2012. március 27., kedd

Svéd rozskenyér

A BBB társaság márciusi kenyere ez az igazán különlegesen fűszeres, igazán finom rozs (-os ) kenyér.
Astridnak, a hónap Háziasszonyának, köszönöm ezt a jó kis receptet, amit nem felejtek és a jól bevált kenyereim mellett rendszeresen napirenden tartok.



Képzeljünk el, azt az illatot ami belengte a házunkat, amikor sütöttem ezt a narancshéjas, ánizsos, köményes csodát....Ünnepi hangulatot varázsolt az amúgy is ünnepi hangulatomba.
Mikor először sütöttem, megadtam a módját, készültem rá napokig, majd megvártam amíg családom nagy része túracipőt húz, s tekintettel, hogy én nem tarthattam velük, e kenyér készítésével kárpótoltam magam. Na és a kész illatos finomsággal vártam Őket haza. Tudtam, hogy ebédelnek valahol, de becsületükre legyen mondva, azonnal igent mondtak a kóstolásra, csak egy picit, csak egy falatot. Falatot, újabb falat követett. A Férjem úgy jellemezte, hogy feltette a napra a koronát, igazi desszert kenyér. Nem is kíván mást csak egy kis krémes házi vajat.
Szépnek nem szép, sütöttem már szebbet, így hát elneveztem: "csúnya de finom"-nak. ( A csúnyaság csak az én kenyeremre és az elsőre vonatkozik.)
Mielőtt leírom a receptet, öt megjegyzés:
1) Ez nem Kubai kenyér gyorsaságú, tehát akkor fogjunk hozzá, ha van időnk.
2) A eredeti receptet megfeleztem, tekintettel, hogy szeretek mindig friss kenyeret sütni, a igényeinknek megfelelőre méreteztem. Tehát az eredeti duplája annak, amit én készítettem.
3) A hozzávalókat csészében adták meg, én az eredeti szerint készítettem, de megmértem, tehát a követendő receptet én már gr-ban adom meg. Először, ahogy készítettem gr-ban, majd zárójelben az eredeti csészében megadott mennyiségek szerepelnek.
4) A szárított élesztőt, frissre cseréltem, s bár soknak találtam ( általában én kevesebb élesztőt használok ) beleraktam, tekintettel, hogy mindig precíz recepteket közölnek.
5) Az én csészém, amit használtam, 250 ml-es csurig, de ez nem számít hisz mint írtam,
átmértem gr-ra.
Vitamill fehérlisztből és Müller-es bio tejesőrlésű lisztekből készítettem.



Svéd rozskenyér

Hozzávalók

Első szakasz:
360 gr langyos víz ( 3 cs langyos víz )
50 gr friss élesztő - lásd utószó!- (1,5 ek azaz 2 csomag szárított élesztő )
3 ek méz  ( 1/3 csésze méz )
50 gr tejpor  ( 1 cs tejpor )
1 db narancs reszelt héja  ( 2 db narancs reszelt héja )
1 tk ánizsmag  ( 2 tk ánizsmag )
1 tk köménymag  ( 2 tk köménymag )
285 gr fehérliszt  ( 4 csésze fehérliszt )

Második szakasz:
2 tk tengerisó  ( 4 tk só )
3 ek olaj  ( 1/4 cs olaj )
270 gr teljesőrlésű rozsliszt  ( 4 cs rozsliszt )
55 gr teljesőrlésű tönkölyliszt  ( 1 cs teljesőrlésű liszt )

-----------------
Első fázis
1) Feloldottam az élesztőt a langyos vízben, hozzáadtam a mézet, a tejport, az ánizst, a köményt, belereszeltem a narancs héját. Összekevertem.
2) Csészénként hozzákevertem a 2 csésze, azaz 285 gr fehérlisztet. Tehát az egyiket, amit alaposan elkevertem, majd a másikat és szintén elkevertem.
3) Addig kevertem, amíg teljesen összeállt a tészta, bár ekkor ez még nagyon híg. ( 5 perc ) Ezt a műveletet lehet géppel is!


 
Kelés előtt és után


4) Egy nedves konyharuhával letakartam és 45 percre nyugodt helyre tettem, hogy legyen ideje az előtésztának megkelni. Ha jól végezték a dolgukat az élesztőgombáink, akkor egy habos, buborékos, híg tésztát veszünk elő a konyharuhánk alól.

--------------
Második fázis
1) Azt írták, hogy ne kevergessük, összevissza a tésztát, csak szépen az edény falánál körbe- körbe. Ezzel én is egyetértek, még annyit hozzátennék, hogy az óramutató járásával megegyező irányba.
2) Hozzáadtam a sót és az olajat és körkörös mozdulatokkal beledolgoztam a tésztába.
3) Fél csészénként hozzáadtam a rozslisztet és a tönkölyt, közben kevertem, majd a deszkára tettem és gyúrtam, gyúrtam, gyúrtam amíg az összes lisztet felvette.
4) Folyamatosan lisztezve a deszkám, addig dagasztottam amíg szép rugalmas, fényes és sima tésztát kaptam.
5) Amikor elégedetté váltam, néhány csepp olajat cseppentettem a tésztára és tálba tettem.
 Letakartam a nedves konyharuhával és pihenőt kapott, vagyis amíg pihent, dagad, duplájára. Pontosan 40 percet vett igénybe, a javasolt 60 perc helyett. ( Szokás szerint a 25 fokos sütőbe tettem, mert a lakás nálunk 20 fok körül van télen, 24 fok körül nyáron, a kelt tészták pedig szeretik ha melegebb van. Ezért ez a módszer nekem évek óta bevált gyakorlat. )
6) Az idő leteltével, ököllel leütöttem a tésztát 21x .



A képen, az ököllel való leütögetés és után a formázásig.


7) Újra letakartam és most 35 perc ( a javasolt 40-50 perc helyett ) elég volt, hogy duplájára emelkedjen.
8) Bekapcsoltam a sütőt 200 fokra. A tésztát pedig a munkalapra ( deszkámra ) borítottam.
9) Hajtogatással oválisra formáztam a kenyérkém.
10) Az ovális jénai tál tetejét kikentem néhány csepp olajjal és beszórtam liszttel.
11) a tálba helyeztem a kenyeret és ráborítottam a tetejét, hogy ne fázzon amíg bemelegszik a sütő. Ez idő alatt szépen megemelkedett. ( 15 perc )
12) Bemetszettem egy pengével és betettem a forró sütőbe.
13) 42 perc alatt sült meg. Én közben kimentem levendulát metszeni, egy idő múlva bekukucskáltam, hogy letakarom  ha nagyon barnul. Hát már megtörtént, szép tejcsoki színe lett.



 Jellemzői
Héja: ropogós.
Bélzete: rugalmas, nem morzsálódik, könnyen összenyomható de elengedésre visszarugózik.
Illata: Mennyei!
Íze: nos erről már írtam. Önmagában is finom. Házi vajjal teljes élvezet, ennek fokozására a Férfiak egészen kevés mézet tettek a szelet tetejére. Férjem halsalátával is ette, azt mondta tökéletesen kiegészítik egymást...Készült belőle camambertes szendvics, de egy szelet sonkával is harmonizál.



2. kenyér


Utószó
Mégegyszer megsütöttem, tekintettel, hogy az első kinézetével nem voltam megelégedve. ( Csúnya De finom! ) Az eredeti recept 2 csomag élesztőt írt, amit átszámoltam, az ugye 2 egész frissnek felel meg. Sejtettem, hogy sok, legalább is nekem. Az íze tökéletes volt, nem volt "élesztőíze" de nagyon gyorsan kelt. Ezért a második kenyérnél már csak 30 gr élesztőt használtam és ennyi elegendő is. Tehát, eredeti recepten egy helyen változtattam: a szárított élesztőt frissre cseréltem. Az első kenyérnél 50 gr-ot tettem hozzá, a másodiknál 30 gr-ot. Az utóbbi elegendő. Az első lyukacsosabb volt, a második picit tömörebb, de rozsos kenyérnél tökéletes.



9 megjegyzés:

  1. Férjed-urad találóan jellemezte! Nekem mindkettő bélrésze tetszik, bár a rozsosnál pont a tömörsége oly kellemes! Az ököllel leütögetés fázisánál az jutott eszembe, hogy ez egy relaxációs-kenyér, le lehet vezetni vele a felgyülemlett feszültséget, bár élesztős előkészületekhez nyugalom szükséges, de lehet szeretve is dögönyözni :)

    VálaszTörlés
  2. Gondoltam, én sem tenném másképpen :)
    Légy szíves gyere, nézz át a blogomba, szeretnélek egy Húsvétra készülő ételeket és édességeket ajánló játékba invitálni :)

    VálaszTörlés
  3. How wonderful for your family to come home after hiking and walk in to the aroma of this bread! And I'm glad you fixed the yeast amount when you baked it again.

    It's delicious bread, isn't it? Many thanks for baking with us.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Wow Elizabeth, I'm so happy you are here again.
      Thanks:)
      Have a wonderful weekend.

      Törlés
  4. I forgot to add that I neglected to note on my post about the Swedish Rye bread that I used way less yeast than the recipe called for. 1.5 Tbsp active-dry yeast for the full recipe is crazy. (I made half a recipe when I baked the Swedish Rye and used 1.75tsp active dry - it was plenty.)

    VálaszTörlés
  5. Many thanks for baking with us. So glad you enjoyed.
    Beautiful crumb on your bread and gorgeous photos.

    VálaszTörlés