(( Elizabeth oldalán a következőket olvastam róla: Ka'kat
besed on the recipe for Savory Sesame Bread Rings in “Flatbreads and Flavors” by Jeffrey Alford and Naomi Duguid
Anissa Helou-t idézi
A török Sesam galette ( Simir ) az egész Földközi tenger vidékén ismert, Török-, Görögországtól, Egyiptomig. Törökországban, Egyiptomban gyűrűnek formázzák, Görögországban enyhén édes.
Tripoliban lapos korongnak alakítják, Halloumi sajttal kínálják.
Libanonban táska alakú, felfűzve az utcán bicigliről árulják.))
A kép Anissa oldaláról: http://www.anissas.com/blog1/?p=3790
Az enyém ducibb karika lett, mert ilyen akart lenni..., legközelebb táskának készítem.
Ka'kat, a szezám kenyér gyűrű
Végtelenül egyszerű: liszt, élesztő, víz, só. Ennyi.
A recept csészében adja meg a belevalókat, én a pontosság kedvéért megmértem.
Mind a két adatot megadom: ahogy én készítettem, majd az eredetit zárójelben.
Hozzávalók
15 g friss élesztő ( 1 tk szárított élesztő )
450 g langyos víz ( 1,5 csésze langyos víz )
60 g teljesőrlésű tönkölybúza liszt ( 0,5 csésze teljesőrlésű liszt )
450 g fehérliszt ( 3 csésze fehérliszt )
1 ek búzasikér ( 1 ek búzasikér )
1 tk tengerisó ( 1 tk só)
( citromlé )
tetejére
fehér és barna szezámmag ( barna szezámmag )
A liszteket kimértem hozzáadtam a búzasikért, a sót. Összekevertem.
Tálba tettem a langyos vizet és elkevertem az élesztővel.
Fokozatosan hozzáadagoltam a száraz anyagot és addig kevertem még összeállt a tészta.
Majd a pulton ruganyos tésztát dagasztottam belőle.
Beletettem egy tálba ( nem kell olajozni ) és egy forró/nedves konyharuhával letakartam.
Hagytam, hogy duplájára keljen.
A munkalapra borítottam, én 8 db-ra vágtam a tésztát ( Elizabeth, 6-ra ),
majd egyenként hengereket sodortam belőle, amit vissza is tettem a kendő alá.
Ugyanis közben végig a nedves kendővel takartam, hogy ne száradjon a tészta.
Két tányért készítettem elő, az egyikbe ujjnyi vizet öntöttem,
a másikba összekevertem a fehér és barna szezámmagot.
Elővettem az első hengert és karikává formáztam, a végét összenyomtam.
A karikámat előbb a vizes tányérba, majd a magosba borítottam, pofijával lefelé.
Ráhelyeztem az előzőleg elkészített sütőpapíros tepsire.
Így járt a többi henger is: szezám karika lett belőle.
Két tepsire helyeztem el őket, mert ugye még nőnek.
Letakartam a nedves kendővel és amíg ők újra növekedtek, addig a sütőt előmelegítettem 200 fokra.
21 perc alatt sültek meg ( Nekem ).
Gyorsan elfogyott, már készülök az ismétlésre, meg egyébként is, izgat az a kézitáska...
Köszönöm Elizabeth ( Thanks ).
Tekintélyes méretű az a libanoni táska, kézitáska :) Nem is Te lennél, ha nem csigázódtál volna fel! A szezámkenyérke gyűrűid szinte szívecske alakúak :) Örülök, hogy találsz időt ilyen különleges finomságokra!
VálaszTörlésÉdes Vicuska, annyira kedves vagy, köszönöm.
TörlésAzért van időm, mert ilyen emberek látogatnak ide, mint Te!
A Családnak meg úgy is készítek. Az előbb amikor tálaltam, a mogyorós brokkolit-kuszkusszal, gondoltam rá, milyen régen tettem fel étel receptet, de a fotózásra, megírásra már nem volt idő...
Kettő darab, direkt szívecske.
Ölellek.
Màr ma este kipróbálom. Szerinted, a búzasikért kihagyhatom? Csak mert nincs, de utánanézek, háthogyha kapok.
VálaszTörlésSzerintem kihagyhatod, kiegészíti a liszt sikértartalmát. ( Bio boltban, lehet, hogy szejtánként ismerik. Minden kenyér féléhez ha finomított lisztből készül, lehet egy tk-val adni. Ja és ugye a búzahús ebből van.)
TörlésÉn is biztosan megsütném sikér nélkül.
Megsütöttem:) A lányom az illatára érkezett ki a szobájából és álldogált mellettem, amíg kivettem a sütőből. Nagyon finom lett, sikere volt. Búzasikérrel is kifogom próbálni. Köszönet a receptért!
VálaszTörlésNagyon örülök, köszönöm, hogy megsütötted.
TörlésSzépek! I'm so pleased that this recipe worked well for you, Ági. They look wonderful! I really like that they are heart shaped.
VálaszTörlésI baking always your recipe joyful.
TörlésHeart shaped was made for you!
El készítettem ,nagyon finom,köszönet érte :)
VálaszTörlésEszter, nagyon örülök, én is köszönöm hogy megcsináltad.
TörlésNagy ölelés Neked :)