Régi recept, Édesanyámtól származó örökség.
Tekintettel, hogy mindenki így szereti, nekünk ez "A" csalamádé: semmit sem változtattam,
igaz egy icike-picikét, de ez a lényegen nem változtat (erről később).
Nem tartalmaz szalicilt, nem tartalmaz Natr. Benz.-ot.
Tartalmaz cukrot, sót, ecetet, borként és borkősavat.
Tudtommal a borkénnek és borkősavnak nincs egészségkárosító hatása, ilyen mennyiségben főleg:)
a borászok is használják, sőt forrásaim szerint a "bioborászok" is.
a borászok is használják, sőt forrásaim szerint a "bioborászok" is.
Általában 2 adagnyi mennyiséget teszek el, ez most 13 x 700 ml-es üveggel lett,
ez nekünk bőségesen elegendő.
ez nekünk bőségesen elegendő.
Az eredeti receptet is megadom és azt ahogy én állítottam össze.
Csalamádé
Eredeti változat
1,5 kg káposzta
1,5 kg paprika
1 kg uborka
0,5 kg hagyma
babérlevél, egészbors, mustármag
----------
0,5 l 10 %-os ecet
40 dkg cukor
7 dkg só (akkor még tiszta asztalisó)
1 mk borkén
1 mk borkősav (mk=mokkáskanál)
Mági féle változat
Igazából csak a zöldségfélék összetételén változtattam,
mert van Aki szereti a sárgarépát és a karfiolt benne.
:)
mert van Aki szereti a sárgarépát és a karfiolt benne.
:)
A lényeg, hogy 4,5 kg zöldséghez legyen számítva az "alaplé".
2 adagot készítettem, tehát nekem 9 kg, megadom grammban, de nem kell feltétlenül így betartani, nyugodtam az ízlésünkhöz alakítható az összetétele.
1150 g káposzta
1500 g paprika (lehet fehér és narancsosabb, a lényeg, hogy érett, masszív legyen)
2500 g uborka
500 g hagyma
1350 g zöld paradicsom
700 g "kisdinnye"
700 g karfiol
600 g sárgarépa
7 db babérlevél
100 g szemesbors
50 g mustármag
100 g koriandermag
-----------------------
1 liter 10 %-os biológiai erjesztésű ecet
800 g kristálycukor
140 g patikai só
(ha nem kapunk, akkor tengerisó, tekintettel, hogy ma már a só sem só,
így érdemes nagyon odafigyelni!)
2 mk borkén
2 mk borkősav
A zöldségeket megtisztítottam és a karfiol kivételével vékonyra szeleteltem, gyalultam.
A karfiolt apró darabokra szedtem.
Egy 20 literes fazékba rétegeztem, időnként összerázogattam (nem kevertem, hogy ne törjön).
Közben a sót és cukrot 3 x-ra elosztva rászórtam.
Végül összekevertem az ecetet, a borkősavat és a borként és rálocsoltam.
(Van amikor az egészet összekeverem és a tetejére öntöm.)
(Van amikor az egészet összekeverem és a tetejére öntöm.)
Fakanállal lenyomkodtam és így hagytam reggelig, tehát 16 órán át.
Ekkor óvatosan összeforgattam és "tiszta"üvegekbe pakoltam.
Az üvegeket a tenyeremhez ütögettem, hogy lazán összetömörítsem, majd felöntöttem a lével.
Lezártam a "tiszta" csavarokkal és a kamrapolcra raktam.
A képek 4. nap után készültek:)
Én is szeretem benne a sárgarépát:)Minden tiszteletem, hogy képes vagy ilyen mennyiséget egymenetben elkészíteni.
VálaszTörlésEz a határ...
TörlésÉn is szeretem benne a sárgarépát:)
Köszönöm.
Huu nagyon guszta,érzem az izét a számban:)Sajnos ezt nem raktam el az idén,talán majd jövőre.
VálaszTörlésMár késő?
Törlésanyu ma készíti el, most ismerkednek a zöldségek egymással :)
VálaszTörlésÉdes vagy és remélem minden rendben:))))
Törlés1 mk borkén és borkősav hány gr lehet? Éva
VálaszTörlésKedves Éva <3
Törlésmegmértem :) 1 mokkáskanál = 2 g borkősav, a borkén szintén.
Üdvözlettel,
Mági
Kedves Mági!
VálaszTörlésNagymamám mindig készített hordós savanyúságot, de tartósítószerrel. Mivel eltökélten ellene vagyok, így eddig nem készítettem, de a bejegyzést olvasva kedvet kaptam hozzá. Mit gondolsz ha nem kis üvegekben, hanem egyben egy nagyobb műanyag edényben tartanám, mint a savanyú káposztát, akkor sem lenne baja? Nem kaptál erről valakitől infót? Sokat segítenél vele :) Köszönöm Emese
Kedves Emese <3
TörlésNekem is van hordós savanyúság receptem, de abban is van szalicil...
Amennyiben csalamádét szeretnél eltenni nagyobb edényben, szerintem az mehet.
Amennyiben hordós savanyúságot szeretnél tartósítószer nélkül, műanyag edényben, nos nincs tapasztalatom, nem szoktam.
Viszont, tudsz eltenni savanyúságot tartósítószer nélkül hőkezeléssel, üvegben, de lehet nagyobb üvegben is.
A lényeg a tisztaság :) és a hőkezelés.
Mindent amit szeretnél üvegbe raksz, fűszereket is.
Készítesz felöntőlevet, felforralod és forrón a zöldségekre öntöd, ha nagy üveg akkor lehetséges, hogy érdemes leönteni a levet, újra forralni és újra tölteni. Lezárod a forró lével feltöltött üveget, és száraz dunsztba teszed, hogy lassan hűljenek ki.
A másik, hogy megpakolod az üvegeket, felöntöd a feloldott felöntőlével és nedvesen dunsztolod, pasztörizálod. Amint gyöngyözik az üvegen belül a folyadék, lezárhatod és benne, a fazékban hagyod kihűlni.
A felöntőlé 4 db 5 literes üveghez: 7 liter víz, 1 liter 10 %-os ecet, 1 kg cukor, 27 dkg só. Kapor, bors, babérlevél, torma, koriander vagy amit szeretnél.
Más. Lehet eltenni csak uborkát, szőlőlevéllel, sós lével.
Lehet kovászolni és azt eltenni.
Ezekre gondolok.
Nem vagyunk nagy savanyúság fogyasztók, de igyekszem új receptet feltenni.
Írj nyugodtan, akár levelet, ötletelhetünk együtt :)
Üdv,
Mági
szia! azt szeretném kérdezni, hogy a kovászos uborkát hogyan tartósítod télire? köszi
VálaszTörlésSzia,
Törléssajnálom
nem szoktam eltenni, eddig nem tettem el télire kovászos uborkát.
Ősszel amikor elteszem az utolsó kovászost, hideg helyen tárolva sokáig eláll, utána van más.
Üdvözlettel,
Mági