A leveles jelzőt azért kapta, mert annyira könnyű porhanyós, szinte leveles ez a tészta,
de azért került idézőjelbe, mert nem a klasszikus leveles.
A receptet egy jó Barátunk Édesanyától kaptam évekkel ezelőtt, Tatáról.
Azt mondta: imádni fogom, mert könnyű tészta, amit nem kell hajtogatni.
Amikor "csak" beugrik valaki, mindig ehhez nyúl, mert mindig tart a hűtőben és
mert gyorsan megvan a sütése.
Mindig ehhez nyúl és mégis mást tesz az asztalra, mert olyan sokféleképpen szokta elkészíteni.
Szokta édesen és szokta sósan. Szokta tölteni és szokta úgy, hogy csak rápakol a tésztára.
Szokta megkenni és megszórni a tetejét és szokta porcukorban megforgatni.
A recepten én egy picit változtattam, mert mi nem eszünk margarint.
Az eredeti recept ugyanis margarinnal készül én a saját tapasztalatom alapján kevesebb! vajra cseréltem.
Alaptészta
Hozzávalók
200 g hideg vaj (eredeti receptben 250 g margarin)
250 g finomliszt
pici só
4 ek hideg víz
1 ek 10 %-os ecet
+
ha édességhez használom, akkor 2-3 dkg cukrot szoktam hozzátenni.
A hűtőből kivett vajat kockákra vágom és a sóval (cukorral) elkevert liszttel gyorsan összemorzsolom. (Lehet géppel is.) A közepébe mélyedést túrok a kézfejemmel és belemérem a vizet és az ecetet.
Gyors mozdulatokkal -főleg az ujjaim utolsó percét használva- összegyúrom a tésztát.
Formára igazítom, folpack fóliába csomagolom és beteszem a hűtőbe.
Min. 30 perc elteltével használom fel, addig hidegen pihen.
Csak simán a hűtőben is lehet tartani 3 napig, vagy lefagyasztani.
Ekkor használat előtt legalább 1 órával tegyük át a norm. hűtőbe.
Őszibarackos táska
Hozzávalók
1 adag tészta
3-4 szem őszibarack
1 ek étkezési keményítő
1 ek + 1 tk vaníliás porcukor (házi)
+
tojásfehérje kenéshez
A tésztát 30 perc után szobahőmérsékletre tettem és hagytam, hogy akklimatizálódjon (10 perc).
A barackokat tisztítottam és kicsi kockákra daraboltam.
Összekevertem a keményítővel és a vaníliás porcukorral.
Vékonyra nyújtottam (4-5 mm) a tésztát (lehet a fólián át, akkor nem kell lisztezni) és
12 db nagy téglalapra vágtam. Hat téglalapot a derelyevágóval (lehet késsel is)
több helyen bemetszettem, a szélét körbe nem vágtam el (lásd képet).
Minden egészre 1 nagy kanál barackot raktam.
Körbekentem a tojásfehérjével, a bemetszetteket a tetejükre igazítottam a széleiket alaposan összenyomkodtam.
A tálkában maradt barackszaftot a hézagokon becsorgattam a barackokra.
A sütőpapíros tepsire raktam őket és 180 fokos előmelegített sütőben készre sütöttem (16 perc).
Még langyosan meghintettem vaníliás porcukorral (majd lefotóztam).
Szuper recept! :) Csodás képekkel!
VálaszTörlésÁgi, köszönöm :)
TörlésMár látom, Te vagy az én emberem! Köszönöm ezt a receptet, a leveles tészta készítésétől a hajtogatás babrássága miatt tartózkodtam eddig, de most megérkezett a csoda!
VálaszTörlésRemélem szeretni fogod. Van még leveles sajtos rúd is a blogon (hajtogatás nélkül, Édesanyám receptje), meg majd még gondolkodom mi...
Törlés<3
Ezt a receptet én is ismerem:) Csóró pogácsa nevű apró, kicsi pogácsákat szoktam vele készíteni. Nagyon finom.:) Erzsi
VálaszTörlésErzsi, köszönöm szépen :) Teszel rá valamit a tetejére?
TörlésA kicsi 3 cm-es pogácsaszaggatóval szaggatom, tojással megkenem, sajtot, szezámmagot, köménymagot szórok a tetejére. Nagyon finom, érdemes kipróbálni. Mikor megláttam a Te sütidet, azt gondoltam, hogy túrótöltelékkel fogom elkészíteni. :)
TörlésErzsi
Erzsi, köszönöm szépen, elfogom készíteni a "Csóró"t :) a túrótöltelék meg szintén zseniális ötlet! Remek vagy!
TörlésNem ér ez a kínzás! :)))))Ilyen fotókkal nagyon éhes lettem.:)
VálaszTörlésMásrészt NAGYOn köszönöm a receptet! Nem vagyok egy konyhatündér, szeretem az egyszerűséget a konyhában is.:)
Kis képre kattintva megtalálod az új helyemet.:)
Nagyon köszönöm az új elérhetőséged. Hálás vagyok, hogy ott lehetek <3
TörlésÖrömmel adom tovább amit találtam :)
Elképesztően guszták a képek, jajj, csorog a nyálam! A recept meg nagyon szuper! Bár mostanában keveset sütök, de lesz alkalom a kipróbálásra. Köszönöm!
VálaszTörlésNagyon-nagyon repítenék Neked/Nektek!
TörlésKöszönöm szépen.
<3
Bizony egy régi recept. Nekem is megvan. Nagyon jó.
VálaszTörlésKöszönöm Olgis :)
TörlésMági, máris elkészítettem ezt a tésztát, és nagyon finom lett!
VálaszTörlésKöszönöm a receptet!
Drága Marisz, nem is akárhogyan készítetted el, remélem sokan megnézik :) Zseniális! Köszönöm.
Törléshttp://tortafuggo.blogspot.hu/2013/09/almas-papucs-csaroh-charoh.html
Kedves Mági már régen kinéztem a blogodon ezt a hajtogatás nélküli leveles tészta receptet. A múlt héten végre el is készitettem. Mit mondjak, óriási sikere volt a családomnál. Fantasztikus finom, egyszerü és gyorsan elkészül. Szilvás táskákat készitettem belöle, de a tésztába nem tettem cukrot csak a
VálaszTörlésgyünölcsöt cukroztam meg. Jó, hogy feltetted ezt a finom receptet ide a blogra a recept bekerült a recept gyüjteményembe. Köszönöm és szép szeretetteljes napokat kivánok Neked. Susanne Werger
Kedves Susanne Werger :)
Törlésnagyon örülök, hogy Nálatok is sikert aratott, köszönöm a visszajelzést!
Neked is szép szeretetteljes napokat kívánok!
Üdv,
Mági
A lányom szülinapjára megsütöm a Napoleon tortát. Nagyon várom, még sose sütöttem lapokat. Éva
VálaszTörlésÉva 🌼
TörlésNagyon izgalmas! Sok sikert kívánok!
Boldog születésnapot kívánok a Hölgynek! 💐 🎀 🎂 🎁