2014. június 10., kedd

Epres túrós "palacsinta"



 Látszólag semmi köze a túrós palacsintához, pedig van. 
Az elnevezés magyarázatra szorul :)




A palacsinta hozzávalóiból készítettem, de a túró is a tésztába került. Tepsiben sütöttem.
Mikor a Családom kérdezte "Minek van ilyen finom illata?" viccből feleltem: Túrós palacsinta sül :)
Ők is csodálkoztak, de nem csalódtak....


Epres túrós "palacsinta"


Hozzávalók
tészta
3 db tojás
100 g cukor
kevés só
250 g túró
250 g liszt
250 g tej
100 g buborékos víz
50 g olaj

"töltelék"
 eper 

tetejére
30 g teavaj
hintésnyi porcukor
földieper és erdei szamóca

 
A tojásokat a cukorral "fehéredésig" kevertem, hozzáadtam a sót.
A túrót szétnyomkodtam villával, majd  krémesre kevertem a tejjel és olajjal.
A kettőt összekevertem, majd felváltva hozzáadtam a lisztet és szódavizet.
Előre elkészített, sütőpapírral bélelt 21 cm átmérőjű 5 cm magas kerek tepsibe öntöttem a masszát.
A megtisztogatott, kettévágott epreket a tetejére rakosgattam.




Az előmelegített 180 fokos sütőben 30 perc alatt sütöttem meg.
(Minden sütő más, akkor jó ha megemelkedett, laza a tészta, illatos és szép.
 Ha bizonytalanok vagyunk, szúrjunk bele egy villát (evőpálcikát, hústűt, stb.), 
így könnyedén megtudjuk állapítani, hogy átsült-e.)


 


Még forrón, a tetejére rakosgattam a nagyon vékonyra szeletelt  -gyalult-   hideg teavajat.
Tálalás előtt pakoltam még rá nyers földiepret és erdei szamócát, majd meghintettem porcukorral.




Megjegyzés
- Nem édes, aki édesebb ízeket szeret, tegyen bele több cukrot.
- Amennyiben lazább tésztát szeretnénk, akkor külön verjük fel a tojásfehérjét habnak és 
a legvégén forgassuk a tésztához, vagy adjunk hozzá  1 teáskanálnyi sütőport. 




 Szeretsz játszani?
Kövesd a bejegyzéseket,
hamarosan a Bioenergetic Kft és a Szeretetrehangoltan blog közös játékára invitállak....






2 megjegyzés: