2013. május 25., szombat

Cukkinis kenyérlángos



A spárgás kenyérlángos annyira ízlett a Férjemnek, hogy kérte süssek megint.
 Annyit változtattam, hogy spárga nem lévén, cukkini viszont igen, hát cukkinivel készítettem
 és alatta vastagon "megágyaztam" neki tejföllel....


 


Cukkinis kenyérlángos
(nagy tepsihez való adag + 2 hosszúkás kenyérke)

Hozzávalók
tészta
750 g finomliszt
1 cs. szárított élesztő (alnatura/dm)
530 g víz
tengerisó

feltét
kb. 400 g cukkini 
500 g tejföl
300 g sajt (többféle)
100 g mozzarella
extra szűz olívaolaj
frissen őrölt bors
tengerisó


A kenyér tésztáját előző este összeállítottam.
(Összekevertem a lisztet, sót és élesztőt, majd hozzáadtam a vizet és teljesen homogénné kevertem.
Aki még nem sütött DNK  -dagasztás nélküli kenyér-  kenyeret, annak tudnia kell,
hogy ez egy lágy, sűrű nokedliszerű tészta.)
Letakartam egy folpack fóliával és a konyhapulton hagytam. 
Több dolgunk a formázáson és a sütésen kívül nincs is vele.
Amikor formázzuk, akkor alaposan alá kell lisztezni, mert nagyon ragad.
Másnap kettévettem a tésztát, a feléből két kis hosszúkás "kenyeret" formáztam.


 


A másik feléből készítettem a cukkinis lepényt.
A tepsire egy sütőpapírt tettem és löttyintettem rá olívaolajat.
Beleforgattam a tésztát, úgy hogy mindenhol olajos legyen.
Középről kifelé a két kezemmel széthúzogattam a tésztát.
Vártam 5 percet, majd újra nyújtottam rajta, teljes tepsi nagyságúra, úgy hogy egy kis pereme is legyen.
(Ha még összeugrik, akkor pár perc pihentetés után újra nyújtsuk a tenyerünkkel.)

Ráraktam az összekevert tejfölt és a kanál hátával eldolgoztam.
A tiszta szárazra törölt cukkinit, keresztben 3 felé, majd a zöldséghámozóval szép vékony szeletekre vágtam. (Ha nincs ilyen hámozónk, egy uborkagyalu biztosan akad,
akkor azzal szépen gyaluljuk le hosszanti irányba.)
Egyenesen a tejfölös lepényre rakosgattam.




Sóztam, tekertem rá némi borsot és a lereszelt sajtokkal beborítottam.

200 fokon előmelegített sütőben, légkeveréssel sütöttem, kb. 25 percig.
(A lényeg a forró sütő, az idő sütőtől függ.)




Aki még nem sütött ilyesmi lepényt, de a pizzát szereti, akkor itt az ideje, hogy kipróbálja.
A vastagon kent tejföl a hő/sütés hatására, kicsapódik, hasonlít a túróhoz, csak reszketősen gyenge.

Ropogós tészta, a krémes cukkinivel és a sült sajttal a tetején....
Hm. tényleg jó :) igaza van a Férjemnek, "mindennap meg lehetne enni"...




 Megjegyzés
- Amennyiben nem akarunk kenyeret sütni, sebaj, akkor a fele tészta mennyiség is elegendő.
Vagy ha nagyobb a család, akkor nyugodtan az egész tésztából készítsünk lepényt, 
ebben az esetben két tepsivel lesz.
Nem kell megijedni ha marad belőle, mert hidegen ugyanúgy finom, sőt langyosan a legjobb.
- Mi ebben az esetben úgy szeretjük a tésztát ha vékony, de aki a vastagabb tésztát szereti,
hát hagyja vastagabbra a tésztát.
- Amennyiben gyorsabban szeretnénk hasonló finomságot (nem akarunk egy éjszakát a tésztára várni),
 akkor ajánlom ezt a tésztát elkészíteni:
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2012/08/tejfolos-kenyerlangos.html

6 megjegyzés:

  1. Ez is nagyon fantorpikus lett!!! Ugyes vagy Baratnem!

    VálaszTörlés
  2. Ági, nagyon termékeny vagy az utóbbi napokban, ennek nagyon örülök, mert a héten végigpróbálgatok mindent:)))
    ez is gyönyörű lett, és az eddigi tapasztalatokból tudom, hogy biztosan finom is:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lillacska, tényleg jó :) Igazából az elmaradt dolgokat jegyzem most.
      Készítettem egy "gyorsabb" tésztával is, valamikor azt is leírom.
      Ha azt szeretnéd, akkor szólj.

      Törlés