Persze nevezhetjük másnak is, pl. lepénykenyérnek.
A lényeg, hogy kelt a tészta, rajta édes túró, gyümölcs és mozzarella.
A napokban amikor a jól bevált pizzát készítettem, "elvitt" a kerti munka, nem végeztem időben.
A pizzatészta megkelt, már szétadagoltam, tepsik előkészítve, a sütő forró volt.
Itt tartottam, amikor a Családom megérkezett.
Éhesek voltak. Segítettek.
A kezeim végezték a begyakorolt mozdulatokat,
"a gondolataim valami édesség után keresgéltek".
"a gondolataim valami édesség után keresgéltek".
Szerettem volna még valami desszertet.
A leszedett eper a mosogató mellett mosolygott.
Tudtam, hogy van egy 25 dkg-os túró, a hűtőben.
S akkor összeállt a kép: az egyik tésztára édes feltétet csinálok.
A legegyszerűbb, hisz minden kéznyújtásnyira adott hozzá.
Bár az ötletem némi csodálkozást váltott ki a társaságomban
-ugye a berögzült megszokások-
-ugye a berögzült megszokások-
de akkor csodálkoztak csak igazán,
amikor beleharaptak az illatos, édes, szaftos, vékony, szélén ropogós tésztába.
Túrós epres édes pizza
Készíthetjük a jól bevált kedvenc pizzatésztánkból, én is abból csináltam.
tészta
2 tk só
600 g finomliszt
25 g friss élesztő
400 g víz
4 ek olaj
dagasztáshoz: 2 ek olaj
feltét
250 g túró
2-3 ek házi vaníliáscukor
2-3 ek házi vaníliáscukor
1 dl tejföl
1 csomag mozzarella
10 szem eper
1 bazsalikom levélke
1 bazsalikom levélke
tálaláshoz
friss bazsalikom
egy hintésnyi porcukor
- A sót a keverőtálam aljára szórtam.
A kimért lisztből öntöttem rá keveset és a kezemmel összekevertem.
Ráöntöttem a többi lisztet.
A közepére mélyedést nyomtam az öklömmel és belemorzsoltam a fél csomag élesztőt.
Ráöntöttem a vizet (minden hozzávaló szobahőmérsékletű).
A vizet az élesztőt összekevertem, kevés lisztet kevertem hozzá.
Lefedtem a tálat és hagytam hogy az élesztőgombák aktiválják magukat.
- Körülbelül 1 óra telt el. Összekevertem a tésztát (lehet géppel is).
Hozzádolgoztam olajat.
- Hagytam (lefedve) 10 percet pihenni, majd olajozott (1 tk olajat szétkentem)
munkafelületre borítottam és alaposan átdagasztottam a tésztát.
Leborítottam a tállal és újabb 15 percet hagytam pihenni, ekkor pici olajat csorgattam rá és
újra átdolgoztam a tésztát.
(Ekkor már nem kell dagasztani, csak minden irányból áthajtogatni, nyomással dolgozni.)
- Ezt a műveletsort 15 perc múlva újra megismételtem.
Újra leborítottam és hagytam duplájára kelni.
- 4 felé vettem a tésztát és egyenként olajos felületen kerek lappá nyújtottam/húztam, a kezeimmel.
3-ból sós feltétes pizzát készítettünk.
A negyediket is sütőpapírral borított pizzatepsire fektettem (jó a hagyományos tepsi).
- A túrót édesítettem. Az eperből megmostam pár szemet és papírtörölközővel leitattam róla a vizet.
A tésztát megkentem vékonyan tejföllel.
Rátettük a túrót, majd az eperszeleteket.
- A forró sütőben alig több mint 10 perc alatt sült meg.
(Minden sütő más, a sütési idő csak tájékoztató jellegű, meg függ a tészta vastagságától,
ez egészen vékonyra húzott volt.)
A friss bazsalikom tönkremegy sütés/főzés hatására,
így mindig frissen a kész ételhez kínáljuk.
így mindig frissen a kész ételhez kínáljuk.
Lehet sokkal több gyümölccsel, legközelebb többet teszek rá.
Szuper! kipróbálandó! :)
VálaszTörlésMarisz <3
Törlésköszönöm.