Érik a dió, - ami azt illeti roppant gyorsan jutottunk el a zöldió befőttől idáig:)
Személy szerint, ellenállhatatlan vonzalmat érzek a még nem kiszáradt "nyersdió" iránt, ilyenkor biztosan napokig elengedhetetlen része a táplálkozásomnak.
Napi pár szem dió elrágcsálásával próbálom kielégíteni a zsenge dióíz iránti vágyamat, ezen kívül a család ebédjének részeként is kiemelkedő szerepet kap.
Most az öntetben, a nyersdióhoz zellerlevelet társítottam: ők ketten, dió és zeller már a Waldorf salátánál bizonyították, hogy harmonikusan kiegészítik egymást.
Most mindkettő egy zsengébb változatban találkozott ebben a mártásban.
Bár a hangsúlyt, a dióöntetre szeretném tenni, először essen szó a tönkölybúzáról.
A tönkölybúzát szerencsére egyre többen ismerik és szeretik, de az ismerete ne álljon meg a lisztnél, hisz kiváló köretet készíthetünk egészszemű tönkölybúzából. A tönköly, a búza őse, a teljesértékű táplálkozás elengedhetetlen gabonája. Ugyanolyan sokrétűen felhasználható, mint pl. a rizs.
Készíthetünk belőle köretet, "rizottót", fasírtot, tehetjük levesekbe, használhatjuk töltelékekhez,
kiegészíthetjük vele a salátáinkat.
A főzésénél a gabona-víz arány hasonló a rizshez: 1 adag tönkölybúza 2 adag vizet képes felszívni.
Talán fontos lehet, hogy ezt a főtt tönkölyt egy konkrét termékből készítettem, a főzési adatok erre vonatkoznak, lehetséges, hogy máshol vásárolt búza más főzési időt igényel. Ezt a tönkölybúzát a Mullerben vásároltam (Dinkel wie reis, a neve). Természetesen más termékűvel is elkészíthető, de a főzési időnél gondoljunk rá.
Dióöntet tönkölybúzához és párolt karfiolhoz
Hozzávalók
dióöntethez:
100 gr "nyersdió"
100 ml tejszín
50 ml olívaolaj
egy maréknyi friss zellerlevél
tengerisó
frissen őrölt bors
----------------
tönkölybúza körethez:
tönkölybúza
víz
tengerisó
babérlevél
olívaolaj
-------------------
párolt karfiolhoz:
csak a karfiol
A karfiolt megmostam, rózsáira szedtem. (Ebben az esetben az a jó, ha minél nagyobb adagokban hagyjuk, hogy a párolás során ne essen szét.)
A kuktába öntöttem a tönkölybúzát, megszórtam sóval, beletettem a babérlevelet, kevés olívaolajat és
ráöntöttem 2x-es mennyiségű vizet.
Megkevertem és a tetejére ültettem a karfiolrózsákat.
Lefedtem és az egészet forrástól számítva 13 perc alatt megpároltam.
Közben elkészítettem a dióöntetet.
A diót megtörtem. A botmixer tartályába raktam, a megmosott zellerlevelekkel együtt.
Előbb kevéssel, majd fokozatosan hozzáadva az összes tejszínnel összeturmixoltam.
Jó krémesre. (Percekig mozgatva járatni kell a gépet, hogy krémes legyen.)
Végül sóztam, hozzáadtam az olívaolajat ( bizony dióolaj jobb lett volna, de ez most nem állt
rendelkezésemre:( és még így is krémesítettem.
Tálalásnál a tönkölybúzából kupacokat raktam a tányérra, a többségében öklömnyi karfiol is egy kupacot képezett, alaposan meglocsoltam dióöntettel és az egész valami zöld bucka településre hasonlított:), bár ezeken a képeken nem így néz ki:)
Szoktam egy másikféle dióöntetet is készíteni, de az pirított érett dióból, a fűszerezése is más és leggyakrabban tésztával párosítom, hamarosan megmutatom:)
Ezt a friss krémes, szerény ízvilágú dióöntetet viszont más összeállításokhoz is felhasználhatjuk,
de kiváló lehet egy friss saláta tetejére is.
Azt gondolom ez nem lehet más mint nagyon finom. Jó lesz, ha körülnézek dió ügyben a piacon (vagy az erdőben), mert sajnos nálunk minden dió lefagyott idén.
VálaszTörlésSajnálom:( remélem, legalább találsz!
TörlésMeseszép a második kép!
VálaszTörlésPuszi V
Köszönöm, én is ölellek:)
TörlésSzép hétvégét!