2012. szeptember 9., vasárnap

Puffasztott amarantos kenyér. Amarant, mint gyógyító növény



Amarant


Kép forrása


A Föld egyik legősibb kultúrnövénye, az inkák kincse.
Az őslakók, szent, testi, szellemi és lelki erőt adó növénynek tartották.
A disznóparéjfélék családjába tartozó növénynek kb. 3000 fajtája van.
Érdekes, hogy nálunk a disznóparéjt gyomnövénynek kategorizálják.
(Ismerőseimnek nem győzöm hangoztatni, hogy minden növény gyógynövény,
csak nem mindegy mire, mikor, milyen mennyiségben használjuk:)
A közismert kakastaréj, amit dísznövényként ismerünk szintén rokona,
de az egész világon termesztik díszítő növényként is.
Afrikában levélnövényként fogyasztják, Kína É. részén, kenyérgabona és zöldtakarmány.
Bárhol megél, szívós és ellenálló, a fagyokig nő,
 aratás után megsokasodik és dús növekedéssel jutalmaz.


Nyers amarantmag



Magyarországon a 90-es évektől termesztik, többnyire export céljából.
Beltartalmi értéke csodálatra méltó, kitűnő Vas!!!, Calcium, Magnézium és
Cink, Réz, Mangán, Foszfor, Natrium, Kálium forrás.
Figyelemreméltó niacin, tiamin, riboflavin, folát tartalma.
Vas tartalma, biológiai hasznosulását tekintve kiemelkedő.
 (Gondoljunk bele, mennyien szenvednek vashiányban!
Egy magán jellegű megjegyzés: 1991 óta vagyok vegetáriánus  - voltam vega és ovo-, laktovegetáriánus -  de nem vagyok sem vérszegény, sem vasszegény(?)  
Calcium tartalma messze meghaladja a tejét, biológiai hasznosulását tekintve
(a mák mellett) a legjobb Calcium forrást jelentő élelmiszer.
Kiemelkedő Magnézium tartalma az elme frissességének megőrzése
 és a szívizom működésére tekintettel, nem mindegy.
A szintén egyre nagyobb méreteket öltő gluténérzékenyek táplálkozásába
is beilleszthető, lévén gluténmentes:)
Magas a fehérje tartalma, különösen Lizin-ben gazdag.
 "A Lizin esszenciális fehérje (a szervezet számára nélkülönözhetetlen),
amely segíti a Calcium csontba való beépülését és a nitrogén egyensúly fenntartását.
Szükséges a növekedéshez és a szöveti regenerációhoz, egyes hormonok és enzimek képzéséhez. Hiányában romlanak a feltételes reflexek, vérszegénység, izom-,
és kötőszövet károsodása léphet fel." (forrás)
Telítetlen zsírsavakból álló olajat, hamut, rostot tartalmaz.
Magas a B1-, B2-, C-vitamin tartalma.
Az amarántmag aminósav összetétele harmonikusan kiegyenlített. (forrás)




kenyéren sült



Étrendünkbe való beillesztése

A mag őrölve vagy főzve, illetve egyre gyakrabban találkozunk a puffasztott maggal.
Lisztje kelt tésztában 5-10 %-ban, egyéb esetben 10-50 %-ban helyettesítheti a búzalisztet.
A pattogatott amarántmaggal gazdagíthatjuk a müzlit,
vagy csak a reggeli joghurtba keverve is finom.
(Ugyanúgy ki lehet pattogtatni, mint  a kukoricát, de ezt még nem próbáltam,
hisz lehet kapni és én mondom ha az amaránt előkerül, lehetetlen,
hogy ne találjunk a konyhában "valahol" elgurulva:)
Keverhetjük mindenbe amibe gabonát vagy a jól megszokott rizst tennénk:
töltelékek, fasírtok, pástétomok stb.,
dúsíthatjuk vele a főzelékeket, leveseket, sőt kipróbálhatjuk panírként is.
Létezik egy amarant shake nevezetű ital, erről később.
Az apró magból készült kenyér kissé tömörebb, édeskésebb ízű.
Első lépésként a kenyérbe, a puffasztott változatot ajánlom.
Íme itt a recept:)





Puffasztott Amarantos kenyér


Hozzávalók
300 g finomliszt
25 g friss élesztő
270 g kézmeleg víz
1 tk méz
150 g teljeskiőrlésű tönkölybúza liszt
50 g puffasztott amaránt
1 tk tengerisó




A finomlisztet a mézzel, vízzel, élesztővel elkevertem és hagytam, hogy felhabosodjon (30 perc).
Hozzáadtam a tönkölylisztet és a pattogatott  amarantot, sót, összekevertem és
megdagasztottam a kenyeret (10 perc).
Hagytam, hogy duplájára keljen ( 2 óra**), majd a konyhapultra borítva, félbe hajtottam
és újra kelesztettem (1 óra). Mindkét esetben folpack-kal letakartam.
Hosszúkás kenyeret formáztam belőle és sütőpapíros tepsire helyeztem.
Tetejét egész amarantmaggal megszórtam és ollóval három helyen mélyen
a kenyér tetejébe csíptem.
Letakartam és újra kelesztettem (30 perc) a sütőt pedig 200 fokra kapcsoltam.
Félórai sülés neki is elegendő volt.



** Az én konyhámban 24 fok volt.




4 megjegyzés:

  1. Gyönyörű lett én is sütöttem már puffasztottból de az enyém nem lett ilyen szép. Kipróbálom ezt a receptet is,köszönöm:))

    VálaszTörlés
  2. Mivel az én fiam gluténérzékeny és mindig vashiányos én is szoktam tenni a péksüteményeibe. Bevallom, én annyira undorodom az amaránt szagától, hogy orrbefogva teszem bele a tésztába, de benne már nem érzik, szerencsére. Kekszet is sütöttem már vele, és ott sem éreztem ki, de szerintem dudva szaga van...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Édes ez a dudva szag:)))meg Te is édes vagy:)
      Komolyan mondom, nem tudom mibe főztem bele a magot, nem emlékszem:( de biztos főztem már, mert félig van a zacskó.
      A puffasztott formáját szinte folyamatosan használom (főleg kenyérbe) de azon nem éreztem.
      Ezen a kenyéren biztosan nem érződik dudva szag, kellemes kenyér illata van, na de nem is nagy mennyiség:)))

      Törlés