2013. augusztus 15., csütörtök

Kapros joghurtos céklaleves




Újabb céklás finomság, mert a cékla jó dolog.



 



Persze a legjobb nyersen fogyasztani, léként vagy salátának, de nyersen mindig mindenhez nincs kedve az embernek, akkor meg jobb ha kicsit párolva, főzve változatosan eszi, mintha sehogy sem.
Tudjuk, hogy a cékla egészséges gumó, szinte minden vitamin megtalálható benne, ezenkívül enzimek, értékes ásványi anyagok, pl. a Kálium, Kálcium, Foszfor, Kén, Jód, Vas, Réz, Nátrium, Szilícium, Magnézium....emellett még nyomelemek is.
A cékla serkenti az emésztést, enyhe vízhajtó, segíti a húgysav kiválasztását a szervezetből. 
Növényi festékanyaga, a vér összetételét javítja, a vörösvértestek képzését elősegíti, így létfontosságú szerepe van az oxigén szállításban. Tudjuk, hogy a rákos sejtek burjánzásának okai között szerepel a rossz oxigénfelhasználás, a cékla aktiválja a sejtlégzést.

Akik rendszeresen látogatnak, azok ismerhetnek már,
hogy az egyszerű (de nagyszerű) dolgokat szeretem.
Nem az én műfajom túlbonyolítani, agyon sütni-főzni, a természet adta kincseket.
Íme, egy egyszerű céklaleves, joghurtosan, kaprosan.






 Kapros joghurtos céklaleves

Hozzávalók
1 kg cékla
víz
olívaolaj
fokhagyma
frissen őrölt bors és só
sűrű joghurt
friss kapor


A céklákat nagyon vékonyan! meghámoztam és legyalultam.
 A fokhagymát megtisztítottam és vékony lapokra vágtam.
Az olajat megforrósítottam, beledobtam a fokhagymát, majd sercenése után a cékla szeleteket.
Kevergetve pirítottam 2-3 percig, majd szórtam rá kevés sót és kevés vizet öntöttem hozzá.
Amikor újra forrt 3 perce, hozzáadtam még vizet és ízlés szerint puhára,
de még roppanósra főztem a céklát.
A botmixerrel rusztikusan összeturmixoltam a céklát,
kb. fele-fele arányban, tehát ~fele szeletekben maradt.
 Még sóztam és borsot is tekertem rá.
Forraltam még 3 percig, majd elzártam a tüzet és kihűtöttem a levest.
Hidegen, sűrű joghurttal és friss apróra vágott sok! kaporral tálaltam.
(Melegen is finom :)








6 megjegyzés:

  1. Kedvenc színösszeállításom :) Finom!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, gyönyörű színek :) már azzal jól lehet lakni :)

      Törlés
  2. Szia! Nagyon szeretem ezt az oldalt,nem olyan régen akadtam rá.További sok sikert a folytatáshoz! Üdvözlettel:Lívia Verőcéről

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Lívia!
      Nagyon köszönöm, örülök, hogy rá akadtál. Remélem a folytatást is szeretni fogod :)
      Minden jót, szép napot,
      Á.

      Törlés
  3. Milyen csodálatos a színe! Nagyon finom lehet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Marka!
      Igen, én is szeretem :)
      Jó alkotást Neked,
      Á.

      Törlés