2013. április 5., péntek

Mézes krémes



Sok évvel ezelőtt kaptam a receptet Zs. M.-tól.
Minden évben megköszönöm Neki, ha más nem, gondolatban.
Húsvétkor elmaradhatatlan, bár ha a Családomon múlna, mindig napirenden lenne.




Mézes krémes

Hozzávalók
tészta
 2 ek tej
2 ek méz
30 g vaj
100 g cukor (eredetileg 150 g)
1 db tojás
1 tk szódabikarbóna
450 g liszt

krém
500 g sűrű tejbegríz (600 ml tej + 8 ek /120 g búzadara + 1 rúd vanília)
250 g vaj 
200 g porcukor
+
házi baracklekvár

máz
100 g 72 %-os csokoládé
3 ek olaj

- A gríz főzésével kezdtem.
Ezt a mennyiséget szoktam megfőzni, az eredeti recept ennek a feléről szólt,
de mi azt szeretjük, ha sok a krém és könnyű habos.
Megfőztem a grízt a vaníliarúddal, leborítottam és hagytam,
hogy a gríz szemek minden folyadékot magukba szívjanak, hagytam kihűlni.

- A tésztához a tejet, mézet, vajat, cukrot, tojást, gőz fölött habosra kevertem,
majd hozzáadtam a szódabikarbónát. Levettem a melegről és hozzákevertem a lisztet.
Gyorsan kell vele dolgozni, mert "melegen" a tészta könnyebben dolgozható,
hidegen könnyen szakad.
- A tésztát pihentetés nélkül kétfelé vettem és vékonyra nyújtottam.
A munkalapot megszórtam (enyhén) liszttel, a tetejére folpack fóliát borítottam és vele együtt nyújtottam vékonyra a tésztát. A fóliával együtt emeltem át a tepsire. Könnyebb így dolgozni,
nem kell lisztezni, és nem szakad, az egyenletes vastagság is megmarad.





- Középen bejelöltem és a forró előmelegített sütőben 7-8 perc alatt megsütöttem.
Gyorsan sül, mert mézes és igen vékony a tészta.
A másikkal is ugyanígy jártam el.

- A kisült lapokat, még forrón kettévágtam az előre bejelölt helyen.

- A vajat a porcukorral habosra kevertem,
majd apránként hozzákevertem (géppel) 500 g kihűlt tejbegrízt.
Addig kevertem, még az egész könnyű, habos krémmé lett.

- Kiválasztottam a legszebb lapot, ez lett a legfelső, a sütemény teteje.

Összeállítás
A legfelső lap kivételével, tehát 3 lapot, megkentem lekvárral és szétosztottam minden lapon
(a lekváron) a krémet. Nem könnyű a lekváron szétkenni a krémet, de két villával nem vészes.


 


 - Egymásra raktam, majd rákerült a felső lap is.
Befedtem a "használt" folpack fóliával és ráborítottam egy másik tepsit,
a tepsire meg 1 kg-os  nehezéket tettem.
Így maradt másnap reggelig.
(Tehát min. egy éjszakát hagyjuk puhulni!)
- Akkor elkészítettem a mázat.
A csokoládét gőz fölött megolvasztottam, elkevertem az olajjal és ráöntöttem,
majd elsimítottam a süteményen.
Hagytam megdermedni.

- Később, forró vízbe mártott, megtörölt késsel szeleteltem.


Megjegyzés
- A tésztából én így, két lapot szoktam sütni (ez így normál tepsi nagyságú),
majd kettévágom (lásd kép).
Lehet rögtön négyfelé venni a tésztát, és 4 db A4-es nagyságú lapot sütni.
Nekem az első változat a megszokott, az egyszerűbb.
- Kétféle módon szoktam megtölteni.
Az egyik ahogy most leírtam, ezt szeretem jobban, kicsit nehezebb a lekváron szétteríteni a krémet,
de könnyebben megpuhul. A  lap a lekvárt szívja magába és nem a krémet.
A másik esetben, ahogy az eredeti recept is szól,
az 1. és 3. lapra kenem a krémet és a 2. lapra a lekvárt.

6 megjegyzés:

  1. Vittem a receptedet, ettől félek, mert egyszer próbáltam és nem sikerült, azóta se mertem, pedig nagyon szeretem, nem tűnik nehéznek elkészíteni, majd nekidurálom magam egy nyugis napon valamikor:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Anikó, igen nekem is szakadt a lap, még rá nem jöttem, hogy érdemes melegen gyorsan dolgozni vele. A másik könnyebbség meg a fólián keresztüli nyújtás, hisz a tészta könnyen ragad, szakad, túl lisztezni meg nem kívánatos.
      Kétlem, hogy gondod lenne vele (hisz Te remek Vagy!) meg a recept is jó, de ha kérdésed van, hát megtalálsz.
      Arra számíts, hogy ez (csak) egy bő A4-es nagyságú adag.
      Nem hangsúlyoztam, bár kiderül (most utólag bejegyzem) hogy min. egy éjszakát hagyni kell puhulni.
      Ölellek,

      Törlés
  2. jaj de jó, az egyik kedvenc sütim! Amióta pedig a te recepted szerint csinálom a creme brulee-t, mindig sikerül. A ghi készítésre még nem szántam rá magam, de lehet azért, mert felfedeztem a boltban is a vajak mellett:)) biztos nem olyan, mint a házilag készített, de nagyon finom a benne párolt zöldség!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ciripbogár, hálásan köszönöm elismerő szavaid.
      Nagyon örülök a sikerednek.
      A ghí, a bolti is finom, csak itt nagyon drága (a kevéske) így sokkal gazdaságosabb készíteni.

      Törlés
  3. Annyira guszta Ági. Jaj, most nagyon megenném... de amint látom, nálatok sincs már, hiszen Húsvétra készítetted. :)

    VálaszTörlés