2013. augusztus 24., szombat

Ringlószilvás galette. Galette, a gyümölcsös álom.





Nagy utat járhatott be a "Galette" még a hajdinalisztből készült palacsintából,
eme gyümölccsel töltött mennyei sütemény lett.
Anno, mielőtt rátaláltam, egy kép alapján kutattam utána.
Sajna már nem emlékszem hol találtam meg, de miután rájöttem,
hogy az alapja egy egyszerű omlós tészta, már nem is volt érdekes mások hogy csinálják.




Igazi nyári finomság. Nyári, mert a nyár tele van finomabbnál finomabb gyümölcsökkel, nyári,
mert nyáron nem akarja az ember hosszú ideig melegíteni a sütőt 
-azaz hogy a sütő melegítse a lakást-  nem utolsó sorban,
annyi minden más dolog van, mint hogy az ember órákig süteményeket süssön.
Na de egy pár perces előkészületet igénylő, ropogós omlós tésztájú friss gyümölcsös finomságra, 
aminek a sütése sem több 15-20 percnél, nos arra mindig van idő. 
Még akkor is van idő, ha megszólal a telefon, hogy a Barátaid éppen feléd járnak és 
beugranának, "csak megölelni".




Ringlószilvás galette

Hozzávalók
Tészta
175 g finomliszt
1 ek (25 g) nádcukor
kevés só (1/4 mk)
100 g hideg teavaj
1 ek tejföl
1 ek jeges víz
 
Töltelék
400-500 g gyümölcs, most ringlószilva
2 ek nádcukor
1 ek étkezési keményítő
25 g teavaj
+ fűszerek ízlés szerint: vanília, citromhéj, fahéj,


 


A konyhapultot áttöröltem egy nedves ruhával  (így rátapad a fólia)
és ráfeszítettem egy darab folpack fóliát.
 A lisztet, cukrot, sót, az aprítógép tartályába mértem, majd hozzáadtam a felkockázott hideg! vajat. 
Néhány másodperces gombnyomás és már készen is volt a "morzsa". 
(Nem baj, ha látunk benne még apróbb vajdarabokat ez csak előnyére válik.
A morzsát a folpack fólia közepére öntöttem, közepébe egy kicsi mélyedést túrtam az ujjam hegyével, beletettem egy kanál hideg tejfölt és egy kanál jeges vizet.
Az ujjaim hegyével igen gyors mozdulatokkal 
(minél kevesebb ideig érintkezzen a tészta a meleg kezemmel) összenyomkodtam tésztává.
 A folpack-on egy tallérrá igazítottam, tetejére némi lisztet hintettem és ráfeszítettem egy ugyanakkora folpack fóliát. Becsomagoltam és betettem a hűtőbe 30 percre.
A gyümölcsöt megmostam és leszárítottam róla a vizet. Felszeleteltem (egy ringlót 6-ba,
8-ba vágtam), megszórtam a tálban a keményítővel és a cukorral.
Fűszereztem.
A sütőt bekapcsoltam 180 fokra, egy tepsire sütőpapírt tettem.
A tésztát a két folpack fólia között kinyújtottam egészen vékonyra (~3mm), 
úgy nézett ki mint egy cakkos szélű palacsinta.
Az felső fóliát lehúztam, a másikkal átemeltem a tésztát, majd ráborítottam
a tepsire (sütőpapírra), végül lehúztam a másik fóliát.
A közepére halmoztam a gyümölcsöt, rápakoltam a vajdarabkákat, a széleit meg körbe ráhajtogattam,   -ahogy a képen is látszik-  úgyhogy középen nem ér össze a tészta.




 20 perc alatt sült meg, (sütőtől függ).
Mi úgy szeretjük, ha már a tészta kezd színt ölteni, a gyümölcs pedig karamellesre sült,
de még nem pép :)

Tálalható fagylalttal, tejszínhabbal vagy más krémmel, pl. tejföl, mascarpone vagy joghurthabbal. 
Mi nem szoktunk hozzá enni, mert így nekünk tökéletes.


 


- Amennyiben nincs 30 perc arra, hogy a hűtőben legyen a tészta (pl. a fent említett esemény miatt),
gyorsan kell, akkor a fagyasztóba szoktam betenni.
- Ha nem akar összeállni a tészta, akkor még kevés vizet lehet hozzáadni.
- Ha nem lenne ilyen gépem, akkor előbb a vajat a liszttel-cukorral-sóval gyors mozdulatokkal, összemorzsolnám, majd hozzáadnám a tejfölt-vizet és tésztává nyomkodnám.
- A jeges vizet úgy szoktam, hogy egy kevés vízbe jégkockát dobok, majd pár perc múlva ebből veszek ki.
- Azért nyújtom a két réteg fólia között, mert így nem kell lisztezni, nem melegszik olyan gyorsan, 
és sokkal könnyebb átemelnem a tepsire.
- Minimum fél órát hűljön a tészta  -kivétel, az említett eset-,   
de tovább is maradhat, sőt 3 napig tarthatjuk itt. 
- Minden alkalommal két adagot készítek, ha már elővettem a gépet. 
Az egyiket akkor, a másikat 3 napon belül felhasználom.
- Előre is elkészíthető több adag, a fagyasztóban pár hétig semmi baja nem lesz.
- Az egy adag nem sok, mi hárman 2 x-re esszük meg.
- Nem édes, aki "édesszájú"  annak javaslom a gyümölcsöt több cukorral szórja meg.







6 megjegyzés:

  1. Szerintem olyan elegáns ez a süti a maga egyszerűségében!

    VálaszTörlés
  2. szia, örülök, hogy rád találtam. Két napja folyamatosan a blogodat olvasgatom és nagyon tetszik amit csinálsz. Tetszik, amilyen szeretettel, tisztelettel állsz hozzá mindenhez. Még sokáig alkoss. Üdvözlettel: Málna

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Málna!
      Köszönöm szépen :)
      Ég áldjon!
      Á.

      Törlés
  3. Ági! Elkészítettem a recepted alapján ezt a szilvás galettet. Elképesztően finom volt, igaz én egyszerűen rajongom a szilvás sütikért és ebben aztán van bővel, viszont kevés a tészta hozzá. Szóval tökéletesen nekem való sütemény. Köszi ezúton is a receptet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Margaretta!
      Nagyon örülök, hogy ízlett Neked/Nektek :)
      Képzeld, már megcsináltam ezt a tésztát:
      - fele teljes kiőrlésű tönkölyliszttel, úgyis finom.
      - kókuszzsírral szintén 20 dkg, és azzal is nagyon jó, igaz jobban morzsálódott.
      Köszönöm, ölelés!

      Törlés