Biztosan megadatik az idén is, hogy bőséges termésben legyen részünk.
Ha így lesz, akkor jut a kamrapolcra belőle.
Ezért, a kamrapolcot le kell üríteni előtte, így intenzív felhasználásba fogtam.
A tészta, omlós tészta. Két tésztaréteg között, egy kevés kukoricakeményítővel sűrített,
Eperlekváros pite
Hozzávalók
tészta
250 gr finomliszt
170 gr vaj
20 gr cukor
pici só
1 db tojássárgája
3-4 ek hideg víz
töltelék
200 gr eperlekvár
3 ek kukoricakeményítő (mennyisége a lekvár sűrűsségétől változhat)
+ az 1 db tojás fehérje
Bekapcsoltam a sütőt 175 fokra. Előkészítettem egy 26 cm átmérőjű pitesütőt (cakkos szélűt).
A szokásos módon elkészítettem a tésztát:
A szárazanyagokat a késesgépbe mértem, hozzáadtam a hideg, felkockázott vajat és
1-2 perc alatt morzsásra daráltam ( ha nem lenne ilyen gépem, akkor a szárazanyagokat és
1-2 perc alatt morzsásra daráltam ( ha nem lenne ilyen gépem, akkor a szárazanyagokat és
a hideg vajat az ujjaimmal morzsolnám össze).
A munkalapra borítottam, a közepébe pottyantottam a tojássárgáját és a vizet,
majd gyorsan az ujjaim hegyével összenyomkodtam a tésztát.
Aránytalanul kettévettem a tésztát (az egyik kevéssel legyen nagyobb).
A nagyobbikat lisztezett alapon, tetejét liszttel enyhén meghintve, vékonyra nyújtottam
(szoktam folpack fólia között is, akkor nem kell lisztezni és könnyebb átemelni).
A piteformába simítottam, úgyhogy legyen 1,5 centis pereme.
Megkentem a tojásfehérjével.
majd gyorsan az ujjaim hegyével összenyomkodtam a tésztát.
Aránytalanul kettévettem a tésztát (az egyik kevéssel legyen nagyobb).
A nagyobbikat lisztezett alapon, tetejét liszttel enyhén meghintve, vékonyra nyújtottam
(szoktam folpack fólia között is, akkor nem kell lisztezni és könnyebb átemelni).
A piteformába simítottam, úgyhogy legyen 1,5 centis pereme.
Megkentem a tojásfehérjével.
A lekvárt simára kevertem a keményítővel és a tésztára simítottam.
A kisebbik cipót is kinyújtottam 2-3 mm-rel nagyobbra, mint ami befedi a süteményem
(rátettem a pitesütőt és körbe vágtam, így pont akkora lett, amekkorára szükségem volt).
(rátettem a pitesütőt és körbe vágtam, így pont akkora lett, amekkorára szükségem volt).
Ezt azért csináltam így, mert a tészta kicsit összesül, de így pont akkorára, amekkora befedi a tölteléket.
Egy virágformájú kiszúróval (3 cm), néhány "lyukat" szúrtam a tésztán,
majd óvatosan átemeltem és befedtem vele a pitét.
A kiszúrt virágokból néhánnyal díszítettem a tetejét.
Megkentem az egészet a tojásfehérjével.
Melegen, langyosan, hidegen egyaránt élvezhető.
Mági! Ez nagyon guszta!És mindig szép virágosra kidekorálod a pitéidet! ezért külön megdícsérlek !
VálaszTörlésMarisz, köszönöm szépen, nagyon jól esik a dicséreted :)
TörlésÁgi,nem igaz,még orgonavirágos vized is van!!!!Isteni lehet ez a süti!
VálaszTörlésMellissina:
TörlésOrgonavirágos víz:
Tölts meg egy kancsót hideg vízzel és tegyél bele egy "virág" orgonát, a vízben legyen benne. Minél több idő telik el, annál finomabb. Ha elfogy a víz, egy napon belül újra töltöm.
Nagyon szelíd, illatos, finom, nőies ital :)
Egészségedre!
Aranyos vagy!!!!!Köszi!!!
VálaszTörlés<3
TörlésDe szép pite lett, és szinte érzem az ízét a számban... (hogy az illatáról már ne is beszéljünk). :)
VálaszTörlésMuszáj üríteni a kamrát...
Törlés:)