2012. szeptember 28., péntek

Tönkölybúza fasírt (hús nélkül)

 
 
Előző nap amikor a tönkölybúza köretet készítettem 2x annyi tönkölyt főztem.
Gondoltam, hogy jó lesz fasírtnak, ami egyféle megoldás a mindennap felmerülő kérdésre:
mit vigyen a Gyermek az iskolába.
 
 
 
 
Fasírtot sok mindenből lehet készíteni, a klasszikus húsos változatokon túl, tengeri dolgokból,
 gabonákból és zöldségekből,  "ezerféleképpen" variálható.
Én az utóbbi kettőből készültet részesítem előnybe.
Ízletes, összetett, tápanyagdús és nem utolsó sorban laktató.
A fasírt jó ötlet elvitelre -  ha nem fűszerezzük túl:)   elég hozzá friss paradicsomot, paprikát, vagy almát tenni, vagy valamilyen szószt amibe bele lehet mártani.
 
 
 
 
Tönkölybúza fasírt
 
 
 
 
Hozzávalók
200 gr  tönkölybúza (egész szem)
2x-es mennyiségű víz
tengerisó
frissen őrölt bors
1 nagy sárgarépa
3 nagy gomba
50 gr sajt (Tilsiti) reszelve
2 tojás
2 gerezd fokhagyma (most egészen kicsik)*
1 ek friss kakukkfű
---------------
zsemlemorzsa
---------------
olaj a sütéshez
 
A tönkölybúzát 2x mennyiségű vízben megfőztem, megszórtam sóval, borssal.
A tiszta sárgarépát és gombát lereszeltem, a sajtot szintén.
Hozzáadtam a fűszereket és a tojásokat.
Összekevertem és apró 3-4 cm átmérőjű gombócokat készítettem, ami rögtön megforgattam
durvára darált zsemlemorzsában.
Bő, forró olajban megsütöttem a golyóbisokat.
 
 
 
 
Ebben a fasírtban a kakukkfű dominál. Fontos, hogy a fokhagyma ne nyomja el, illetve ha elvitelre készítem, akkor az is fontos, hogy el is vigye, ne tartsa vissza a fokhagyma erős illata:)))
 
 
 



 

2 megjegyzés:

  1. Jól néznek ki, szerintem Dotyi is megenné:-) Szépen összeállt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Biztos megenné, nagyon finom! Tedd próbára:))))

      Törlés