2013. május 8., szerda

Mézes mákos linzer somlekvárral



Anyák napja utáni hangulatban sütöttem ezt a szívecske linzert. 




Hétfő reggel ébredéskor, a bennem lévő "érzés"-t  tettem/sütöttem bele....
A reggeli szertartásom közben terveztem meg, mivel tudom összhangba hozni.
 A kiszúró volt a kiindulási pont.
Ez a kiszúró (ami egy kocka, 5 oldalán különböző figurák) végig kísér gyermekkorom óta.
Nagyon szerettem amikor Édesanyám olyan sütit készített, amit ezzel szaggatott ki.
 Van rajta ház, fa, szív, hold és csillag.
(Most, hogy leírtam, egészen különös bizsergés jár át, hisz ez az öt dolog
 egész életem meghatározó "fogalmai". Eddig ezt, így még nem gondoltam át.
Hű, de csodálatos az ÉLET :)
"...Jelképek erdején át visz az ember útja..."(Charles Baudelaire)




A mák azért került bele, mert gyermekkoromban, minden héten volt mákos étel nálunk 
(ezt a szokást, most is tartom,  ha néha-néha ki is marad egy-egy hét). 
A teljes kiőrlésű tönkölyliszt, mert szeretem....meg jelen van benne a természet körforgása,
meg szerintem a gyökerekhez köti az embert...
A hársméz, mert kíváncsi voltam, hogyan érvényesül a zamata a megsült süteményben, meg kiskoromban a Édesapám ültette "rengeteg fás" kertbe rendszeresen telepítette méheit egy méhész.
Szerettem a közelében, a méhek közelében lenni.
A somlekvárt nem terveztem, kökénylekvárért indultam amit én tettem el, de amikor megláttam a kamrában, 
azonnal tudtam, hogy ezt választom. Ez a lekvár kivételesen nem a saját alkotásom,
hanem egy nagyon régi, kedves Barátnőmtől kaptam. 
A Barátnőm volt az utolsó az Édesapámon, a Fiamon és rajtam kívül, 
aki életében látta az Édesanyám....


 


 Mézes mákos linzer somlekvárral

Hozzávalók
30 g egész mák
70 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
140 g finomliszt
130 g teavaj
pici só
1 db tojássárgája
70 g hársméz
+
somlekvár

A liszteket,  a sót és a mákot összekevertem, hozzáadtam a hideg felkockázott vajat és a két kezem között összemorzsoltam (lehet géppel). Hozzáadtam a mézet, a tojásásrgáját és gyors mozdulatokkal összeállítottam a tésztát. (A legkevésbé melegítsük fel.) Bár most nem volt szükség rá, ha nehezen állna össze a tészta egy kevés hideg vizet tehetünk hozzá.

Lisztezett alapon, a tetejét is enyhén lisztezve, kb. 2 mm vastagságúra kinyújtottam 
és a szív alakú kiszúróval kiszaggattam.
Tepsire rakosgattam. 


 


A széleket  -bár lehet-  nem gyúrtam össze, hanem az "izgalmas figurákat" sütöttem meg.

 


70 db  4 cm átmérőjű szívecskére lehet számítani.

Az 170 fokra (légkeverés) előmelegített sütőben 7-8 perc alatt sültek meg. 
Gyorsan sülnek, mert vékonyak és mézesek.

Amikor kihűltek, a  sűrű somlekvárral kettő-kettőt összeragasztottam.




Ebben a lekvárban is nagyon kevés cukor és nagyon sok szeretet van....
 Köszönöm szépen "É" Barátnőm, hogy gondoltál rám és megleptél ezzel a kinccsel.








8 megjegyzés:

  1. Még mindig sok a csoda itt!:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen Éva, Csodálatos Emberek látogatnak engem...
      <3

      Törlés
  2. Különösen tetszik az egyben hagyott mákszemekkel!:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szeretem az egész mákot (is) amikor ráharapsz, diszkréten roppan :)

      Törlés
  3. Gyonyoruseges, ha hazamentem, elso dolgom lesz ennek nekiallni!! Koszii

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ...mert szereted a mákot :) Köszönöm, ölellek,

      Törlés
  4. Tobb mindent elkeszitettem , minden nagyon finom es mutatos Holnap mire jonnek a gyerekek meglessz

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves eva,
      nagyon örülök, köszönöm a visszajelzést.
      Nagyon szeretjük ezt a linzert.
      Minden jót!
      Mági

      Törlés