Összehoztam az őszt, a nyárral és a tavasszal, a telet már kihagytam.
Az alma még őszről való, a narancs a nyarat idézi, a csalán a tavasz.
A lényeg a tavasz, azt kell most megélni...
A lényeg a tavasz, azt kell most megélni...
A csalán magában hordozza a tavasz információját:
megújulás, lendület, kirobbanó energia, élet, egészség.
megújulás, lendület, kirobbanó energia, élet, egészség.
A kirándulások során mindig megengedem magamnak azt a luxust, hogy kicsípem a közepét, összehajtogatom, hamm bekapom és alaposan összerágom.
Aki nem allergiás rá, semmi baja nem lesz, legfeljebb egy picit megcsípi.
Friss csalános alma, narancslével
Hozzávalók
3 szál kb. 12 cm-es friss csalán
1 db kicsi alma
1 db kicsi narancs
2 dl víz
op. citrom, méz
Igen fáradságos munkával a kertben lenyírtam 3 szál csalánt,
megmostam, beletettem a botmixer poharába.
Az almát megtisztítottam és apróra daraboltam, ráraktam a csalánra.
Rájuk öntöttem a 2 dl vizet és a botmixerrel 2-3 perc alatt pépesre turmixoltam.
A narancsot megmostam, kinyomtam a levét és a pépre öntöttem.
Összekevertem.
Leszűrtem egy fél pohárral, hátha Valaki azt kívánja meg.
A kancsóban rostos, a pohárban szűrt. Csak tessék, csak tessék...
A csalánról, mint gyógynövényről fogok a napokban írni, ha Valakit érdekel.
Aki nem allergiás rá, semmi baja nem lesz, legfeljebb egy picit megcsípi.
Friss csalános alma, narancslével
Hozzávalók
3 szál kb. 12 cm-es friss csalán
1 db kicsi alma
1 db kicsi narancs
2 dl víz
op. citrom, méz
megmostam, beletettem a botmixer poharába.
Az almát megtisztítottam és apróra daraboltam, ráraktam a csalánra.
Rájuk öntöttem a 2 dl vizet és a botmixerrel 2-3 perc alatt pépesre turmixoltam.
A narancsot megmostam, kinyomtam a levét és a pépre öntöttem.
Összekevertem.
Leszűrtem egy fél pohárral, hátha Valaki azt kívánja meg.
A kancsóban rostos, a pohárban szűrt. Csak tessék, csak tessék...
A csalánról, mint gyógynövényről fogok a napokban írni, ha Valakit érdekel.
Biztos nagyon egeszseges!
VálaszTörlésNezz be hozzank kedves magi, van meglepi dijunk szamodra :)
Jövök.
TörlésHú köszönöm, köszönöm!
A csalánnal próbálkoztam a családban, de ami egészséges, azt nem mindig kedvelik az emberek :D Ha lesz újra kertem, majd kísérletezgetek, addig elmentem a receptedet! :)
VálaszTörlésMost készítettem tavaszi túrót és a saját újhagyma és bazsalikom, retek mellé belevágtam 2 szál zsenge csalánt is. Nagyon szeretik! Más fűszerrel keverve (?)
TörlésEngem az érdekelne, hogy mégis mekkora darabot kell leszedni a friss csalánból egész szárat vagy csak a tetejét? hát lehet, hogy nagyon együgyű a kérdésem de nem tudom, hogy a friss hajtás a lényeg vagy az egész csalán jó.
VálaszTörlésSzia Kriszti!
TörlésIlyenkor még zsenge az egész hajtás, tehát én mind a 10-15 cm levágom.
Később ha már nagyobb, akkor lehet csak a felső 10 cm körül. Akkor majd levéltőből újra hajt. Később a levéltőből hajtottat is lehet szedni. Szóval én mindig a legfrissebb hajtásokat szoktam.
Addig szoktuk szedni, amíg nem virágzik. Virágzás után, ha szaporítani akarod, akkor hagyod, hogy magot érleljen és elszórja, ha nem akarod, akkor visszavágod és Ő újra kihajt.
Nincs együgyű kérdés szerintem, nekem minden kérdés fontos :)
Minden jót :)