2013. május 6., hétfő

Kéksajtos spenót kagylótésztával



A karakteres kéksajt és a selymes tejszín, balzsamosan vonta be a kagylótésztát, 
melynek mélyedéseiben megült a fokhagymától illatos, éppen csak "összeesett" spenót.
Finomra őrölt bors*, tette teljesé az élményt.




* Kettő bors őrlőnk van.
Bár mindkettőnek lehet állítani a "finomságán", az egyiket állandóan, durvára állítva tartjuk,
a másikat egészen finomra. A "durvára" őrlőt készítettem az asztalra.
A Fiam, azt mondta, "mama, erre csakis a finoman őrölt bors illik" :)




Kéksajtos spenót kagylótésztával

Hozzávalók
500 g spenót
fél fej fokhagyma
250 ml tejszín
120 g kéksajt (DorBlue)
tengerisó
2 ek extra szűz olívaolaj
20 g teavaj
frissen őrölt bors
--------------




Odatettem a vizet, amiben a tésztát kifőztem. (4 litert, egy jó nagy evőkanál sóval. 
Azt mondják az olaszok:   " Annyira legyen sós a főzővíz, mint a tenger " )
A dobozra 12 perc volt írva, ezzel számoltam.

Megmostam a spenótot és alaposan lecsorgattam.
Beleszórtam a lobogó vízbe a tésztát.
A tisztított fokhagymát hosszában vékony szeletekre vágtam.
Az olívaolajat megforrósítottam, beledobtam a fokhagymát és ahogy az illata megcsapott, 
már tettem is rá a spenótot.
Egy-két perc és máris "összeesett". 
A fazékban félretoltam a spenótot, majd a felszabadult helyre öntöttem a tejszínt, amint habosodott, belekevertem a darabokra tört sajtot. Néhány keveréssel, egymásba olvadtak.
Összeforgattam a spenóttal, rádobtam a hideg vajat, sóztam és kevés borsot tekertem rá.

A megfőtt tésztát, egy szűrőkanállal átszedtem a spenótos mártásba.
Összeforgattam és hagytam, hogy "érjen" amíg megterítettem.


 


Tálaltam.
Tehát, csak kevés finomra őrölt bors került a tetejére :)








6 megjegyzés:

  1. Nagyon jó ez a honlap, már lassan minden nap jövök.Már innen főzök. Köszönöm hogy létezel.Többi oldalad is olvasom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Anikó drága, köszönöm szépen megtisztelő szavaid.
      Ölellek,

      Törlés
  2. Nagyon finomat készítettél!:-) Anikónak igaza van, jó érzés Téged olvasgatni!:-))

    VálaszTörlés