"....Júniusban kell enni.
Az ember körülbelül
fél kiló teljesen érett eperre számítson tizenkét-tizenöt deka
porcukrot.
Az általános vélemény, hogy a gyümölcsöt és a cukrot legjobb
rétegesen elhelyezni és az epret kicsit megtörni, csak azért,
mert így bővebb levet ereszt. Mikor ez elkészült, két deci tejfölt kell
ráönteni.
A mennyiség lehet valamivel több vagy kevesebb, ízlés
szerint. A túlzástól tartózkodni kell.
Sokan a tejszínt részesítik
előnyben, de ezek az emberek az étel lényegét félreértik.
A június nem
az átható cukor, hanem a gyengéden friss és enyhén savas gyümölcs
hónapja.
A tejszín alkalmazása tévedés. Később, a hónap végén a
szamócához már megengedhető,
és vannak, akik a málnához, főként a
tejberizshez készített friss málnakompóthoz nem hajlandók mást enni,
mint tejszínt. Ez így helyes, de a tejszín az eperhez hibás ízlésre
vall. A hibás ízlés hibás értékeléshez,
ez pedig hibás életrendhez
vezet, ezért ilyesmit kerülni kell.
Az elkészítés módja lehet, hogy az ember egy réteg epret, egy réteg cukrot és
Az elkészítés módja lehet, hogy az ember egy réteg epret, egy réteg cukrot és
egy réteg tejfölt helyez
el egymás fölött, és a gyümölcsöt éppen csak hogy egy kicsit megnyitja.
Mások a gyümölcsöt épen hagyják, és a tejfölt a tetejére öntik, hadd
szivárogjon le,
oldja fel a cukrot és vonja ki az eper levét. Az edény
fenekén rózsaszínű ital gyűlik össze,
s a leghelyesebb, ha az ember,
miután az epret megette, úgy ahogy van, nem kanállal eszi meg,
hanem
megissza. Ez az uzsonna tökéletes befejezése.
A bűnbe esett ember a tejfölös epret jégszekrénybe teszi és természetellenesen lehűti.
A bűnbe esett ember a tejfölös epret jégszekrénybe teszi és természetellenesen lehűti.
Ez
ellen a leghatározottabban tiltakozni kell. Bizonyos hőfokon alul a
gyümölcs ízéből éppen úgy veszít,
mint a bor. A helyes mérték a
pincehőfok, vagy ami ugyanaz, az ember az edényt,
tulajdonképpen az
eszményi a cserépedény, a fém elvetendő, a kútba ereszti és néhány óráig
ott tartja. Legjobb az epret délelőtt a friss reggeli szedésből,
délelőtt tíz óra tájban elkészíteni és
délután három-fél négyig hűvös
helyen tartani. Mert a tejfölös eper elfogyasztásának klasszikus ideje,
amikor a déli hőség már fölengedett és a levegő enyhülni kezd, vagyis
fél négy.
A Jóisten, amikor ebéd utáni szundikálásából felébred, az
epret ilyenkor eszi uzsonnára.
Odateszi az árnyékos teraszra, az asztal
fölé a diófa hajlik, ott eszi meg kiskanállal,
mielőtt ismét a szőlőbe
megy. Mert aki nem tudná, a Jóisten a világon a legmagasabb rendű munkát
végzi, vagyis szőlőműves. Uzsonna után megnyugodott gyomorral és
kedéllyel a rafiát övébe dugja,
a metszőollót zsebre teszi, a kapát
megfogja és kimegy a tőkék közé,
hogy a szabálytalan hónaljhajtásokat
levagdossa, a lazult vesszőket megigazítsa,
Kedves "B" Barátom Fb oldalán emlékeztetett Hamvas Béla remek írására.
Köszönöm.
Köszönöm.
Ezt az írását nem ismerem! Élvezettel olvastam, nagy áhítattal, ahogy a finom édes epret kell tejföllel enni <3
VálaszTörlésÉva <3
Törléscsodás írás.
Megmosolyogtatott, és könnyet csalt a szemembe :)
VálaszTörléscsakBea <3
TörlésIgen, megérintenek az írásai...
Talán a Nők Lapjában olvastam egyszer erről az eper tejföl kombinációról és azóta időnként elcsábulok.:)
VálaszTörléskovtama <3
TörlésEgészségedre :)
Akartam epret venni, hogy ezt elkészítsem, de ma nem volt a piacon. Szerdán még teszek egy próbát, ha kora reggel megyek, hátha kapok. Csak a tejfölös eper kedvéért, bár én már közel 20 éve nem végzek szőlőmunkát....:)
VálaszTörlésKedves marisz <3
TörlésOlyan érdekes ez a szezon és piac :)
Amikor nálam még virágzott az eper, az ismerőseimnél akik árulnak sem volt még szabadföldi, csak a fóliás, nos akkor volt állítólag a szezonja...
Nálam a kertben még mindig van eper, még most is készítek belőle, a blogra is van még mit írni, s már úgy érzem, mintha a tavalyi hóról írnék...
Sajnálom, hogy nem kaptál :(
Szép napokat!
ó, ez az írás... mennyire otthonos, lágy, megnyugtató, olyan, mint mikor hazaérkezel... nagy öröm volt olvasnom, köszönöm!
VálaszTörlésölelés, lillácska
Lillácska <3
TörlésÖlelés itthon :) vagy Nálam (?)