Csicsókát mindenbe!
Na jó, vicceltem, de a kenyérben szerettem volna kipróbálni.
Abból indultam ki, hogy a burgonyás kenyeret szeretjük és bár a csicsóka nem rokon vele, azért még jó lehet. A napraforgóval viszont rokon - mint itt már írtam róla - így a kenyér tésztába hidegen sajtolt napraforgó olajat tettem, aminek sokkal intenzívebb az illata és íze, mint a finomított testvéré.
Nekünk tetszett.
Csicsókás kenyér
200 g rétesliszt
300 g finomliszt
25 g friss élesztő
2 tk tengerisó
1 tk nádcukor
150 g főtt csicsókapüré
170 g víz ( összesen )
1 ek friss citromlé
1 ek friss citromlé
2 ek hidegen sajtolt napraforgó olaj
A csicsókát megfőztem és botmixerrel pürét csináltam belőle, hogy könnyebb legyen a dolgom azonnal hozzáadtam 100 g vizet és a citromlét. ( A 150 g püré, három nagyobb gumóból lett. )
A liszteket, cukrot, sót a keverőtálba szitáltam, belemorzsoltam a friss élesztőt, alaposan összekevertem szárazon az egészet.
Hozzáöntöttem a vizes csicsókapépet és bekapcsoltam a keverőgépet. Kevertettem, majd hozzáadtam az olajat és még annyi vizet, hogy a keményen túl, a lágyon innen kenyértésztát kapjak.
Ez még 70 g víz volt. Kézierőre váltottam és a munkaasztalon alaposan kidagasztottam az illatos tésztát. Mindaddig erősítettem a csuklómat, amíg szép ruganyos, fényes-selymes lett a végeredmény.
Ez még 70 g víz volt. Kézierőre váltottam és a munkaasztalon alaposan kidagasztottam az illatos tésztát. Mindaddig erősítettem a csuklómat, amíg szép ruganyos, fényes-selymes lett a végeredmény.
Megformáztam, majd a tetejére cseppentettem egy csepp fent nevezett olajat, amit szétkentem rajta, mint gyermekünkön a naptejet. ( már amelyik engedi...). Sütőpapíros sütőlemezre tettem és beraktam az állandó hőmérsékletű ( kb 25 fok ) sütőbe, ahová még egy edénybe forró vizet is mellékeltem.
Itt gőzfürdőzött, amíg duplájára kelt. Ekkor kicsit lehűtöttem azáltal, hogy átgyúrtam, újraformáztam és újra kapott egy ( Nap ) olajos masszírozást is. Visszaraktam a meleg párába, hogy újra duplájára nőjön. Mikor ez megtörtént, bekapcsoltam a sütőt és alatta-fölötte jó meleget csináltam, sőt még meg is kevertettem a levegőt. Mikorra 200 fok lett, le is barnult. Összesen 40 perc alatt sült meg.
Külsőre, belsőre egyaránt gyönyörű! Mit nem adnék a hidegen sajtolt napraforgóolaj ízéért!!! Gyerekkoromban mindig volt otthon, nagyon szerettem :)
VálaszTörlésIgen, nekünk is volt, az sötétebb és sűrűbb volt és saját magból préselték. Ennek az olajnak csak az íze hasonlít rá, pedig bio, érdekes...
TörlésÓriási lukak :) A csicsóka nálunk, többszöri próba (gnocchi, leves) után igazán csak nyersen fogy el, jó étvággyal. Kenyérbe még sosem , bár nyilvánvalóan kellemes ízt ad neki :)
VálaszTörlésA kenyérben egész jó: nedvesebb a bélzete és amikor leszelted és pl. a tányéron felejted, akkor sem szárad olyan gyorsan. Vajon sütve nagyon finom, lehet rá még fűszereket szórni.
TörlésApropó vaj: zseniális, a "vaj frissentartód" nem kevésbé a leírás. Aki kíváncsi http://beastie-bistro.blogspot.com/2012/03/vizes-vajtarto.html
Van csicsókánk, itt ez a fantasztikus recept, megvan a szombat délutáni munkám!
VálaszTörlésMeg csinálom, és leírom milyen lett.
Köszönöm az ötletet, és a leírást.
István
Kedves István,
Törléssok sikert!
Köszönöm, üdvözlettel:
Mági