2012. szeptember 4., kedd

Karamelles szilvás...



...a "kedvenc szilvás",
eme jelentőségteljes címet adományoztuk ennek a finomságnak.




Karamell, szilva és omlós morzsa, ráadásul igen gyorsan kész lett.
Ugye megérdemli?



Karamelles szilvás




Hozzávalók
Tészta
160 g rétesliszt
90 g finomliszt
csipet tengerisó
1 ek cukor
150 g hideg vaj
2 ek hideg víz
+
200 g cukor (tudom sok, de karamell)
500 g szilva (közepesen érett, nem kemény, nem puha)
2 ek étkezésikeményítő
2 tk fahéj
+
vajaspapír (megmagyarázom:)




A vajaspapírral kikentem a 29 cm átmérőjű pitesütőt ( a vajaspapíron maradt vaj pont elég:).
Belemértem a cukrot, eligazítottam egyenletesen. 
A melegedő sütőbe tettem, amikorra a sütő felmelegedett a cukor is karamell színűre váltott.
Sőt akkorra én is megmostam, összevágtam a szilvát: nagyon nagyok voltak, ezért négybe és nyolcba. Összekevertem a fahéjjal és a 2 ek keményítővel.
Félretettem.

A tészta hozzávalóiból, omlós morzsát készítettem, "hidegeljárással" azaz minden hozzávaló hideg volt
és ezt a hidegséget meg is őriztem.
A liszteteket a késes tartályába szórtam, hozzá a sót és az 1 evőkanál cukrot,
majd a feldarabolt vajat és 2-3 perc alatt morzsát készítettem belőle, hozzázuttyintottam a hideg vizet
és néhány fordulat erejéig újra megnyomtam a gombot.
 Csak is annyira, hogy még morzsa maradjon, ne álljon össze a tészta.

Közben elkészült a karamell, a szilvát elosztottam a karamell tetején a tálban,
majd beszórtam a darabos/morzsával, eligazgattam rajta




és ment vissza az immár 180 fokos sütőbe.
20 perc alatt kész!

Kivettem a sütőből és vártam 10 percet, hogy hűljön.
Segítséghez folyamodtam: megkértem a Fiam és ketten megfordítottuk:
a nagy tortatálat ráborítottam, szorosan összefogtuk és egy határozott mozdulattal megfordítottuk.
Vigyázat nehéz és forró.




Megjegyzés
A pitetálat csomagoljuk be alulról plusz alufóliával úgy hogy túlérjen a tálon,
mert bizony a sülő szilva+ karamell szeret bugyogni és meg lehet, hogy kifolyik.
Könnyebb így, mint sütőt tisztítani, de ha az eset megesett, vagyis lecsorgott és odaégett,
akkor is van természetbarát egyszerű megoldás.
Amik után a süteményt megsült és kivettük a sütőből, szórjunk a lecsorgott odaégett dologra kevés szódabikarbónát ( vigyázat ha jár a ventilátor!).
Egy fémtálban, vagy más a forróságot bíró edényben tegyünk vizet és szórjunk bele 3 ek szódabikarbónát.
Járassuk még pár percet a sütőt hogy forrjon és a gőz lecsapódjon, majd zárjuk el a hőt és
várjunk amíg lehűl annyira, hogy tudunk dolgozni.
Nedves ruhával egyszerűen töröljük ki a sütőnket, lehet mindenhol.
Meglepődünk, milyen tiszta lesz. Régi bevált módszer nálam:)





Visszatérve a süteményre, jogos a kérdés: más mint a Tarte tatin?
Csak ránézésre, nem, nem igazán  :)
 de ha becsukjuk a szemünket és megkóstoljuk, hm akkor igen: a szilva roppant szaftos, krémes
( keményítő) és a tészta.....a tészta attól, hogy nem vékonyra nyújtottam,
hanem egyenetlenül szórtam rá a szilvára, ott ahol éppen vastagabb, a tészta kapja a főszerepet :)
Roppanós, omlós.

Megkóstolod?







14 megjegyzés:

  1. Ezek a közel fotók!!! Annyira finom lehet.

    VálaszTörlés
  2. Válaszok
    1. Én megkínállak (megkinálnálak). Köszönöm:)

      Törlés
  3. Te aztán tudod, hogy kell felkelteni az érdeklődést... Nagyon finom lehet, de számomra bűnös élvezetnek számít, az a sok karamell...Majd ünnepi alkalmakra...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ünnepi alkalom... bármikor lehet:)))
      Köszönöm.

      Törlés
  4. vajas papír! én is így használom el, csak eddig nem volt neve :) párom múltkor kétszer is megkérdezte, mert rendet akart teremteni a konyhában, úgy hogy eldobja a szemetesbe az elhasznált vaj papírját,- nem -nem még felhasználom, ki ne dobd!!! és rohantam, hogy mentsem a menthetőt,szerencsére nem landolt a kukában! :)))

    VálaszTörlés
  5. Kedves Mági!

    Először is csodásak a receptjeid. Mindig elolvasom és kipróbálom Őket.:) A szilvás sütivel kapcsolatban szeretném kérdezni, hogy a morzsa hozzávalóit turmixba vagy aprítógépbe tetted?
    Köszönettel,
    BH

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves BH!
      Először is köszönöm,kedves szavaid:)
      A késes aprítógépbe tettem.
      Szép napot!

      Törlés
  6. Gondolom, már lekéstem kóstolóról:) A látvány annyira lehengerlő, hogy el sem tudom képzelni az ízét:)

    VálaszTörlés
  7. Megprobalom bizony. Mihelyst lesz szilvam

    VálaszTörlés