2012. szeptember 15., szombat

Törökmogyorós tönkölykenyér dagasztás nélkül....



...kezdőknek :)))
No és azoknak, akik szeretik a sok-sok magot  - mert nem csak törökmogyoró van benne -   
és a teljes kiőrlésű gabonát.
Ez ugyanolyan egyszerűen, szakértelem nélkül elkészíthető kenyér, mint a pl. a zabpelyhes.
Nem kell dagasztani!
Keverem, formába rakom, megvárom még megkel és sütöm. Ennyi, de tényleg:)))
Aki sütött már valamilyen kevert süteményt vagy a népszerű muffint, az biztosan eltudja készíteni,
hisz azon kívül, hogy összekeverjük, csak meg kell várni amíg megkel és már süthető is.
Semmivel nem bonyolultabb a sütése és semmivel nem bonyolultabb megállapítani,
hogy megsült-e, mint az említetteket.




Ó és mindenképpen érdemes elkészíteni, mert bizony a "mi kenyerünk" 
a legszuperebb boltban sem kapható:)))
Igaz a "boltos" is eltudná készíteni (neki is ajánlom:) de az az Ő kenyere lenne.
 A "mi kenyerünkbe" beleteszünk még valamit a gabonán és a magokon kívül,
valami pluszt: azt a pluszt, azt a szeretetet amit a családunk iránt érzünk:)))





Tönkölykenyér dagasztás nélkül

Hozzávalók
300 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
100 g finomliszt
90 g zabpehely
1 púpos tk tengerisó
40 g törökmogyoró
30 g napraforgómag
30 g tökmag
1tk méz
25 g friss élesztő
400 g langyos víz
----------
tetejére:
napraforgómag, tökmag, fekete szezámmag




A liszteket, a magokat, a sót összekevertem, közepébe mélyedést túrtam a kézfejemmel,
beleöntöttem a  vizet, belecsorgattam a mézet és belemorzsoltam az élesztőt.
Az élesztőt elkevertem a vízzel, csak is annyira, hogy feloldódjon, csak a vizet/mézet és az élesztőt.
  (Ha valaki bizonytalan, akkor keverje külön össze egy tálkában/pohárban).
Amikor szépen habosodott, összekevertem az egészet. (Ha már látom, hogy habosodik, 2-3 perc,
már jó is.)  Előkészítettem egy szilikon sütőformát*, belelapátoltam, eligazgattam egyenletesre.
 Megspricceltem vízzel (ha nincs erre a célra használatos spiccelő, akkor simán vizes kézzel megsimogatnám) és a tetejére hintettem a magokat (ide törökmogyorót nem tettem, csak kisebbeket).
 Lefedtem egy folpack fóliával (lehet nedves vászonnal) és hagytam, hogy másfélszeresére emelkedjen,
ekkor pont a forma pereméig ért**.




A sütő forró volt, mert előtte sült a spenótos spirál, így csak a hőmérsékletet megemeltem 200 fokra.
 A kenyeret beraktam és 35 perc alatt kongósra sütöttem.
 (Ha az alját megkopogtatjuk, kongó hangot hallat, persze a gyakorlottak és a jó fülűek
a tetejét kopogtatva is hallják. Ahhoz, hogy az alját kopogtassuk, ugye ki kell venni a formából,
nos ezért van egy sütési ajánlat. )
Hallgass a szívedre! és akkor baj nem lehet:)




* A szilikon sütőforma mérete amiben sütöttem 25x10x8 cm, a liszteket és az egész mennyiségét ehhez a mérethez állítottam össze. Mindenképpen valamilyen formában süssük: ez lehet jénai, szilikon vagy porcelán, vagy fém sütőforma, én a tojáskrémnél mutatott kenyeret pl. vaslábosban sütöttem.
(Az említett kenyér összetétele is hasonló, csak nincs benne törökmogyoró, illetve az nagyobb,
de arányosan több a liszt és víz.)
** A lényeg, hogy legalább 1/2 x nagyobbra vagy duplájára emelkedjen,
de arra figyeljünk, hogy ne keljen ki a sütőformánkból.




Megjegyzés

Ha elkezdjük számolni, hogy mennyibe kerül egy ilyen kenyér elkészítése, lehet hogy azonnal lemondunk róla. Én is így tennék, ha mindent a "sarki fűszeresnél" vennék meg, de vásárolni is tudatosan kell. 
A lisztet nem bioboltban veszem, hisz a malomban jóval kedvezőbb árú.
A magokat, akkor és ott veszem ahol/amikor kedvező árú, a törökmogyorót és a
mandulát piacon, a dió pedig saját.
Pár napja jártam a herbaházban Budapesten (aki nem ismeri, ez egy reform-, gyógynövénybolt),
hát kérem szépen kb. 7 féle tökmaggal találkoztam, ami között volt bio, de azt leszámítva a többi minőségben hasonló volt, de árakban hatalmas eltérés mutatkozott.
Ugyanaz a mennyiség adott esetben a duplájába is került.
Érdemes minél nagyobb helyen, nagyobb kiszerelésben vásárolni.
Ennek a kenyérnek az előállítási költsége szerény számításaim szerint, 370 ft + energia.
Igaz nem mértem meg, de van súlya, hármunknak 2-3 napig elegendő.
Ó és 2-3 napig nem hogy nem romlik meg, hanem ki sem szárad, elég egy konyharuhába becsomagolni. 






12 megjegyzés:

  1. Guszta nagyon! Nálunk is most várakozik a sütésre a dagasztás nélküli kenyérke.Csak 12 órát pihen.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ugye milyen egyszerű, öntsünk bátorságot a "fiatalságba":))))

      Törlés
  2. köszi a bátorságot,megyek lehet kikeverek egy ciabattát éjszakára. Budapesten hol van malom, ahol lehetne ilyen különleges liszteket vásárolni? Nagyon szeretem a tönkölylisztet, de valóban bioboltban drága.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon jó döntés a ciabatta:)))
      Budapesten nem tudom, nekem most a szabomalomból sikerült vennem, kedves ismerős volt arra és elhozta: http://www.szabomalom.hu/
      Most jutott eszembe, hogy ha igaz, Ők még most, szombatonként megtalálhatók a vidékfejlesztési minisztériumnál, de erre rá kell pontosan kérdezni. Van a honlapjukon telefon, meg ide linkelem Neked a Budapesti boltokat: http://www.szabomalom.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=61&Itemid=58

      Törlés
  3. Ki a klassz? Zseniális ez a magos kenyér! Engem mostanában kísért, muszáj megsütnöm:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hajni drága, Te klassz vagy, az biztos!
      Nagyon finom, aki szereti a teljes kiőrlésű kenyeret, no és a magokat, hát kihagyhatatlan:) Szinte desszert számba megy.

      Törlés
    2. Pont ez járt az eszembe, miközben néztem a képeket, hogy ennyi maggal szinte egy finom desszertnek is elmegy. Ráadásul ebből a kenyérből 1-2 szelet, akár önmagában is elég tartalmas egy reggelire pl :-)))

      Törlés
    3. Juli, valóban 1-2 szelet bőven elég reggelire bármelyikünknek és nem is kíván mást csak egy kevés mézet. Kávé, tea. Kész.

      Törlés
  4. Nem győzöm követni, annyi finomsággal és szépséggel rukkolsz elő mostanában. Igen csak diktálod a tempót. ;-))
    Nagyon jól néz ki ez a kenyérke. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gabriella, ki beszél! Nap mint nap csodákat készítesz!
      Nem akarok diktálni, de kenyér mindig kell (főleg, iskolaidőben) és a változatosság gyönyörködtet:)))

      Törlés
  5. Azt a nagyon magvasat:) tudom írni, hogy nagyon szuper kenyereket készítesz:)

    VálaszTörlés