...a "kedvenc szilvás",
eme jelentőségteljes címet adományoztuk ennek a finomságnak.
eme jelentőségteljes címet adományoztuk ennek a finomságnak.
Karamell, szilva és omlós morzsa, ráadásul igen gyorsan kész lett.
Ugye megérdemli?
Karamelles szilvás
Hozzávalók
Tészta
160 g rétesliszt
90 g finomliszt
csipet tengerisó
1 ek cukor
150 g hideg vaj
2 ek hideg víz
+
200 g cukor (tudom sok, de karamell)
500 g szilva (közepesen érett, nem kemény, nem puha)
2 ek étkezésikeményítő
2 tk fahéj
+
vajaspapír (megmagyarázom:)
A vajaspapírral kikentem a 29 cm átmérőjű pitesütőt ( a vajaspapíron maradt vaj pont elég:).
Belemértem a cukrot, eligazítottam egyenletesen.
A melegedő sütőbe tettem, amikorra a sütő felmelegedett a cukor is karamell színűre váltott.
Sőt akkorra én is megmostam, összevágtam a szilvát: nagyon nagyok voltak, ezért négybe és nyolcba. Összekevertem a fahéjjal és a 2 ek keményítővel.
Félretettem.
A tészta hozzávalóiból, omlós morzsát készítettem, "hidegeljárással" azaz minden hozzávaló hideg volt
és ezt a hidegséget meg is őriztem.
és ezt a hidegséget meg is őriztem.
A liszteteket a késes tartályába szórtam, hozzá a sót és az 1 evőkanál cukrot,
majd a feldarabolt vajat és 2-3 perc alatt morzsát készítettem belőle, hozzázuttyintottam a hideg vizet
és néhány fordulat erejéig újra megnyomtam a gombot.
majd a feldarabolt vajat és 2-3 perc alatt morzsát készítettem belőle, hozzázuttyintottam a hideg vizet
és néhány fordulat erejéig újra megnyomtam a gombot.
Csak is annyira, hogy még morzsa maradjon, ne álljon össze a tészta.
Közben elkészült a karamell, a szilvát elosztottam a karamell tetején a tálban,
majd beszórtam a darabos/morzsával, eligazgattam rajta
majd beszórtam a darabos/morzsával, eligazgattam rajta
és ment vissza az immár 180 fokos sütőbe.
20 perc alatt kész!
Kivettem a sütőből és vártam 10 percet, hogy hűljön.
Segítséghez folyamodtam: megkértem a Fiam és ketten megfordítottuk:
a nagy tortatálat ráborítottam, szorosan összefogtuk és egy határozott mozdulattal megfordítottuk.
Vigyázat nehéz és forró.
a nagy tortatálat ráborítottam, szorosan összefogtuk és egy határozott mozdulattal megfordítottuk.
Vigyázat nehéz és forró.
Megjegyzés
A pitetálat csomagoljuk be alulról plusz alufóliával úgy hogy túlérjen a tálon,
mert bizony a sülő szilva+ karamell szeret bugyogni és meg lehet, hogy kifolyik.
mert bizony a sülő szilva+ karamell szeret bugyogni és meg lehet, hogy kifolyik.
Könnyebb így, mint sütőt tisztítani, de ha az eset megesett, vagyis lecsorgott és odaégett,
akkor is van természetbarát egyszerű megoldás.
akkor is van természetbarát egyszerű megoldás.
Amik után a süteményt megsült és kivettük a sütőből, szórjunk a lecsorgott odaégett dologra kevés szódabikarbónát ( vigyázat ha jár a ventilátor!).
Egy fémtálban, vagy más a forróságot bíró edényben tegyünk vizet és szórjunk bele 3 ek szódabikarbónát.
Járassuk még pár percet a sütőt hogy forrjon és a gőz lecsapódjon, majd zárjuk el a hőt és
várjunk amíg lehűl annyira, hogy tudunk dolgozni.
várjunk amíg lehűl annyira, hogy tudunk dolgozni.
Nedves ruhával egyszerűen töröljük ki a sütőnket, lehet mindenhol.
Meglepődünk, milyen tiszta lesz. Régi bevált módszer nálam:)
Visszatérve a süteményre, jogos a kérdés: más mint a Tarte tatin?
Csak ránézésre, nem, nem igazán :)
de ha becsukjuk a szemünket és megkóstoljuk, hm akkor igen: a szilva roppant szaftos, krémes
( keményítő) és a tészta.....a tészta attól, hogy nem vékonyra nyújtottam,
hanem egyenetlenül szórtam rá a szilvára, ott ahol éppen vastagabb, a tészta kapja a főszerepet :)
Roppanós, omlós.
Megkóstolod?
( keményítő) és a tészta.....a tészta attól, hogy nem vékonyra nyújtottam,
hanem egyenetlenül szórtam rá a szilvára, ott ahol éppen vastagabb, a tészta kapja a főszerepet :)
Roppanós, omlós.
Megkóstolod?
Ezek a közel fotók!!! Annyira finom lehet.
VálaszTörlésValóban:)
TörlésÉn megkóstolnám! Szuper!
VálaszTörlésÉn megkínállak (megkinálnálak). Köszönöm:)
TörlésTe aztán tudod, hogy kell felkelteni az érdeklődést... Nagyon finom lehet, de számomra bűnös élvezetnek számít, az a sok karamell...Majd ünnepi alkalmakra...
VálaszTörlésÜnnepi alkalom... bármikor lehet:)))
TörlésKöszönöm.
vajas papír! én is így használom el, csak eddig nem volt neve :) párom múltkor kétszer is megkérdezte, mert rendet akart teremteni a konyhában, úgy hogy eldobja a szemetesbe az elhasznált vaj papírját,- nem -nem még felhasználom, ki ne dobd!!! és rohantam, hogy mentsem a menthetőt,szerencsére nem landolt a kukában! :)))
VálaszTörlésRendes Embernek, rendes a Felesége:)))
TörlésKedves Mági!
VálaszTörlésElőször is csodásak a receptjeid. Mindig elolvasom és kipróbálom Őket.:) A szilvás sütivel kapcsolatban szeretném kérdezni, hogy a morzsa hozzávalóit turmixba vagy aprítógépbe tetted?
Köszönettel,
BH
Kedves BH!
TörlésElőször is köszönöm,kedves szavaid:)
A késes aprítógépbe tettem.
Szép napot!
Gondolom, már lekéstem kóstolóról:) A látvány annyira lehengerlő, hogy el sem tudom képzelni az ízét:)
VálaszTörlésKrinsz drága, sajnálom:(
TörlésMegprobalom bizony. Mihelyst lesz szilvam
VálaszTörlésSzia Krisztina <3
Törlés:) egészségetekre!