Ilyen kiflit nem ehettem volna gyermekkoromban,
ugyanis emlékeim szerint a tönkölybúza az 1980-as évek végén jelent meg újra.
A napokban kérdezte Éva a "Vajaskifli" bejegyzésnél, hogy teljes kiőrlésű lisztből süthető-e.
Válaszoltam, de nem hagytam annyiban, tegnap megsütöttem.
Tekintettel, hogy mi is többnyire teljes kiőrlésű gabonával készült kenyeret/péksüteményeket
eszünk ez így nagyon jól jött ki.
A tönkölyt választottam, mert tönköly mindig van itthon.
Igazából csak a lisztet cseréltem le és az élesztőből került bele picivel több, minden más maradt.
A lisztből 250 g a teljes kiőrlésű és 400 g a tönköly finomliszt.
Tönköly vajaskifli
Hozzávalók
250 g tej
200 g tönköly finomliszt
15 g friss élesztő
1 tk cukor
+
15 g friss élesztő
150 g langyos víz
1 púpos tk só
250 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
200 g tönköly finomliszt
70 g olvasztott (de nem meleg) teavaj
+
tetejükre
fehér szezámmag
egész mák(szem)
Mindenben a "Vajaskifli" készítése szerint jártam el.
A leírás a linkre kattintva érhető el.
Amikor a kifliket föltekertem és kevés vízzel lespricceltem, akkor 4-4 darabot megszórtam a magokkal.
A sülési idő 5 perccel több volt.
A tönkölybúzáról néhány érdekesség
A tönkölybúza (Triticum spelta) a bronzkortól a középkorig fontos szerepet töltött be a táplálkozásban.
Magyarországon a 19. század végéig termesztették, majd 1998-ban vált újra elismerté.
A tönkölybúza a Földön őshonos növény.
Rendkívül jól alkalmazkodik a környezeti adottságokhoz, fagy és szárazságtűrő képessége nagyon magas.
Ezt az "információt" a gabona magában hordozza, javaslom ezt mindenki maga gondolja tovább....
Amennyiben ez nem lenne elég, íme, mi található benne:
- Fehérjetartalma igen magas (15-17 %).
A fehérjeépítő aminosavak (22 féle, a 25-ből) nagy része megtalálható a tönkölybúzában.
Az esszenciális aminósavak közül 5 megtalálható a tönkölybúzában.
(Esszenciális aminosavaknak nevezzük az alapvető fontosságú aminosavakat, amelyeket az
emberi vagy állati szervezet nem, vagy csak elégtelen mennyiségben képes előállítani.
Az emberi szervezet számára 9 aminosav esszenciális! (az 25-ből) és
ebből a tönkölybúzában 5! megtalálható.)
- Megtalálható benne a (B12 kivételével) az össze B-vitamin csoport.
- Niacin, E-vitamin tartalma igen magas.
- Kiemelkedő a Réz, Vas, Mangán, Cink, Kalcium, Magnézium, Foszfor, Szelén tartalma.
(A tönkölybúzával kapcsolatban két nevet illik megemlíteni, dr. Kalmár Gergely és dr. Kajdi Ferenc.
Nekik köszönhetjük, hogy a ma Magyarországon hivatalosan elfogadott tönkölybúza, magas "értékkel" bír.)
"A tönkölybúza a legjobb gabona, meleg és zsíros és erőteljes,
gyengédebb, mint a többi gabonafajta.
Jó húst és jó vért ad annak, aki
eszi, boldog értelmet és örömteli érzelmeket hoz az embereknek."
(Idézet innen.)
További információk forrása: itt.
A búzalisztet "egy az egyben" felcserélhetjük a tönkölybúzaliszttel.
A tönkölybúzából készült kenyér hosszabban eltartható.
A botokban kapható bio tönkölybúzalisztet használom, de amennyiben lehetőségem lenne rá,
akkor saját magam őrölném a "gabonák királya"-t.
...ha tehetném, mindennap sütnék ilyet... :)
VálaszTörlésMilyen teljes kiőrlésű tönköly búzalisztet használsz? Mostanában megnézegettem többfélét és színre vannak különbségek. Remélem mindegyikbe valóban azt tesznek és nem keverik fehér liszttel.
VálaszTörlésSzia Brigitta!
Törlésén is remélem :) ez spar natur-pur :)