Follow by Email

2012. március 31., szombat

Feketeribizlis pite



A szél napok óta fogvatart, azaz nem enged ki a házból,
bár Ő kiengedne csak nincs értelme a kertben dolgoznom.
A családom ennek igen örül, mert több süti, keksz készült, na meg azért is,
mert nem dolgozom egész nap a kertben...
Következzen most, egy tegnap készült nem nagyon édes édesség.




Nem dicsekszem, de nagyon sok kincs lapul még a kamrában, fagyasztóban ami felhasználásra vár.
( A fagyasztó pici, de sok finomság elfér kis helyen, nem csak a jó emberekre vonatkozik a mondás! )
Többek között saját kertből való gyümölcsök, ez a feketeribizli is. Kevertem hozzá egy tésztát.

Feketeribizlis pite karamellás fagyival (csak egy picivel)




Hozzávalók
 200 g nádcukor
100 g olaj
4 db tojás
120 g tejszín
1 db citrom reszelt héja ( bio )
pici só
250 g liszt
1 mk sütőpor
1 késheygnyi szódabikarbóna
150 g feketeribizli a fagyasztóból
Tálaláshoz: fagyi v. tejszínhab, feketeribizli




A sütőt bekapcsoltam 175 fokra légkeverésre.
A cukrot a tojások sárgájával habosra kevertem, egészen "fehéredésig".
 Hozzámértem a tejszínt és az olajat, amivel tovább kevertem. Belereszeltem a citrom héját.
Közben - amíg a gép dolgozott - a tojások fehérjét pici sóval habbá vertem.
Kimértem a lisztet és elkevertem benne a sütőport és szódabikarbónát.
Fakanálra váltottam és a tojásos masszához öntöttem a lisztet és a hab felét.
Bátran összekevertem, majd beleforgattam a feketeribizlit fagyosan,
majd laza de óvatos mozdulatokkal a többi tojáshabot.
 Az előkészített szögletes szilikon formába lapátoltam az egészet. 50 perc alatt sült meg.
Félidő után kapott még kétszer társat, 1-1 tepsi sós keksz személyében.
Jól megsültek, együtt...
Ezért szeretem a légkeverést, hisz nem lett a sós keksznek süti illata és nem lett a sütinek hagyma íze.




Megjegyzés
A Sparban (majdnem) mindig lehet kapni saját márkás bio citromot.


12 megjegyzés:

  1. Pazar, mesés:) Kedvencem a feketeribizli:) Alig várom, hogy újra érjen, és lehessen gyűjteni. Sajnos az én fagyasztómból már kifogyott a saját gyűjtésű.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lassan érnek sorban a finomságok, már virágzik az eper!

      Törlés
  2. Nagyon guszta! Szívesen megkóstolnám, pici fagyival. :))) Látod, ilyenkor sajnálom, hogy nincs nagy kertünk, csak egy zsebkendőnyi, amin alig fér el néhány paradicsom, uborka és paprika palánta. De legalább ezt sajátot eszünk minden évben. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, egészen picit tettem rá.
      Sajnos az enyém sem olyan nagy, mint szeretném, de mindig van valami ami itt terem. A feketeribizli oszlopos fajta és a virágágyásban van!

      Törlés
  3. Hmm, jöhetne ez a pite a fagyival együtt! Nagyon tetszik!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szívesen megkínállak (megkínálnálak).

      Törlés
  4. A fekete ribizli egyik kedvencem! Már nagyon hiányoznak a friss gyümölcsök is! Nagyon finom a pitéd :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, a Te túrósod most sül! eperrel és málnával készítettem.

      Törlés
  5. Remélem, nálatok is sikere lesz!!! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ízlet mindenkinek, volt még hozzá a feketeribizlisből, én pedig egy mogyorós kekszet törtem a tetejére. Nagyon finom, mi sem vártunk csak egy órát a kóstolásig. Köszönöm a receptet.

      Törlés
  6. Kedves mági,
    lemaradt a liszt mennyisége a hozzávalók közül. Beírnád?
    Köszönöm!

    B.Ági

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm az észrevételt, pótoltam. ( 250 gr liszt )

      Törlés