2013. szeptember 30., hétfő

Petrezselyem. Petrezselyem, mint gyógynövény.





Érdekes növény ez a petrezselyem.
Szinte nincs ismertebb zöld fűszer, mégis kevesen ismerik igazán.
Mindenki tudja hogyan használja fel az ételek ízesítésére, de kevesen tudják, hogy 
gyógynövényként is fontos szerepet tölt be.




Petrezselyem (Petroselinum)

A Földközi-tenger medencéjének keleti részéből származik, de mára az egész világon ismerté vált, 
szinte mindenhol termesztett fűszernövény és gyógynövény.
 A zellerfélék családjába tartozó kétéves bokros növény. 
Az első évben lombja és gyökere, a második évben virágzata, magszára fejlődik ki. 
Ernyős virágzata igen dekoratív. 
Két alaptípusát ismerjük, a levélpetrezselymet és a gyökérpetrezselymet.
Neve a görög petrosz ("kő", "szikla") és szelion ("növény") szavakból ered. 
Népies nevei: petrezselem, petruska, petrezsirom. 
(Amennyiben más nevét is ismered, köszönöm, hogy elmondod.)
Minden része felhasználható, fogyasztható, persze a petrezselymet sem javallt mértéktelenül.

Magas a C-vitamin, A-, B-, és E-vitamin tartalma, nagymértékben tartalmaz ásványi sókat, 
Magnéziumot, Vasat, Kálciumot, karotint, klorofillt, flavonoidokat*, illóolajat.
*Flavonoidok: gyógyhatású vegyületcsoport, melynek rákellenes, kardiovaszkuláris 
(szív, érrendszer és vérkeringés támogató), antibakteriális, antifungális és gyulladásgátló hatásuk van.

Teája főleg a kiválasztórendszerre hat, segíti a vese és hólyagpanaszok megszűnését 
(vesetisztító, gyulladáscsökkentő).
Illóolaja erős vizelethajtó/vízhajtó hatású. Segíti a szövetekben felgyülemlett folyadék távozását.
Emésztés serkentő, étvágygerjesztő hatása mindenki számára ismert.
Nagyobb mennyiségben a benne található apiol, a belek, húgyhólyag, de mindenekelőtt az anyaméh simaizomzatának összehúzó képességét fokozza (abortív szer!!!).
Ezért várandósok, Áldott állapotban lévők csak mértékkel, kis mértékben, ízesítésre fogyasszák!
Vese és gyomorbetegek se essenek neki, minden esetben orvosi konzultáció szükséges,
 a nagyobb mennyiségű fogyasztása esetén.

Viszont menstruációs problémák, görcsök esetén jól jöhet egy csésze petrezselyemtea 
(1 teáskanál levelet öntsünk le 3 dl 80 fokos vízzel, hagyjuk állni 5-10 percet), 
csökkenti a görcsöket, idővel a ciklus beálltában is segítségünkre lehet.
Ugyanígy jót tehetünk magunkkal, ha felfázás, hólyaghurut esetén kortyolgatunk el egy-egy csésze levélteát.
Akkor is jószolgálatot tesz a petrezselyemlevele, ha fokhagymát ettünk (ami remélem nagyon gyakran megesik, főleg, hogy benne vagyunk az őszben, közeleg a tél), tisztítja a légutakat, 
semlegesíti a szájban lévő szagokat. 
Ebben az esetben rágcsáljunk el kevés friss levélkét (és utána tisztítsuk meg fogainkat).
"Fokhagyma evés nélkül" is rágcsálhatjuk, üdévé teszi a leheletünket.
Jótékony hatása a bőrünkre is kiterjed, no és a hajunkra. 
Készítsünk petrezselyemlevél forrázatot (egy csokor petrezselymet forrázzunk le 3 dl vízzel,
hagyjuk állni 10-15 percet) és ezzel töröljük át arcunkat, majd krémezzük be.
Ugyanezt a forrázatot használjuk tovább: öblítsük le hajunkat, 
dörzsöljük be a hatóanyagokat a fejbőrbe is, természetesen miután leszűrtük.
Megerősíti hajunkat, a hajhagymák működését fokozza.
Így lesz szép fényes, ápolt a hajunk (meg ha belül is rendben vagyunk!)
mert megérdemeljük :)

Haj.
Történeti adatok szerint régen és még ma is alkalmazzák külsőleg rühatka és fejtetű ellen.
 Ez utóbbi még a legjobb/legmenőbb :) óvodai és iskolai közösségekben is igen gyakori
 napjainkban (is), így ne feledjük ilyen irányú jótékony hatását.
(Még nem készítettem, de úgy gondolom, hogy alkoholban
vagy olajban kiáztatott petrezselyem hatásos lehet.
Így csinálnám: egy nagy csokor petrezselymet aprítanék, üvegbe tenném,
felönteném 1 dl jobbféle olajjal, vagy alkohollal.
Sötét helyen  -vagy sötét üvegben- érlelődni hagynám, min. 2-3 hét.
Az olaj esetében vigyázni kell, hogy minden növényi részt fedjen az olaj.)

Homeopátiás szere a húgyutak gyulladásainak csökkentésére és
 prosztata problémák enyhítésére ajánlott. 
(A homeopátiás szakember úgyis tudja, de nem árt ha információként mi is ismerjük.)
Számtalan gyógykészítmény tartalmaz petrezselyem kivonatot,
amely a veseműködésének javítására, húgyúti problémák felszámolására javallott.




A gasztronómia felhasználását illetően két dolgot emelnék ki, 
hisz elképesztő széles területen ízesíthetünk vele.
- A vitamintartalmának megőrzése érdekében (pl. a könnyen bomló C-vitamin) 
csak a kész ételbe az utolsó pillanatba szórjuk.
- Ollóval vágni kényelmesebb, gyorsabb, praktikusabb.
 (Csokorba fogom, majd a vékonyabb részeit levágom, a dús levélzet mellé fogom és aprítom.)


Végül néhány érdekesség

- Egy roppant érdekes értekezést olvastam.
"A katonapetrezselyem és más népies eleségfüvek" címmel. 
Mi az a katonapetrezselyem, mi köze a petrezselyemnek a katonapetrezselyemhez?
 Nagyon jó ízű írás :)

- A görögök által nagy becsben tartott, szent növényként tisztelt petrezselyem, 
egykor az Iszthmoszi Játékok győzteseinek megkoronázására szolgált (koszorút fontak belőle).  
A görög lakomáknak is elmaradhatatlan tartozéka volt. 
Nem az ételeket fűszerezték vele, hanem a vendégek
a fejükön petrezselyemből font koszorút viseltek, 
hogy növeljék étvágyukat (!) , illetve hogy békében teljen a vígság (gondolom lelkibékében).
 A görögök termesztették is a petrezselymet,
a rutával együtt a gyógyfüvek ágyásainak mentére ültették.

(Az én Édesapai Nagymamám az ágyások szélét mindenhol gyógy-, és fűszernövényekkel, 
virágokkal szegélyezte. Árulta füveit és azok magjait, más növények magjaival együtt. 
A középső kerti út két oldalát körülbelül félméter szélesen beültette,
egy kislánynak végeláthatatlan hosszan...
-Parcella hosszan, ami akkor nem volt kis távolság...-
Ma is teljesen élénken él bennem a kép, mily színes volt a verbénától, körömvirágtól, 
vasvirágtól, rézvirágtól, de leginkább az rengeteg illatos bazsalikomra emlékszem. 
Imádtam úgy menni a szegélyek mellett, hogy hozzáérjen a szoknyácskám. 
A hatás (illat) kedvéért a kezecskéim pedig oldalra kitartottam,
 hogy a "virágfal" tetejét végig söpörjem vele.
Csak arra kellett vigyáznom, hogy ne tapossam le őket!)

A görögök, felhasználták a gyógyításban, de mint Archemorus-nak a halál hírnökének jelképével,
 a sírokat is vele díszítették., halottaikra szórták.
(Vajon innen ered a "petrezselyemre van szüksége" szólás?)
 Homérosz is megemlíti, hogy a harcosok vele etették a lovaikat. 
Úgy tűnik ételként először a rómaiak fogyasztották, mégpedig nem kis mennyiségben.

(Forrás: "Füveskönyv", "Gyógynövényhatározó" könyveim, Wikipedia)


Tartósítás

A legtöbbet szárítva tartósítom.
-Szoktam csokorba kötve: fénytől védett, szellős/levegő járta helyre felkötöztem, 
de ezen már túl vagyok, így nyáron szoktam.
- Most összemetélem. Igaz veszít értékéből (a klorofill tartalmából kevesebbet),
de gyorsan megszárad.
Szoktam egészen apróra és nagyobbra darabolni.
- A fagyasztóba is teszek, több méretre vágom, attól függően, mire tervezem felhasználni.
 - Édesanyám mindig sózva tette el.
A petrezselymet apróra vágta, összekeverte sóval és sötét üvegbe tömködte.
(Vagy az üveget becsomagolta, hogy ne érje fény a tartalmát.)
- 1-2 üvegnyit szoktam olajban is eltenni:
a petrezselymet az olajjal összeturmixolom és üvegbe töltöm. 
Hideg, sötét helyen tárolom. Vigyázzunk, hogy növény ne kandikáljon ki az olajból,
 az üvegszáját is töröljük mindig tisztára miután vettünk ki belőle.

Tele van a piac petrezselymet árusító nénikkel, szombaton 50 ft-t volt egy nagy csokor.
Üde, zöld, illatos.







Később született petrezselymes írásom itt olvasható
Sóval és olajban eltett petrezselyem:
Petrezselyem olajjal turmixolva:
Szárított ételízesítő (házi):





Írásom csak tájékoztatójellegű!

18 megjegyzés:

  1. Én itt jobban szeretek.:)
    Úgy sajnálom,hogy kevés petrezselymet ültettem,jövőre rástartolok.:)Nagyon szeretem!Akárcsak a kaprot.

    VálaszTörlés
  2. Hasznos bejegyzés, sok új információval! Köszönöm! :)

    VálaszTörlés
  3. megint mennyi fontos dolgot tudtam meg!köszönöm drága Ági!<3
    az egyik legkedvesebb gyógy-és fűszernövényem..
    esetleg egyszer majd olvashatunk a többi csodanövényről is?:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Drága Angel!
      Tényleg Te is, Neked is adott újat? Köszönöm.
      Milyen csodanövényről szeretnél?

      Törlés
    2. sok fűszernövényt használok gyógyításra is..
      olyan szívesen olvasnék róla,hogy T
      e mikre használod őket ízesítésen kívül(zsálya,kakukkfű,rozmaring,bazsalikom,hogy csak a nagyágyúkat említsem)..:))
      olyan jó lenne,ha nemcsak fűszerként tekintenének rájuk..
      ölellek!<3

      Törlés
    3. Ó igen nagyon jó ötlet, valamikor megcsinálom, s mert az ötletet Te adtad, viheted a saját oldaladra egy az egyben (de már a meglévőkből is amelyiket akarod :)
      Jó lenne úgy hogy feldolgozással együtt, mint pl. rozmaring bedörzsölőszer az izom, ízületi, reumatikus fájdalmak csillapítására :) nem tudom mikor adatik meg megcsinálni :)
      én is ölellek,
      <3

      Törlés
    4. igenigen..épp így gondoltam én is:)
      egy 'minisorozat' a fűszereink titkos életéről:)
      sokszor egyszerűbb lenne a konyhában körülnézni,és nem patikába rohanni;)
      köszönöm a lehetőséget,feltétlenül megosztom majd én is,hiszen olyan csodásan összeszedettek az írásaid!<3

      Törlés
    5. Angyal vagy :)
      Igyekszem....és Te kiegészítheted :)

      Törlés
  4. Az aprított szárítását hogy csinálod? Éva

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szervusz Éva!
      Ami a képeken van azt így aprítva szárítom. Papírra vékonyan szétterítettem és így szobahőmérsékleten. Tegnap reggel aprítottam, már egészen jól megszikkadt, holnap már száraz lesz.
      Időnként ha felé járok, a kezeimmel átmozgatom/megkeverem, majd újra vékonyan szétterítem.

      Törlés
  5. Köszönöm a választ, ez így nagyon jó, mert még van petrezselyemzöldem, meg tudom csinálni. Sokszor úgy gondolom, hogy a spajz és a befőttesüveg nagyobb érték, mint a fagyasztó, mert nincs kitéve áramkimaradásnak, esetleg meghibásodásnak, és akkor oda minden. Éva

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen Éva, én is így gondolom, meg drága...
      Örülök, igen 2 nap alatt megszáradt, vékonyan terítve. (egyszerre inkább kevesebb mennyiséget és párszor megkeverni)
      Az illata is intenzív :)

      Törlés
  6. Nagyon hasznos bejegyzés ez Mági! Mi petrezselyem nélkül nem is tudnánk meglenni, annyira hozzátartozik a mindennapjainkhoz. Nálam szerencsére télen is lehet szedni a kertből, mert még a hó alatt is hozza a hajtásait. De azért természetesen én is teszek el.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Marisz kedves :) köszönöm szépen!
      Igen a hó alatt...sajnos elfelejtettem írni, hogy ha nem is vetettünk, akkor is lehet télen a hó alatt vagy kora tavasszal saját petrezselymünk (már ha van kertünk), amennyiben egy gyönyörű gyökeret "elültettünk" vagy legalább a tetejét (persze olyan a megfelelő ami földes).
      Amennyiben sikerül még írnom a petrezselyemről, majd ott megemlítem :)

      Törlés