...pontosabban zabpehelyvíz, mert ugye nincs köze az igazi tejhez.
(Szokás zabból és zabpehelyből is készíteni.)
Többféle módon állíthatunk elő gabonatejet, most zabpehelyből.
Lehet főzni, majd turmixolni, lehet leforrázni, majd állni hagyni, turmixolni,
(Szokás zabból és zabpehelyből is készíteni.)
Többféle módon állíthatunk elő gabonatejet, most zabpehelyből.
Lehet főzni, majd turmixolni, lehet leforrázni, majd állni hagyni, turmixolni,
lehet megpirítani, majd áztatni és turmixolni, stb.
Az elmúlt esős, nyirkos napokon, finom melegséget hozott az életünkbe.
Az elmúlt esős, nyirkos napokon, finom melegséget hozott az életünkbe.
A legkíméletesebb hideg eljárással készítettem.
Egyszerűen, hideg tisztított vizet öntöttem a zabpehelyre, majd összeturmixoltam.
2 lépésben. Leszűrtem és készen is volt.
2-3 napig biztos, de akár 4-5 napig is felhasználható.
Alternatív megoldás, a tejet nem ivóknak.
Arányokról
1. lépés
5 ek (50 g) zabpehely
250 ml víz
2. lépés
+ 250 ml víz vagy több
Egyszerűen, hideg tisztított vizet öntöttem a zabpehelyre, majd összeturmixoltam.
2 lépésben. Leszűrtem és készen is volt.
2-3 napig biztos, de akár 4-5 napig is felhasználható.
Alternatív megoldás, a tejet nem ivóknak.
Arányokról
1. lépés
5 ek (50 g) zabpehely
250 ml víz
2. lépés
+ 250 ml víz vagy több
Az 1. lépést követően, nagyon krémes, sűrű, mint a tejszín.
Ezt hígíthatjuk tovább, ízlésünknek megfelelően.
(Tehát 5 ek zabpehelyből kevéssel kevesebb mint 500 ml zabvizem lett,
mert ugye a pehely valamennyit felszívott, 25 g-ot.
Minél nagyobb teljesítményű géppel dolgozunk, annál kevesebb rost marad vissza.)
Ízlésünknek megfelelően ízesíthetjük pici mézzel, hintésnyi sóval.
Ezt hígíthatjuk tovább, ízlésünknek megfelelően.
(Tehát 5 ek zabpehelyből kevéssel kevesebb mint 500 ml zabvizem lett,
mert ugye a pehely valamennyit felszívott, 25 g-ot.
Minél nagyobb teljesítményű géppel dolgozunk, annál kevesebb rost marad vissza.)
Ízlésünknek megfelelően ízesíthetjük pici mézzel, hintésnyi sóval.
A visszamaradt rostos részt -ami a szűrűben maradt- újra összeturmixolom
vízzel, gyümölccsel, zöldséggel, fűszerrel, ami eszembe jut, eszerint fűszerezem és megiszom,
vagy
vízzel, gyümölccsel, zöldséggel, fűszerrel, ami eszembe jut, eszerint fűszerezem és megiszom,
vagy
- felhasználom a kenyérsütéshez
- kerülhet a reggelihez, aki reggelizik.
- készülhet vele fasírt, pástétom, gabonakása, csak úgy kicsi mézzel, vagy lekvárral, gyümölccsel.
- sűrítem vele a levest, főzeléket.
- készül belőle puding.
- fürdéshez használom :)
- az arcomra kenem, néhány csepp hidegen sajtolt olajjal összekeverve.....
majd max. 20 perc után lemosom és a bőröm hagyom lélegezni, nem kenem már be semmivel.
Amennyiben szeretnél készíteni, próbáld meg többféleképpen, találd meg neked melyik ízlik leginkább.
(Persze tisztított víz nélkül, felforralt majd visszahűtött vízzel, vagy csak "úgy" vízzel is elkészíthetjük.
- az arcomra kenem, néhány csepp hidegen sajtolt olajjal összekeverve.....
majd max. 20 perc után lemosom és a bőröm hagyom lélegezni, nem kenem már be semmivel.
Amennyiben szeretnél készíteni, próbáld meg többféleképpen, találd meg neked melyik ízlik leginkább.
(Persze tisztított víz nélkül, felforralt majd visszahűtött vízzel, vagy csak "úgy" vízzel is elkészíthetjük.
Készítsük örömmel-szeretettel vagy rajzoljunk az ujjunkkal fölé egy napocskát-szívecskét
és máris rendben van minden.)
és máris rendben van minden.)
Van aki a zabpelyhet megpirítja, én nem szoktam, nekem így megfelel.
Zabról
A zab, a szellem, a lélek, a test erejét növelő, tonizáló szer.
Természetes lúgosító hatású gabonaféle.
A szervezet savasodását képes lekötni, megszüntetni.
Ámde nem mindegy mikor fogyasztjuk.
Mivel erősen hevítő/melegítő tulajdonságú -magas foszfor tartalmának köszönhetően-
ezért csak hűvösebb időben jöhet számításba. Igazi téli eledel.
(Természetesen mindig hallgassunk a belső hangunkra, az a személyes útmutatónk.
Hideg napokon minden évszakban, jóleshet.)
Gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban.
Jelentős mennyiségben tartalmaz E-vitamint, a B1-vitamint,
de a B-vitamin család, több tagja is (B2, B3, B6) megtalálható benne.
Bővelkedik foszforban, fluorban, kalciumban, káliumban, magnéziumban,
szilíciumban, vasban, mangánban.
Tartalmaz Pantoténsavat, amit hívnak antistressz vitaminnak is.
Gazdag esszenciális zsírsavakban.
A zab fogyasztása erősíti a csontozatot, csökkenti a vérszegénységet.
Jótékonyan hat, regenerálja az idegrendszert, segít depresszió esetén.
Gyulladást csökkentő anyagokat tartalmaz, pl. bőrgyulladás esetén,
gyulladt pattanásoknál is gondolhatunk rá.
Rostdús, segíti a bélmozgást, úgymond leradírozza a bélfalat.
Jót tesz gyermeknek, felnőttnek, idősnek.
A fiatal fejlődő szervezetet bőségesen ellátja tápanyaggal.
Gyorsan felszívódó, könnyen emészthető.
Emeli a koncentrálóképességet, a szellemi teljesítőképességet.
Segít a klimaxos időkben, nyugtató hatása főleg a szépkorúak között ismert.
Csepp, tea és fürdőként is kihasználhatjuk jótékony hatását.
A pehelyről
A pelyhesítés során, a hántolt, egész gabonaszemet, gőzölik, majd összelapítják.
A kíméletes módszernek köszönhetően a gabona megőrzi létfontosságú beltartalmi értékét,
tápanyagait, ezért teljes értékű gabonának számít.
Zabtejről (zabvízről)
"Belsőleg fertőtlenít, erősíti az ellenálló képességet, távol tartja a ragályos betegségeket."
(Paul Pitchford)
Zabcsíra
Nagy energiatartalmú, sok zsír és jód van benne.
Hideg, fagyos időben csodálatos melegítő hatással van a szervezetre.
Felhasznált irodalom:
Ferencsik István: A természetes életmód ételei
Paul Pitchford: Gyógyító táplálkozás
Dr. Oláh-Kállai-Vadnai: Reformkonyha
Temesvári Gabriella jegyzetek
Wikipédia
http://www.weores-bp.sulinet.hu/weores.htm#_Toc93666736
Zabról
A zab, a szellem, a lélek, a test erejét növelő, tonizáló szer.
Természetes lúgosító hatású gabonaféle.
A szervezet savasodását képes lekötni, megszüntetni.
Ámde nem mindegy mikor fogyasztjuk.
Mivel erősen hevítő/melegítő tulajdonságú -magas foszfor tartalmának köszönhetően-
ezért csak hűvösebb időben jöhet számításba. Igazi téli eledel.
(Természetesen mindig hallgassunk a belső hangunkra, az a személyes útmutatónk.
Hideg napokon minden évszakban, jóleshet.)
Gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban.
Jelentős mennyiségben tartalmaz E-vitamint, a B1-vitamint,
de a B-vitamin család, több tagja is (B2, B3, B6) megtalálható benne.
Bővelkedik foszforban, fluorban, kalciumban, káliumban, magnéziumban,
szilíciumban, vasban, mangánban.
Tartalmaz Pantoténsavat, amit hívnak antistressz vitaminnak is.
Gazdag esszenciális zsírsavakban.
A zab fogyasztása erősíti a csontozatot, csökkenti a vérszegénységet.
Jótékonyan hat, regenerálja az idegrendszert, segít depresszió esetén.
Gyulladást csökkentő anyagokat tartalmaz, pl. bőrgyulladás esetén,
gyulladt pattanásoknál is gondolhatunk rá.
Rostdús, segíti a bélmozgást, úgymond leradírozza a bélfalat.
Jót tesz gyermeknek, felnőttnek, idősnek.
A fiatal fejlődő szervezetet bőségesen ellátja tápanyaggal.
Gyorsan felszívódó, könnyen emészthető.
Emeli a koncentrálóképességet, a szellemi teljesítőképességet.
Segít a klimaxos időkben, nyugtató hatása főleg a szépkorúak között ismert.
Csepp, tea és fürdőként is kihasználhatjuk jótékony hatását.
A pehelyről
A pelyhesítés során, a hántolt, egész gabonaszemet, gőzölik, majd összelapítják.
A kíméletes módszernek köszönhetően a gabona megőrzi létfontosságú beltartalmi értékét,
tápanyagait, ezért teljes értékű gabonának számít.
Zabtejről (zabvízről)
"Belsőleg fertőtlenít, erősíti az ellenálló képességet, távol tartja a ragályos betegségeket."
(Paul Pitchford)
Zabcsíra
Nagy energiatartalmú, sok zsír és jód van benne.
Hideg, fagyos időben csodálatos melegítő hatással van a szervezetre.
Felhasznált irodalom:
Ferencsik István: A természetes életmód ételei
Paul Pitchford: Gyógyító táplálkozás
Dr. Oláh-Kállai-Vadnai: Reformkonyha
Temesvári Gabriella jegyzetek
Wikipédia
http://www.weores-bp.sulinet.hu/weores.htm#_Toc93666736
Weöres Sándor: Csiribiri
"Csiribiri csiribiri
zabszalma --
négy csillag közt
alszom ma.
Csiribiri csiribiri
bojtorján --
lélek lép
a lajtorján.
Csiribiri csiribiri
szellő-lány
szikrát lobbant,
lángot hány.
Csiribiri csiribiri
fült katlan --
szárnyatlan szállj,
sült kappan!
Csiribiri csiribiri
lágy paplan --
ágyad forró,
lázad van.
Csiribiri csiribiri
zabszalma --
még mellettem
alszol ma."
Amíg a zab a tél gabonája, a nyáré az árpa :) jön a meleg idő :)
Kedves Mági! Köszönöm a leírást! Próbálkozunk mi is a mag illetve gabonatejekkel, de még nincs meg a nyerő! Egy kérdés: nem áztatod a pelyhet, hanem egyből turmixolod? Köszönettel: Évi
VálaszTörlésKedves Évi <3
TörlésIgen, egyből turmixoltam, de megéri mindkét módon megkóstolni, melyik ízlik jobban.
Nekem így, mert nem "ázik" el.
Az egész gabonát (pl. zabot) szoktam áztatni, azt akár több mint 1 napot.
Turmixot is csinálok vele: beleteszem a gépbe a gyümölcsöt, 1-2 ek zabpelyhet, fűszert, mézet, amit még akarok és vizet. Turmixnál nem is szűröm le, nagyon finom krémes lesz.
Üdvözlettel,
Mági
Mági! Köszönet a hasznos információkért! Már készülök zabtejet csinálni, remélem hamarosan megvalósítom. :)
VálaszTörlésDrága Marisz <3
TörlésBízom benne, hogy megtalálod, ami Neked legjobban ízlik :)
köszönöm.
Nagyon érdekes infókat osztottál meg velünk amit köszönök! Most vettem éppen egy elég nagy kiszerelésű zabpelyhet lehet hogy kipróbálom én is !
VálaszTörlésKedves Éva <3
TörlésNincs kockázat, legfeljebb nem ízlik és sütsz vele valamit :)
Köszönöm kedves szavaid.
és elősegíti az anyatej termelését :)
VálaszTörlésKöszönöm szépen a nagyon értékes kiegészítést, drága N.D.
TörlésNahát, milyen véletlenek vannak! Tegnap olvastam egy hosszú cikket a zabról, zabpehelyről (amit egyébként minden reggel fogyasztok), és annak jótékony hatásáról. Aztán volt még szó a cikkben a zabkorpáról és a zabtejről. No, gondoltam keresek egy receptet a net-en és készítek zabtejet... Bekapcsolom a gépemet és itt van a recept. Bocs, hogy egy egész regényt írtam, de olyan mókás, pont így történt. A receptet köszönöm, természetesen ki fogom próbálni.
VálaszTörlésSzia <3
TörlésNagyon jó, hogy regényt írtál, örülök nagyon (és imádok olvasni).
Minden jót!
Mági