2013. szeptember 27., péntek

Tönköly vajaskifli




Ilyen kiflit nem ehettem volna gyermekkoromban, 
ugyanis emlékeim szerint a tönkölybúza az 1980-as évek végén jelent meg újra.
A napokban kérdezte Éva a "Vajaskifli" bejegyzésnél, hogy teljes kiőrlésű lisztből süthető-e. 
Válaszoltam, de nem hagytam annyiban, tegnap megsütöttem. 




Tekintettel, hogy mi is többnyire teljes kiőrlésű gabonával készült kenyeret/péksüteményeket 
eszünk ez így nagyon jól jött ki. 
A tönkölyt választottam, mert tönköly mindig van itthon.
Igazából csak a lisztet cseréltem le és az élesztőből került bele picivel több, minden más maradt.
A lisztből 250 g a teljes kiőrlésű és 400 g a tönköly finomliszt.


 


Tönköly vajaskifli

Hozzávalók
250 g tej
200 g tönköly finomliszt
15 g friss élesztő
1 tk cukor
+
15 g friss élesztő
150 g langyos víz
1 púpos tk só
250 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
200 g tönköly finomliszt
70 g olvasztott (de nem meleg) teavaj
+
tetejükre
fehér szezámmag
egész mák(szem)

Mindenben a "Vajaskifli" készítése szerint jártam el.
A leírás a linkre kattintva érhető el.




Amikor a kifliket föltekertem és kevés vízzel lespricceltem, akkor 4-4 darabot megszórtam a magokkal.
A sülési idő 5 perccel több volt.




A tönkölybúzáról néhány érdekesség


A tönkölybúza (Triticum spelta) a bronzkortól a középkorig fontos szerepet töltött be a táplálkozásban.
Magyarországon a 19. század végéig termesztették, majd 1998-ban vált újra elismerté.

A tönkölybúza a Földön őshonos növény.
Rendkívül jól alkalmazkodik a környezeti adottságokhoz, fagy és szárazságtűrő képessége nagyon magas.
Ezt az "információt" a gabona magában hordozza, javaslom ezt mindenki maga gondolja tovább....

Amennyiben ez nem lenne elég, íme, mi található benne:
- Fehérjetartalma igen magas (15-17 %).
A fehérjeépítő aminosavak (22 féle, a 25-ből) nagy része megtalálható a tönkölybúzában.
Az esszenciális aminósavak közül 5 megtalálható a tönkölybúzában.
(Esszenciális aminosavaknak nevezzük az alapvető fontosságú aminosavakat, amelyeket az 
emberi vagy állati szervezet nem, vagy csak elégtelen mennyiségben képes előállítani. 
Az emberi szervezet számára 9 aminosav esszenciális! (az 25-ből) és 
ebből a tönkölybúzában 5! megtalálható.)
- Megtalálható benne a (B12 kivételével) az össze B-vitamin csoport.
- Niacin, E-vitamin tartalma igen magas.
- Kiemelkedő a Réz, Vas, Mangán, Cink, Kalcium, Magnézium, Foszfor, Szelén tartalma.

(A tönkölybúzával kapcsolatban két nevet illik megemlíteni, dr. Kalmár Gergely és dr. Kajdi Ferenc. 
Nekik köszönhetjük, hogy a ma Magyarországon hivatalosan elfogadott tönkölybúza, magas "értékkel" bír.)
 
"A tönkölybúza a legjobb gabona, meleg és zsíros és erőteljes, gyengédebb, mint a többi gabonafajta.
 Jó húst és jó vért ad annak, aki eszi, boldog értelmet és örömteli érzelmeket hoz az embereknek."
(Idézet innen.)
További információk forrása: itt


 A búzalisztet "egy az egyben" felcserélhetjük a tönkölybúzaliszttel.
A tönkölybúzából készült kenyér hosszabban eltartható.
A botokban kapható bio tönkölybúzalisztet használom, de amennyiben lehetőségem lenne rá, 
akkor saját magam őrölném a "gabonák királya"-t.









3 megjegyzés:

  1. ...ha tehetném, mindennap sütnék ilyet... :)

    VálaszTörlés
  2. Milyen teljes kiőrlésű tönköly búzalisztet használsz? Mostanában megnézegettem többfélét és színre vannak különbségek. Remélem mindegyikbe valóban azt tesznek és nem keverik fehér liszttel.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Brigitta!
      én is remélem :) ez spar natur-pur :)

      Törlés