2013. szeptember 2., hétfő

"Leveles" tészta hajtogatás nélkül. Alaprecept. Őszibarackos táska.



A leveles jelzőt azért kapta, mert annyira könnyű porhanyós, szinte leveles ez a tészta, 
de azért került idézőjelbe, mert nem a klasszikus leveles.
A receptet egy jó Barátunk Édesanyától kaptam évekkel ezelőtt, Tatáról.




Azt mondta:  imádni fogom, mert könnyű tészta, amit nem kell hajtogatni. 
Amikor "csak" beugrik valaki, mindig ehhez nyúl, mert mindig tart a hűtőben és 
mert gyorsan megvan a sütése. 
Mindig ehhez nyúl és mégis mást tesz az asztalra, mert olyan sokféleképpen szokta elkészíteni. 
Szokta édesen és szokta sósan. Szokta tölteni és szokta úgy, hogy csak rápakol a tésztára. 
Szokta megkenni és megszórni a tetejét és szokta porcukorban megforgatni.


 


A recepten én egy picit változtattam, mert mi nem eszünk margarint.
Az eredeti recept ugyanis margarinnal készül én a saját tapasztalatom alapján kevesebb! vajra cseréltem.

Alaptészta
Hozzávalók
200 g hideg vaj (eredeti receptben 250 g margarin)
250 g finomliszt
pici só
4 ek hideg víz
1 ek 10 %-os ecet
 +
ha édességhez használom, akkor 2-3 dkg cukrot szoktam hozzátenni.




A hűtőből kivett vajat kockákra vágom és a sóval (cukorral) elkevert liszttel gyorsan összemorzsolom. (Lehet géppel is.) A közepébe mélyedést túrok a kézfejemmel és belemérem a vizet és az ecetet. 
Gyors mozdulatokkal  -főleg az ujjaim utolsó percét használva-  összegyúrom a tésztát. 
Formára igazítom, folpack fóliába csomagolom és beteszem a hűtőbe. 
Min. 30 perc elteltével használom fel, addig hidegen pihen.
Csak simán a hűtőben is lehet tartani 3 napig, vagy lefagyasztani. 
Ekkor használat előtt legalább 1 órával tegyük át a norm. hűtőbe.


 


Őszibarackos táska

Hozzávalók
1 adag tészta
3-4 szem őszibarack
1 ek étkezési keményítő

1 ek + 1 tk vaníliás porcukor (házi)
+
tojásfehérje kenéshez

A tésztát 30 perc után szobahőmérsékletre tettem és hagytam, hogy akklimatizálódjon (10 perc).
A barackokat tisztítottam és kicsi kockákra daraboltam. 
Összekevertem a keményítővel és a vaníliás porcukorral.
Vékonyra nyújtottam (4-5 mm) a tésztát (lehet a fólián át, akkor nem kell lisztezni) és
 12 db nagy téglalapra vágtam. Hat téglalapot a derelyevágóval (lehet késsel is) 
több helyen bemetszettem, a szélét körbe nem vágtam el (lásd képet).


 


Minden egészre 1 nagy kanál barackot raktam. 
Körbekentem a tojásfehérjével, a bemetszetteket a tetejükre igazítottam a széleiket alaposan összenyomkodtam. 
A tálkában maradt barackszaftot a hézagokon becsorgattam a barackokra.
A sütőpapíros tepsire raktam őket és 180 fokos előmelegített sütőben készre sütöttem (16 perc).




Még langyosan meghintettem vaníliás porcukorral (majd lefotóztam).











20 megjegyzés:

  1. Szuper recept! :) Csodás képekkel!

    VálaszTörlés
  2. Már látom, Te vagy az én emberem! Köszönöm ezt a receptet, a leveles tészta készítésétől a hajtogatás babrássága miatt tartózkodtam eddig, de most megérkezett a csoda!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Remélem szeretni fogod. Van még leveles sajtos rúd is a blogon (hajtogatás nélkül, Édesanyám receptje), meg majd még gondolkodom mi...
      <3

      Törlés
  3. Ezt a receptet én is ismerem:) Csóró pogácsa nevű apró, kicsi pogácsákat szoktam vele készíteni. Nagyon finom.:) Erzsi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Erzsi, köszönöm szépen :) Teszel rá valamit a tetejére?

      Törlés
    2. A kicsi 3 cm-es pogácsaszaggatóval szaggatom, tojással megkenem, sajtot, szezámmagot, köménymagot szórok a tetejére. Nagyon finom, érdemes kipróbálni. Mikor megláttam a Te sütidet, azt gondoltam, hogy túrótöltelékkel fogom elkészíteni. :)
      Erzsi

      Törlés
    3. Erzsi, köszönöm szépen, elfogom készíteni a "Csóró"t :) a túrótöltelék meg szintén zseniális ötlet! Remek vagy!

      Törlés
  4. Nem ér ez a kínzás! :)))))Ilyen fotókkal nagyon éhes lettem.:)
    Másrészt NAGYOn köszönöm a receptet! Nem vagyok egy konyhatündér, szeretem az egyszerűséget a konyhában is.:)
    Kis képre kattintva megtalálod az új helyemet.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm az új elérhetőséged. Hálás vagyok, hogy ott lehetek <3

      Örömmel adom tovább amit találtam :)

      Törlés
  5. Elképesztően guszták a képek, jajj, csorog a nyálam! A recept meg nagyon szuper! Bár mostanában keveset sütök, de lesz alkalom a kipróbálásra. Köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon-nagyon repítenék Neked/Nektek!
      Köszönöm szépen.
      <3

      Törlés
  6. Bizony egy régi recept. Nekem is megvan. Nagyon jó.

    VálaszTörlés
  7. Mági, máris elkészítettem ezt a tésztát, és nagyon finom lett!
    Köszönöm a receptet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Drága Marisz, nem is akárhogyan készítetted el, remélem sokan megnézik :) Zseniális! Köszönöm.
      http://tortafuggo.blogspot.hu/2013/09/almas-papucs-csaroh-charoh.html

      Törlés
  8. Kedves Mági már régen kinéztem a blogodon ezt a hajtogatás nélküli leveles tészta receptet. A múlt héten végre el is készitettem. Mit mondjak, óriási sikere volt a családomnál. Fantasztikus finom, egyszerü és gyorsan elkészül. Szilvás táskákat készitettem belöle, de a tésztába nem tettem cukrot csak a
    gyünölcsöt cukroztam meg. Jó, hogy feltetted ezt a finom receptet ide a blogra a recept bekerült a recept gyüjteményembe. Köszönöm és szép szeretetteljes napokat kivánok Neked. Susanne Werger

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Susanne Werger :)
      nagyon örülök, hogy Nálatok is sikert aratott, köszönöm a visszajelzést!
      Neked is szép szeretetteljes napokat kívánok!
      Üdv,
      Mági

      Törlés
  9. A lányom szülinapjára megsütöm a Napoleon tortát. Nagyon várom, még sose sütöttem lapokat. Éva

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Éva 🌼
      Nagyon izgalmas! Sok sikert kívánok!
      Boldog születésnapot kívánok a Hölgynek! 💐 🎀 🎂 🎁

      Törlés