2013. május 21., kedd

Vadgombás fűszerolaj



A Szegfűgomba, amiből a gombás tojás készült, csodálatosan friss, egészséges, tiszta, szépséges volt.
Sok volt közte, icike-picike fejecske, olyan, amit én még nem szednék le, mert "hadd nőjön még". 
Ezt viszont vette a Férjem, így örültem neki (már úgyis leszedték, és aki leszedte biztos nagy szüksége volt a bevételre). Kiválogattam a "nagyon édesek"-et. Marinált gombát akartam belőle, de meggondoltam. 
Azt találtam ki, hogy készítek olyan fűszerolajat, amibe többféle vadgombát teszek. 
Többfélét, majd ha lesz. Folyamatosan. A Szegfűgomba került bele elsőre. 
Jön majd Vargánya, Trombita, meg ami majd akad.




Vadgombás fűszerolaj

Hozzávalók
szőlőmagolaj
Szegfűgomba

A gombácskákat alaposan megnézegettem, de nem mostam meg. 
Teljesen tiszták voltak, csak egy-egy fűszál ragadt a kalapjukra. 
Papírtörölközőre rakosgattam őket és így hagytam közel egy napot, hogy szikkadjanak. 
Egy bővebb szájú üvegbe raktam és öntöttem rá szőlőmagolajat.




Megjegyzés
Arra érdemes figyelni, hogy magas víztartalmú gombát ne tegyünk bele, vagy előtte szikkasszuk.
Ne tegyünk bele sokat, a kevesebb itt is több, az olaj, kevésnek is csodálatosan átveszi az aromáját.
A Szőlőmagolajnak semleges, nem túl karakteres az íze, ezért választottam, 
de helyette másfélét is választhatunk.
Tehetünk bele fűszereket, pl. babérlevél, egész bors, chili, köménymag. Csak szárított fűszert ajánlanék, esetleg egy kicsi ágacska kakukkfüvet, de akkor azt is szikkasztanám.
(Van olyan kakukkfüvem, ami nem hervad meg, nem kunkorodik össze a levele szárítás után sem :)
Én nem tettem bele, mert pont azt szeretném, hogy a gombák illatai érvényesüljenek tökéletesen.


Csak szakember által ellenőrzött gombát fogyasszunk, még akkor is ha ismerjük a gombákat!








2 megjegyzés: