Bevallom, amikor ezt a sós süteményt megláttam, a neve keltette fel az érdeklődésem.
Kíváncsiságból mentem tovább megnézni a receptet, vajon mit takar a név.
A pozitív fogalmazás, s a látvány magával ragadott, rögtön döntöttem, hogy megsütöm.
Nem bántam meg, mert a Családomnak (nekem is) nagyon ízlett.
A recepten egy kicsit változtattam, mert én nem használok margarint: kevesebb vajra cseréltem, így arányosan tojássárgáját is kevesebbet tettem bele.
A tészta kevesebb tejet vett fel nekem és élesztőt is kevesebbet tettem. Ennyi a változás, minden úgy jó ahogy van. A tetejükre nálam sajt, fehér szezámmag és fekete egész mák került.
Recept innen :) http://eletszepitok.hu/jugoszlav-kalacs/#.Uj9HQUqF0vw
Köszönöm szépen!
Jugoszláv kalács
Hozzávalók
500 g finomliszt
100 g rétesliszt
400 g tej
90 g olaj
30 g friss élesztő
3 ek (40g) cukor
3 mk (mokkáskanál) só
+
150 g teavaj
2 tojássárgája
2 mk só
+
tojásfehérje kenni
reszelt sajt
fehér szezámmag
fekete egész mák
A langyos tejben az élesztőt, 2 ek lisztet és a cukrot elkevertem, hagytam hogy felfusson.
Hozzáadtam a liszteket és a sót, a tésztát dagasztottam, majd az olajat és készre dagasztottam.
Letakartam és hagytam, hogy duplájára keljen.
Közben elkészítettem a krémet.
A vajat cseppet megolvasztottam, csak annyira hogy keverhető legyen (lágy legyen, de ha magától is lágy, akkor nem kell megmelegíteni). Habosra kevertem a 2 db tojássárgájával és a sóval.
A megkelt tésztát 3 felé osztottam és gyengéden cipót formáltam belőlük (már nem gyúrtam össze, tényleg csak gyengéden megformáztam).
Előkészítettem a magokat, a sajtot lereszeltem, kettő tepsire sütőpapírt borítottam.
A tésztákat kinyújtottam téglalap alakúra, egész vékonyra és egyenként az 1/3-1/3 krémet rákentem.
Feltekertem, mint a bejglit.
Az ujjaim hegyét a tojásfehérjébe nyomtam és végigkentem a rudakat.
Megszórtam őket a magokkal és a sajttal.
Háromszög alakúra vágtam őket (összesen 36 db) és a tepsire sorakoztattam,
úgyhogy legyen helyük megnőni.
Bekapcsoltam a sütőt 180 fokra (légkeverés), amíg felmelegedett (18 perc) addig a konyhapulton pihentek, keltek is valamennyit.
Egyszerre raktam a két tepsit a sütőbe és 20 percre állítottam az órát.
Ennyi idő alatt meg is sültek, 15 perc elteltével megcseréltem a két tepsit (az alsó felülre, felső alulra).
Mági! Ezt én is kinéztem tegnap, de nem voltam ilyen gyors :-). Gyönyörűek, nagyon guszták!
VálaszTörlésMági! Ezt én is kinéztem tegnap, de nem voltam ilyen gyors :-). Gyönyörűek, nagyon guszták!
VálaszTörlésMági! Ezt én is kinéztem tegnap, de nem voltam ilyen gyors :-). Gyönyörűek, nagyon guszták!
VálaszTörlésMági! Ezt én is kinéztem tegnap, de nem voltam ilyen gyors :-). Gyönyörűek, nagyon guszták!
VálaszTörlésMági! Ezt én is kinéztem tegnap, de nem voltam ilyen gyors :-). Gyönyörűek, nagyon guszták!
VálaszTörlésDrága Margaretta!
Törlés:) Sokszor találkozik az ízlésünk :)
Ölelés Nektek!
Nagyon guszták, én is kifogom próbálni, nekem ez a vajas forma tetszik, a margarint orvos gyermekem már rég megtiltotta!!
VálaszTörlésJudit, hasonló okok miatt nem eszünk margarint, így "vajasítok" :)
TörlésBízom benne, hogy ízleni fog!
Csodásak lettek!
VálaszTörlésHajni <3 köszönöm.
TörlésNagyon szépek lettek! Ezt is felveszem a listára. :)
VálaszTörlésOkki, köszönöm szépen :)
TörlésNagyon gusztusos, szép kalácsaid lettek, és biztos nagyon finomak! :)
VálaszTörlésMarisz, köszönöm szépen :)
Törlés