sütije, csak nagyon hizlal...
Üdvözletem!
Juci ""
A világ legfinomabb sós sütije, csak nagyon hizlal...
Üdvözletem!
Juci ""
Rögtön eldöntöttem, hogy elkészítem.
Nem bántam meg, de ezt előre tudtam...., mert a régi "receptek" egyszerűen zseniálisak.
Juci, köszönöm, hogy megosztottad velem.
"Dédi" krumplis pogácsája
Hozzávalók
2 tepsihez, nagyságtól függően 30-40 db (én 3 cm-es kiszúróval készítettem)
250 g öreg krumpli
250 g hideg vaj
250 g finomliszt
2 tk só
A krumplit megfőztem, tisztítottam és finomra törtem.
Teljesen kihűtöttem.
A lisztet összekevertem a sóval és összemorzsoltam a hideg vajjal.
Hozzáadtam a kihűlt krumplit és összegyúrtam a tésztát.
Folpack fóliába csomagoltam és a hűtőbe tettem közel egy napig.
(Így volt időm elkészíteni, de Juci azt írta, legalább egy éjszakára tegyük hidegre.)
A sütőt előmelegítettem 180 fokra.
A tésztát ujjnyi vastagra nyújtottam és kiszaggattam.
Tojásfehérjével lekentem a tetejét és kb. 15 perc alatt ropogósra sütöttem.
Eltettem másnapra egy kóstolónyit: megpuhult, de úgy is igen finom.
Amennyiben más is megtisztel saját történetével, receptjével,
nagy örömmel készítem el az "emlékeit".
Hát hiába... a dédik tudták mi a jó! :)
VálaszTörlésÁgi, így igaz, ezért szeretnék minél több ilyen receptet...hogy fönn maradjon és újra rájöjjünk, hogy nem kell semmit túl bonyolítani.....
Törlés...bizony nem kell. :) A legfinomabb ételek így készülnek. Egyszerűen. :)
TörlésEgyszerűen.... :)
Törlés<3
Én is mindig ezt mondom, az egyszerű mindig jobb!:)
VálaszTörlésImádom ezt a receptet, fogok is csinálni!:))
Erika, igen, igen...örülök, hogy befér a sok-sok epres finomságaid közé :)
TörlésCsodaszép ez a pogácsa szinte az orromban érzem az illatát! Nekem nem volt szerencsém ismerni dédikéimet, mert késői unoka vagyok. Viszont erről a pogácsáról eszembe jutott, hogy az én anyai nagymamám, mindig sajtos tallért sütött pogácsa helyett is. Neki az volt a specialitása és nagyon büszke volt rá. Nem tudom melyik rokon vette magához azt a fém összecsukható rácsos szerkezetet amivel sütögetett a mama, sajnos azóta sem láttam olyat sehol... pedig milyen jólesne most újra kóstolni azt a tallért!
VálaszTörlésSajnos én sem ismertem a Dédijeim, hasonló okok miatt....
TörlésÉdesanyám nagy "varázsló" volt, sok mindent Tőle tanultam...és képzeld Ő is sütött sajtos tallért, de én sem tudom, kihez került a sütögető.
A közeli piacon szerintem árulnak, ha akarod megnézem Neked...
:)
Igen, érdekelne természetesen :) és a recept is! :))
TörlésA piacon megnézem (nem tudom mikor), a receptet az Édesanyámét, tudom Neked adni amikor kéred.
TörlésNagyon bejön nekem ez a pogácsa, mert egyszerűnek tűnik. Megalkotom egyszer!:-)
VálaszTörlésÉva, szerintem is az :)
TörlésSzép hétvégét Nektek!
Mamák, Dédik receptjei... a napokban Anyukám nővérétől kaptam egy füzetet, egy iskolai írkát, aminek belső lapján a dátum: 1938. április hó, és a név... ekkor kezdte egy fiatal lány gyűjteni a recepteket, gyönyörű zsinórírással, töltőtollal írva, ma is remekül olvashatóan... a füzet vége felé megváltozik az írás, egy másik családtag folytatja, majd Anyu nővére is írt az utolsó lapokra... most nekem adta tovább, azt mondta "senkinél nem lehetne jobb helyen"...:)
VálaszTörlésEgyetértek, "senkinél nem lehet jobb helyen" :)
Törléselronthatatlan és melegen nagyon finom.
VálaszTörlésKedves Anna <3
TörlésKöszönöm szépen, hogy megsütötted :)
Köszi ezt a receptet, elkészítettük, hát nagyon finom volt. Megsütöttük kicsit újítva is fele-fele arányban tökmagliszttel és zabpehelyliszttel, úgy is nagyon jó, de egy teljesen más pogácsa lett belőle.
VálaszTörlésSzilvia <3
Törlésigen két karakteres liszttel biztos egészen más, de egészen jó :)
Köszönöm szépen :)