2013. április 7., vasárnap

Céklás tönkölykenyér



Ez a kenyér egyszerű mint a többi, semmi különös, csak finom.




A cékla levére szükségem volt, ezért a céklát lereszeltem, a levét kinyomtam. 
Volt már aznapra saláta másból (zeller), a kenyér dagasztására meg éppen készültem. 
Így hát beletettem.




Reszelt céklás tönkölykenyér

Hozzávalók
200 gr teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
400 gr tönkölybúza finomliszt
1500 gr kenyérmag (100 gr előző kenyértésztából elvett + 50 gr víz, 2 naposan)
100 gr reszelt cékla (előtte kinyomtam a levét 40 gr-ot)
300 gr víz
20 gr friss élesztő
1 mk méz
2 tk tengerisó


A szokásos módon csináltam mindent.
 A kimért liszteket a keverőtálba szitáltam, hozzáadtam a sót és a kezemmel összekevertem. 
A közepébe mélyedést nyomtam az öklömmel, ebbe öntöttem a "az előző kenyértésztából eltett kenyérmagot", rámorzsoltam az élesztőt és ráöntöttem a fele vizet. 
Belecsorgattam a mézet, összekevertem a nedves részt. 
Ennek tetejére kevés lisztet hintettem és megvártam még habosodni kezdett. 
Ekkor összekevertem a keverőgép spiráljával és közben hozzáadtam a reszelt céklát és a többi vizet.
(A víz vagy liszt, kevéssel lehet kevesebb vagy több.)

Nem vittem túlzásba, éppen csak addig még egyneművé vált a tészta. 
Ekkor lekapcsoltam a gépet és vártam 10 percet, majd újra átkevertem a tésztát. 
A munkapultra borítottam, amit előtte kevés liszttel beszitáltam. 
Leborítottam, majd 10 perc múlva átgyúrtam, finoman, kedvesen, 
csak hajtogatva dolgoztam meg a tésztát. 
Cipót formáltam és letakartam a keverőtállal.
Így hagytam, hogy duplájára keljen.
 
A megkelt tésztát szögletesre formáztam és egy szögletes szilikon formába igazítottam.
A formázásnál már nem töröm a tésztát, nem nyomkodom, hanem óvatosan megfordítom és 
a kívánt formára igazítom,  "behajtom/aládolgozom" a két szélét. 



 
Így hagytam 20 percet, majd a hideg sütőbe tettem.
A sütőbe kb. 1 dl vizet löttyintettem, bekapcsoltam 200 fokra.
Amíg a sütő felmelegedett, a kenyér még  kelt és meg is sült. Elég volt neki 25 perc.
A sütőt kikapcsoltam, a kenyeret kivettem a formából, visszatettem a sütőbe,  
a sütő ajtaját résnyire nyitottam és itt hagytam kihűlni. 
 
 
 
 
 
 Megjegyzés
A egyik fórumon (Facebook) szóba került, a "kenyérmag".
Lilla is így készíti a mindennapi kenyerüket, azaz hogy eltesz a kenyértésztából a következő kenyérhez.
Ő azzal a különbséggel, hogy nem önt rá vizet: lecsípi, elteszi a hűtőbe és 
legközelebb így teszi a következő kenyértésztához.
Persze ez is, így is, teljesen jó megoldás és egyszerűbb, mert még annyit sem kell 
"számolni" mint az én esetemben.
Amiért én mégis teszek rá vizet, az a könnyebb eldolgozhatósága a kenyérmagnak.
Egész kicsi gyakorlattal, amikor az ember már érzi a "tésztát" akkor már
 úgysem méri a dekákat (csak ha felakarja jegyezni).
Így is, úgy is, meg amúgy is jó :)
 
Mindegy milyen módszerrel sütjük azt a kenyeret, lehet öregtésztás (Limara), lehet csak élesztős, lehet csak kovászos, lehet "kenyérmagos" vízzel vagy víz nélkül, az a mi kenyerünk
Az idők során lehet kísérletezni, gyakorlatot szerezni, változtatni, s rátalálunk a mi módszerünkre. 
Biztos :)
Ha vágyunk van rá, ha akarjuk, megtudjuk csinálni, mert a tudás belénk van "kódolva", 
nem ördöngősség a kenyérsütés.
Lehet hogy nem olyan ropogós, nem olyan cserepes, nem olyan fényes,
 nem olyan, mint a másiké, nem olyan, mert mi nem is azok vagyunk.
Idővel meglesz az a kenyér amire mi vágyunk, amire nekünk van szükségünk.
Nekem pl. ez a céklás tökéletes.
 





12 megjegyzés:

  1. hű de szép!
    gyönyörű rózsaszín kenyér a rózsaszín formában :))

    szépségesek a képeid, mint mindig! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Drága Lillacska, ezt a szép formát Tőled kaptam, amiért igen hálás vagyok :)
      <3 Köszönök mindent.

      Törlés
    2. úgy örülök, hogy szereted!
      használd nagyon sokáig, süss benne gyönyörűeket :)

      Törlés
  2. csodásan néz ki, biztosan nagyon szeretném! Én még keresem a kenyerem, ami kicsit levegősebb, mint az eddigiek, amiket sütöttem! De egyszer majd csak rátalálok! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Zsuzska, ebben biztos vagyok :)
      Ettől a céklástól levegősebbet?

      Törlés
  3. Micsoda szuper ötleteid vannak Mági! Rózsaszín kenyér! Csodálatosan néz ki, és biztos finom is!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Marisz drága, köszönöm szépen, finom, de a cékla nem dominál benne.

      Törlés
  4. Nagyon klassz a kenyered, a színe lenyűgöző! Mi is pont ma beszéltük, hogy a kenyér nem sikerült olyan csodásra, de legalább a mi kenyerünk és legalább tudjuk, hogy mit eszünk! És ez a fontos.....a többi nem számít, csak külalak. De a szívünk lelkünk benne van!!!! A következő szebb lesz, ugyanis a mai nem nyerne szépségversenyt, ami nem azt jelenti, hogy nem finom, csak ahogy mondják..... - ruha teszi az embert - !!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, egyetértek Veled Tücsi.
      Az én kenyereim sem nyernének a szépségversenyen (nem is ez a célom), de ahogy írod, szívvel-lélekkel készül, beleteszek sok-sok mindent amit fontosnak tartok (vannak olajok amiket másképpen nem szeretünk -lenmagolaj, kendermagolaj-, vannak pelyhek/lisztek -vadköles-) és tudom, hogy akkor a családban mindenki megette az aznapi "vitaminját". Elkészítem és lesz amilyen lesz :) finomnak finom és tudjuk mit eszünk.
      Ölelés Neked!

      Törlés
  5. Meghogy nem nyernenek a kenyereid...dehogynem!!!!

    VálaszTörlés