2012. március 7., szerda

Csicsókás kenyér



Csicsókát mindenbe!
Na jó, vicceltem, de a kenyérben szerettem volna kipróbálni.
Abból indultam ki, hogy a burgonyás kenyeret szeretjük és bár a csicsóka nem rokon vele, azért még jó lehet. A napraforgóval viszont rokon  - mint itt már írtam róla - így a kenyér tésztába hidegen sajtolt napraforgó olajat  tettem, aminek sokkal intenzívebb az illata és íze, mint a finomított testvéré.
Nekünk tetszett.





Csicsókás kenyér




Hozzávalók
200 g rétesliszt
300 g finomliszt
25 g friss élesztő
2 tk tengerisó
1 tk nádcukor
150 g főtt csicsókapüré
170 g víz ( összesen )
1 ek friss citromlé
2 ek hidegen sajtolt napraforgó olaj




A csicsókát megfőztem és botmixerrel pürét csináltam belőle, hogy könnyebb legyen a dolgom azonnal hozzáadtam 100 g vizet és a citromlét.  ( A 150 g  püré, három nagyobb gumóból lett. )
A liszteket, cukrot, sót a keverőtálba szitáltam, belemorzsoltam a friss élesztőt, alaposan összekevertem szárazon az egészet.
Hozzáöntöttem a vizes csicsókapépet és bekapcsoltam a keverőgépet. Kevertettem, majd hozzáadtam az olajat és még annyi vizet, hogy a keményen túl,  a lágyon innen kenyértésztát kapjak.
Ez még  70  g víz volt. Kézierőre váltottam és a munkaasztalon alaposan kidagasztottam az illatos tésztát. Mindaddig erősítettem a csuklómat, amíg szép ruganyos, fényes-selymes lett a végeredmény.
Megformáztam, majd a tetejére cseppentettem egy csepp fent nevezett olajat, amit szétkentem rajta, mint gyermekünkön a naptejet. ( már amelyik engedi...). Sütőpapíros sütőlemezre tettem és beraktam az állandó hőmérsékletű ( kb 25 fok ) sütőbe, ahová még egy edénybe forró vizet is mellékeltem.
Itt gőzfürdőzött, amíg duplájára kelt. Ekkor kicsit lehűtöttem azáltal, hogy átgyúrtam, újraformáztam és újra kapott egy ( Nap ) olajos masszírozást is. Visszaraktam a meleg párába, hogy újra duplájára nőjön. Mikor ez megtörtént, bekapcsoltam a sütőt és alatta-fölötte jó meleget csináltam, sőt még meg is kevertettem a levegőt. Mikorra 200 fok lett, le is barnult. Összesen 40 perc alatt sült meg.




6 megjegyzés:

  1. Külsőre, belsőre egyaránt gyönyörű! Mit nem adnék a hidegen sajtolt napraforgóolaj ízéért!!! Gyerekkoromban mindig volt otthon, nagyon szerettem :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, nekünk is volt, az sötétebb és sűrűbb volt és saját magból préselték. Ennek az olajnak csak az íze hasonlít rá, pedig bio, érdekes...

      Törlés
  2. Óriási lukak :) A csicsóka nálunk, többszöri próba (gnocchi, leves) után igazán csak nyersen fogy el, jó étvággyal. Kenyérbe még sosem , bár nyilvánvalóan kellemes ízt ad neki :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A kenyérben egész jó: nedvesebb a bélzete és amikor leszelted és pl. a tányéron felejted, akkor sem szárad olyan gyorsan. Vajon sütve nagyon finom, lehet rá még fűszereket szórni.
      Apropó vaj: zseniális, a "vaj frissentartód" nem kevésbé a leírás. Aki kíváncsi http://beastie-bistro.blogspot.com/2012/03/vizes-vajtarto.html

      Törlés
  3. Van csicsókánk, itt ez a fantasztikus recept, megvan a szombat délutáni munkám!
    Meg csinálom, és leírom milyen lett.
    Köszönöm az ötletet, és a leírást.
    István

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves István,
      sok sikert!
      Köszönöm, üdvözlettel:
      Mági

      Törlés