...hanem, cipócska, mákos csavart, a lényeg, hogy kisebb mint a kenyér.
Egy kubai kenyérből, 4 db cipócska.
Történt, hogy a Kubai kenyér sütéseim egyikén, azt mondta a Fiam:
" mama, annyira finom a héja, süssél csak héjat".
Hát, van humora (imádom, a finom humort, így hát mindennap megörvendeztet...),
de azért elgondolkodtam, el, igazán.
Eltelt egy nap és a Barátnőm boncolgatta, a kenyér meg a héja kérdéskört.
Oké, Ti akartátok.
" mama, annyira finom a héja, süssél csak héjat".
Hát, van humora (imádom, a finom humort, így hát mindennap megörvendeztet...),
de azért elgondolkodtam, el, igazán.
Eltelt egy nap és a Barátnőm boncolgatta, a kenyér meg a héja kérdéskört.
Oké, Ti akartátok.
A Kubai kenyeret bedagasztottam, majd négy felé vettem, semmi ördöngösség.
Egy dolgot kellett megoldani, a kelesztés és sütést idő arányát.
Ha kisebb, kevesebb idő alatt megsül, de ha hideg sütőben formázás után,
rögtön kezdem sütni, akkor nem fog eléggé megkelni.
Egy dolgot kellett megoldani, a kelesztés és sütést idő arányát.
Ha kisebb, kevesebb idő alatt megsül, de ha hideg sütőben formázás után,
rögtön kezdem sütni, akkor nem fog eléggé megkelni.
A megoldás egyszerű.
Amennyivel kevesebb idő kell a sütésnek, annyival több ideig kell előkeleszteni.
Működik.
Már négyszer készítettem, hogy precíz ötletet tudjak átadni.
Az édesköményleves cipója is így készült, akkor jeleztem, hogy majd jön a recept,
de akartam, még többször kipróbálni.
A bélzete sűrű, de könnyű és sokkal-sokkal több a ropogós héj!
Kubai cipócskák
Hozzávalók
200 g rétesliszt
300 g finomliszt
25 g friss élesztő
1 mk nádcukor
1 tk tengerisó
300 g forró víz
A kenyeret a szokásos módon bedagasztottam: liszteket és a többi hozzávalót kimértem,
szárazon összekevertem, majd ráöntöttem a vizet és intenzív munkával összekevertem.
Munkalapra tettem és 8 - 10 perc alatt selymes, hólyagos tésztát dagasztottam belőle.
Beletettem az előre odakészített picit olajos tálba és beraktam a 25 - 30 fok közötti sütőbe.
(Újabban már a 15 perces kelesztéshez öntök egy edénybe forró vizet (kb. 0,5 litert ,
amit berakok legalulra a sütőbe, így meleg is van és nedvesség is.
Nem kell külön gondoskodni a melegről és le sem takarom,
csak egyszerűen az olajos tálban berakom.)
15 percig kelesztettem, az eredeti tanács szerint.
Közben előkészítettem a tepsit és rátettem egy sütőpapírt.
Az idő leteltével (ekkor már szépen megemelkedett a tészta) előkaptam és
a munkalapra téve négyfelé vágtam.
Megformáztam egyenként a bucikat, illetve az itt bemutatott módon elkészítettem
a fonottat és gyorsan visszaraktam, immár a sütőpapíros tepsin a meleg sütőbe.
(Ugye 25 - 30 fok körüli, még nem fűtött!)
Itt tényleg nagyon gyorsan kell dolgozni, hogy a kelésben lévő tésztánk ne hűljön ki!!!
Egy vizes flakonnal (egyszer az Ikeában vettem, erre a célra, pár száz forintért)
alaposan lespricceltem és kedvem szerint megszórtam mákkal.
Amíg az 500 gr lisztből dagasztott kenyérnek 50 perc szükséges a (meg) süléshez,
addig a kisebbeknek, ami ugye negyed annyi mennyiség, elég 25 perc.
Most jön, ami a változás: nem kapcsoltam be azonnal a sütőt fűtésre,
hanem hagytam, hogy duplájára keljen a kisebb méretű " kenyérkém ".
Ha azonnal bekapcsoltam volna, akkor nem kelt volna meg rendesen.
Tehát hagytam, hogy duplájára keljen, bár én inkább az időt vettem figyelembe (tehát 25 perc!)
mert, amikor melegszik a sütő a kisebb "kenyér" is, még tovább kel.
25 perc kelés másodszor és akkor kapcsoltam be a sütőt 200 fokra légkeverésre
és 25 perc alatt ropogós barnára sült.
Menete és a változtatás
1 ) Az 500 g lisztből alaposan megdagasztottam a kenyeret.
2 ) Beraktam a gőzzel felmelegített sütőbe 15 percre.
3 ) 4 felé vettem és kedvem szerint megformáztam.
4 ) Immár a tepsin, visszaraktam a gőzzel felmelegített sütőbe (kicserélhetjük a vizet forróra),
amit még nem kapcsoltam be fűtésre és kelesztettem 25 percet.
5 ) A sütőt bekapcsoltam 200 fokra úgy, hogy közben ki sem nyitottam
a sütő ajtaját és 25 perc alatt ropogós barnára sütöttem.
További kubai kenyerek a blogon:
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2012/02/kubai-kenyer-forro-mint-ritmus.html
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2012/02/kubai-kenyer-ujra.html
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2012/08/kubai-kenyer-mitol-kubai.html
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2012/03/kubai-kenyer-ami-nem-is-kenyer.html
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2012/03/fiam-elso-kenyere.html
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2012/12/bagettek-es-kubai.html
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2013/10/kubai-kenyer-sult.html
Amennyivel kevesebb idő kell a sütésnek, annyival több ideig kell előkeleszteni.
Működik.
Már négyszer készítettem, hogy precíz ötletet tudjak átadni.
Az édesköményleves cipója is így készült, akkor jeleztem, hogy majd jön a recept,
de akartam, még többször kipróbálni.
A bélzete sűrű, de könnyű és sokkal-sokkal több a ropogós héj!
Kubai cipócskák
Hozzávalók
200 g rétesliszt
300 g finomliszt
25 g friss élesztő
1 mk nádcukor
1 tk tengerisó
300 g forró víz
A kenyeret a szokásos módon bedagasztottam: liszteket és a többi hozzávalót kimértem,
szárazon összekevertem, majd ráöntöttem a vizet és intenzív munkával összekevertem.
Munkalapra tettem és 8 - 10 perc alatt selymes, hólyagos tésztát dagasztottam belőle.
Beletettem az előre odakészített picit olajos tálba és beraktam a 25 - 30 fok közötti sütőbe.
(Újabban már a 15 perces kelesztéshez öntök egy edénybe forró vizet (kb. 0,5 litert ,
amit berakok legalulra a sütőbe, így meleg is van és nedvesség is.
Nem kell külön gondoskodni a melegről és le sem takarom,
csak egyszerűen az olajos tálban berakom.)
15 percig kelesztettem, az eredeti tanács szerint.
Közben előkészítettem a tepsit és rátettem egy sütőpapírt.
Az idő leteltével (ekkor már szépen megemelkedett a tészta) előkaptam és
a munkalapra téve négyfelé vágtam.
Megformáztam egyenként a bucikat, illetve az itt bemutatott módon elkészítettem
a fonottat és gyorsan visszaraktam, immár a sütőpapíros tepsin a meleg sütőbe.
(Ugye 25 - 30 fok körüli, még nem fűtött!)
Itt tényleg nagyon gyorsan kell dolgozni, hogy a kelésben lévő tésztánk ne hűljön ki!!!
Egy vizes flakonnal (egyszer az Ikeában vettem, erre a célra, pár száz forintért)
alaposan lespricceltem és kedvem szerint megszórtam mákkal.
Amíg az 500 gr lisztből dagasztott kenyérnek 50 perc szükséges a (meg) süléshez,
addig a kisebbeknek, ami ugye negyed annyi mennyiség, elég 25 perc.
Most jön, ami a változás: nem kapcsoltam be azonnal a sütőt fűtésre,
hanem hagytam, hogy duplájára keljen a kisebb méretű " kenyérkém ".
Ha azonnal bekapcsoltam volna, akkor nem kelt volna meg rendesen.
Tehát hagytam, hogy duplájára keljen, bár én inkább az időt vettem figyelembe (tehát 25 perc!)
mert, amikor melegszik a sütő a kisebb "kenyér" is, még tovább kel.
25 perc kelés másodszor és akkor kapcsoltam be a sütőt 200 fokra légkeverésre
és 25 perc alatt ropogós barnára sült.
1 ) Az 500 g lisztből alaposan megdagasztottam a kenyeret.
2 ) Beraktam a gőzzel felmelegített sütőbe 15 percre.
3 ) 4 felé vettem és kedvem szerint megformáztam.
4 ) Immár a tepsin, visszaraktam a gőzzel felmelegített sütőbe (kicserélhetjük a vizet forróra),
amit még nem kapcsoltam be fűtésre és kelesztettem 25 percet.
5 ) A sütőt bekapcsoltam 200 fokra úgy, hogy közben ki sem nyitottam
a sütő ajtaját és 25 perc alatt ropogós barnára sütöttem.
További kubai kenyerek a blogon:
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2012/02/kubai-kenyer-forro-mint-ritmus.html
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2012/02/kubai-kenyer-ujra.html
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2012/08/kubai-kenyer-mitol-kubai.html
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2012/03/kubai-kenyer-ami-nem-is-kenyer.html
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2012/03/fiam-elso-kenyere.html
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2012/12/bagettek-es-kubai.html
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2013/10/kubai-kenyer-sult.html
Hát ezek gyönyörűek! Már egyszer megsütöttem a kubai-forróvizes kenyeret a recepted alapján fél adag tésztából, de miután fél óra alatt elfogyott, úgy döntöttem, hogy legközelebb teljes adagot készítek. Lehet, hogy már ma délután, már alig várom! Köszönöm ezúton is a receptet, gyors, praktikus és szép.
VálaszTörlésA kubai kenyér szerintem is gyors, praktikus és szép. Ja és finom.
TörlésHát én pedig úgy felbátorodtam csicsóka ügyben, hogy csicsókás kenyérrel kísérletezek...ha lehet krumplis kenyér, miért ne lehetne csicsókás kenyér?
Fantasztikusak ezek a kis cipócskák, szinte megszólalnak:) Van egy olyan érzésem, hogy ki fogom ezt is próbálni:)
VálaszTörlésBiztos vagyok benne, ahogy "ismerlek"! Remek vagy!!!
TörlésVicuskánál találkoztam a kubai kenyérrel:)gyorsan ki is próbáltam és nagyszerű lett.Az én gyerekeim is mind a karéját kérték:)most kifogom így is próbálni.Biztos siker lesz:)
VálaszTörlésNagyon örülök! Köszönöm, hogy visszajeleztél. Igen, kevesebb bél, több karéj...lehetőleg ne hűljön ki a kelő tészta formázás közben, vagy ha mégis, hagyni kell neki időt, akár többet is az újrakelésre.
TörlésRemek megoldásaid vannak!!! Professzionális megközelítés! :) Ebből biztos ismétlés lesz, kipróbálom én is :D
VálaszTörlésKöszönöm Professzor!
Törlés