2012. március 18., vasárnap

A szezámmagos " libanoni táska "




A Ka'kat szezámos karikánál írtam és képet is tettem fel róla,
hogy Libanonban táska alakúra sütik ezt a péksüteményt.




Az utcán bicigliről árulják, Elizabeth írta, hogy ilyet senki nem süt otthon.
Nem úgy mint mi, mi bizony megsütöttük és én nem is bántam meg.
Fűszeres joghurtba mártogatva Mennyei.
Bár most nem töltöttük meg, legközelebb készítek hozzá "belevalót".
Ugyanúgy felszúrható mint a pita, a táska rész egy üreget képez, a táskafülével pedig lehet mártogatni.
A méretet most alaposan visszavettem, tenyérnyi nagyságúakat készítettem,
viszont egy kerti parti alkalmával nagyobbakat fogok...




Szezámos libanoni táska




Hozzávalók
15 g friss élesztő ( 1 tk szárított élesztő )
450 g langyos víz ( 1,5 csésze langyos víz )
60 g teljesőrlésű tönkölybúza liszt ( 0,5 csésze teljesőrlésű liszt )
450 g fehérliszt ( 3 csésze fehérliszt )
1 ek búzasikér ( 1 ek búzasikér )
1 tk tengerisó ( 1 tk só)
( citromlé )

Barna szezámmag ( barna szezámmag )




A liszteket kimértem hozzáadtam a búzasikért, a sót. Összekevertem.
Tálba tettem a langyos vizet és elkevertem az élesztővel.
Fokozatosan hozzáadagoltam a száraz anyagot és addig kevertem még összeállt a tészta.
Majd a pulton ruganyos tésztát dagasztottam belőle.
Beletettem egy tálba ( nem kell olajozni ) és egy forró/nedves konyharuhával letakartam.
Hagytam, hogy duplájára keljen.
A tésztát az enyhén lisztezett pultra tettem, megfeleztem.
Az egyik feléből karikákat készítettem.
A másik felét kinyújtottam 1 cm vastagságúra és három táskát szabtam belőle
( a képeken látható formára).
A tésztát most is végig nedves ruha alatt tartottam.
Két tepsit készítettem, tettem rájuk sütőpapírt.
Egy tányérba ujjnyi vizet, egy másikba a szezámmagot raktam.
A karikákat pofival, előbb a vízbe, majd a szezámmagba borítottam, majd elhelyeztem a tepsin.
A táskák rögtön a tepsire kerültek, majd a kezemmel alaposan bekentem őket vízzel
és a "táska" részre szezámmagot szórtam.
Hagytam, újra megkelni őket, a sütőt pedig bekapcsoltam 180 fokra.
Külön-külön megsütöttem 20 perc alatt.




Nem állítom, hogy olyan mint a libanoni képen, de az íze, azt tudom milyen...


10 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. Köszönöm. Látványosak az biztos és van hol megfogni...

      Törlés
  2. Gratulálok az új retikülhöz :) (viccelek)! Nagyon dekoratív külsőleg, szerintem nagyon jól sikerült!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Utána rájöttem, hogy kerekre könnyebb lett volna készíteni és akkor csak a fülét kell szabni. Majd legközelebb.
      ( Gondoltam Rád ma sokat: 13 db Levendula bokrot metszettem, tegnap meg 3 Nektarin/őszibarack fát, mindannyian ( 1 kivétel ) 7 évesek, szóval jó nagyok. Már látom a végét és utána jön a veteményes. Ja és sütöttem is, főztem is, mostam is, stb. tele vagyok energiával, repülök a föld felett...)

      Törlés
  3. Nagyon mutatós, soha nem is láttam még ilyet! Egy kis energiát küldhetnél hozzám, mert sajna én a hányós gyerekemmel virrasztottam egész éjjel, aztán egész nap irodáztam, majd mostam - sütöttem - mostam - WC-t pucoltam, gyakorlatilag egész nap és nagyon fáradt vagyok. És holnap még az órát is átállítják, szóval még egy órával kevesebbet hagynak nekem. :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Drága Margaretta, küldtem...Sajnálom a kis Drágát és Téged is, remélem pihentetőbb éjszakátok jön. Remélem jobban van.

      Törlés
  4. Lélegzetelállítóan szép! These are fabulous!!

    Google translates the following "Fűszeres joghurtba mártogatva Mennyei." as "spicy yoghurt dipped in heaven". I'm most intrigued! Was this yoghurt with za'tar?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Thanks Elizabeth! Good descripcion!
      Yes, yes, yoghurt with Za'tar: fresh Thyme, ground seeds,+ oliveoil, salt, pepper.
      Bye,
      Ági

      Törlés
  5. Nem csodálom, hogy a föld fölött jársz, könnyedén :) Igen, jó az ötlet, utólag különíteni el a fülét! Köszönöm, hogy gondoltál rám :) Pussz!

    VálaszTörlés