A legrövidebb idő alatt szerettem volna egy süteményt.
Szilva és nektarin állt a rendelkezésemre.
Gondoltam valamelyik vajas tésztára, de a vajkészlet nem engedte meg, hogy 15-20 dkg vajat erre fordítsak. Így egy kevert alap mellett döntöttem, olajjal.
Pont ezért jegyzem fel.
Ha ló nincs, a szamár is jó, azaz ha nem elég a vaj, akkor az olaj is jó,
mert nagyon könnyű tésztájú sütemény kerekedett belőle.
Kevert tészta szilvaágyon
Hozzávalók
4 db tojás
70 gr + 30 gr vaníliás kristálycukor
2 ek forró víz
1 tk sütőpor
kevés só
100 gr finomliszt
70 gr olaj
(egy hideg sajtolt vegyes olajat választottam, ennek kiegyensúlyozott az íze, de mogyoróolajjal is finom lehet)
+
30-40 dkg szilva
2 ek étkezési keményítő
2 ek házi vaníliás kristálycukor)
+
3-4 ek mandulalap
1 tk vaníliás porcukor
Egy kerek magas peremű sütőtálat kibéleltem sütőpapírral. A sütőt bekapcsoltam 175 fokra.
A szilvákat megmostam, leszárítottam és feleztem.
Beletettem a sütőtálba, megszórtam a keményítővel és a cukorral, összekevertem és szétterítettem.
(Nem mértem meg a szilvát, annyit tettem, amennyi beterítette a tepsi alját.)
A tojásokat szétválasztottam, a jégzsinórt eltávolítottam.
A sárgáját "fehéredésig" vertem a 70 gr cukorral és a forró vízzel, majd hozzáadtam az olajat.
A fehérjét a pici sóval félig habbá vertem, majd hozzáadtam a 30 gr cukrot és kemény habbá vertem.
A lisztet átszitáltam, összekevertem a sütőporral.
Következett az összeállítás.
A sárgához kevertem a fele habot és a liszttel kezdtem összeforgatni,
majd végül az összes habot beleforgattam a fakanállal.
A tésztát a szilvákra kanalaztam. A tetejét gazdagon megszórtam a mandulalapokkal.
Az előmelegített sütőben 25 perc alatt megsült, félidőben lefedtem egy másik sütőpapírral,
hogy ne piruljon túl a teteje.
Minden sütő más, javasolt tűpróbáig sütni.
(Már írtam, én az ujjamat szoktam a tetejéhez hozzáérinteni -persze csak óvatosan- a tészta rugalmasságából lehet következtetni, hogy megsült.)
...az alja... |
A kész süteményt 1 tk illatos házi vaníliás porcukorral meghintettem.
Könnyű kis sütemény, nem sok. Bár másnap fotóztam, takarás nélkül sem száradt ki.
Ohhh... de szép! Isteni finom lehet! :)
VálaszTörlésÁgi,
Törléskis könnyű semmiség, de nagyon etette magát :)
Köszönöm.
Nagyon jól néz ki az a szilvacsík az alján :)
VálaszTörlésSzia!
TörlésCsak rendezetlenül raktam bele a szilvát, de később megfigyeltem, hogy ahol a héja volt felfelé, tehát az érintkezett a tésztával, ott volt egy sötétkék csík, mintha külön réteg lett volna. Legközelebb érdemes erre odafigyelni.
(Föntről lefelé, balról jobbra a 3. képen lehet látni a sarkán.)
Fotogén is :)
VálaszTörlésIgen az lett :)
TörlésA kevert almást én is olajjal szoktam készíteni, valóban könnyed a tésztája, úgyhogy optimálisan döntöttél, Ágika! :) Piskóta masszával leöntve a gyümölcsréteget is el tudom képzelni ezt a süteményt.
VálaszTörlésVicuska köszönöm szépen :)
Törlés