2013. augusztus 6., kedd

Kelt lepénykenyér...



 ...félbehajtva összesütve. 
Kinézetre olyan, mint a Quesadilla (laposkenyér félbehajtva, összesütve),
nevezni mégsem tanácsos annak, mert nem kukoricalisztből készült,
meg ráadásul ezt élesztővel készítettem.


 


A nappali forróságra való tekintettel, este sütök csak a sütőben,
mert utána már ki lehet nyitogatni, nem melegszik fel a ház.
Úgy kezdődött, hogy készítettem az aznapi kenyeret, vagyis bekevertem a lisztet,
élesztőt, vizet, hogy "megfusson" kicsit. S bár délután szó volt arról,
hogy süssünk lepénykenyeret, de ezt én nem vettem kívánságnak, azt hittem csak beszéltünk róla...Mikor már dagasztom a kenyeret, nos akkor érkezett a Férjem, kezét dörzsölte,
csettintett is néhányat, hogy hű most milyen jót fog vacsorázni. 
Hát én meg néztem, pislogtam nagyokat, de nem akartam elrontani a kedvét,
 hogy bizony nem lepénykenyeret készítek....
Így egyet gondoltam: lesz ami lesz, pont ilyet még nem csináltam,
hát, lesz ebből a tésztából "a" lepénykenyér.




Amennyiben nem mondtam volna meg Nekik, hogy mit esznek, akkor nem tudták volna meg. 
Ugyanis nem "lehetett" a különbséget (sütőporral vagy élesztővel készült) észrevenni.
A Fiam pedig kitalálta, hogy  reszeljünk közé sajtot, hajtsuk félbe és úgy süssük át.
Nos nevezze mindenki aminek akarja, nem fogja megbánni ha megkóstolja.

- Még annyit, hogy ez akkor készült, amikor a chilis paradicsomlekvár
Nem is kellett más, csak egy nagy pohár hideg víz, bár a víz nem enyhíti a chili okozta forróságot
a torokban, de az én chilim nem volt olyan erős, mint Andrea chilije :) 
Drága Andrea, ki gondolta volna, hogy Te hozzájutsz ehhez a Habanero-hoz és  Te ebből a chiliből teszel bele....(A Fiam hetek óta kéri, hogy vegyek, de itt vidéken még nem kaptam.)
Szóval, a Habanero-nak 300 000 a SHU értéke a Scoville-skálán, még az enyém jó ha 50 000 körül mozog.... Összehasonlításképpen a mi erős cseresznyepaprikánk 1000 SHU érték körül van...-




Kelt lepénykenyér
(Ebben az esetben nem a kelesztésen van a hangsúly, hanem hogy friss élesztővel készült.)


Hozzávalók
200 g finomra őrölt tönkölybúzaliszt (finomliszttel helyettesíthető)
25 g friss élesztő
200 g víz (langyos)
1 tk méz vagy cukor
+
350 g finomra őrölt tönkölybúzaliszt (finomliszttel helyettesíthető)
120 g víz
1 púpos tk só
  2 nagy ek olaj (vagy 3 kisebb)

A keverőtálba szitáltam a 200 g lisztet.
A lisztre öntöttem a vizet, belecsorgattam a mézet és belemorzsoltam az élesztőt. 
Fakanállal összekevertem.
A tálat egy tányérral lefedtem és meleg helyre tettem, hogy felhabosodjon.
(Most nyáron, kiviszem a teraszra, mert a házban sokkal hűvösebb van.)
Hozzáadtam a többi hozzávalót és a keverőgép spiráljával összekevertem.
Pihentettem 15 percet, majd átgyúrtam.

Cipót formáltam belőle, sok darabra osztottam...sajnos nem számoltam meg, de kb 3,5 - 4 cm átmérőjű gombóckákat gömbölyítettem belőle és letakartam egy fóliával.
Amikor az összessel végeztem, akkor a legrégebben gömbölyítettel kezdtem a nyújtást, majd sütést.
Enyhén lisztezett alapon, egészen vékonyra nyújtottam.
(Mielőtt a serpenyőbe tettem még kézzel is gyönyörűen lehetett nyújtani, szinte "leheletvékonyra" .)


..ez a kép az előző lepénykenyér készítésekor készült...


A serpenyő alja, amiben sütöttem 22 cm átmérőjű, de én ettől nagyobbra nyújtottam a tésztát, 
mert amikor a forró serpenyőbe kerül, kissé összeugrik.
A serpenyőbe már nem kell olaj, teljesen szárazon sütöm, a maradék lisztet mindig kitörölöm.
Nagyon gyorsan megsül, vigyázni kell, hogy ne száradjon ki, fordítással együtt 1 perc körül megvan. 
Az egyik felét addig sütöm, míg megjelennek a kis hólyagok, akkor megfordítom, 
a másik oldalának fele idő is elég.
Konyharuhára borítom és rögtön betakarom.
Amikor mind kész, akkor tölthetjük, tekerhetjük, hajthatjuk kedvünk szerint.
Mi most egyesével visszatettük a száraz/forró serpenyőbe, rászórtuk a reszelt sajtot, félbe hajtottuk.
Egy erre alkalmas eszközzel (pl. van olyan krumplitörő, amin nem átnyomni kell a krumplit,
hanem letörni vele, nos ezzel nyomtuk) összepréseljük a lepénykét,
hogy teljesen laposra/ropogósra összesüljön.
Ilyenkor már kettesével lehet sütni.
Másnap is jó, a maradékot amikor kihűlt, 5 darabonként feltekertem, és folpack fóliába csavartam. 
Hűtőben tárolom.
Forró serpenyőben újra lehet melegíteni.




Mint írtam, a friss chilis/sós paradicsomlekvárral ettük :)






Lepénykenyerek a blogon

Lepénykenyér:
Kelt lepénykenyér:
Lepénykenyér teljes kiőrlésű liszttel és kókuszvajjal:
Naan kenyér:
Pita: 







8 megjegyzés:

  1. Biztos finom volt! Ha már nem lesz ilyen meleg, akkor megpróbálom elkészíteni. Nagyon szimpatikus Rusztikus magos zsömle is. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Igen, finom, elfogod tudni készíteni :)én ezt kint a teraszon sütöm, így a meleg nem akadály :)

      Törlés
  2. Képen is látszik, hogy szuper finom volt ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Eszter, igen, jó kis csemege egy nagy tál friss zöldséghez/salátához is :)

      Törlés
  3. Csurog a nyálam. Biztosan elkészítem, mentettem a receptet!

    VálaszTörlés