Ez a kenyér egyszerű mint a többi, semmi különös, csak finom.
A cékla levére szükségem volt, ezért a céklát lereszeltem, a levét kinyomtam.
Volt már aznapra saláta másból (zeller), a kenyér dagasztására meg éppen készültem.
Így hát beletettem.
Reszelt céklás tönkölykenyér
Hozzávalók
200 gr teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
400 gr tönkölybúza finomliszt
1500 gr kenyérmag (100 gr előző kenyértésztából elvett + 50 gr víz, 2 naposan)
100 gr reszelt cékla (előtte kinyomtam a levét 40 gr-ot)
300 gr víz
20 gr friss élesztő
1 mk méz
2 tk tengerisó
A szokásos módon csináltam mindent.
A kimért liszteket a keverőtálba szitáltam, hozzáadtam a sót és a kezemmel összekevertem.
A közepébe mélyedést nyomtam az öklömmel, ebbe öntöttem a "az előző
kenyértésztából eltett kenyérmagot", rámorzsoltam az élesztőt és
ráöntöttem a fele vizet.
Belecsorgattam a mézet, összekevertem a nedves részt.
Ennek tetejére kevés lisztet hintettem és megvártam még habosodni kezdett.
Ekkor összekevertem a keverőgép spiráljával és közben hozzáadtam a reszelt céklát és a többi vizet.
(A víz vagy liszt, kevéssel lehet kevesebb vagy több.)
(A víz vagy liszt, kevéssel lehet kevesebb vagy több.)
Nem vittem túlzásba, éppen csak addig még egyneművé vált a tészta.
Ekkor lekapcsoltam a gépet és vártam 10 percet, majd újra átkevertem a tésztát.
A munkapultra borítottam, amit előtte kevés liszttel beszitáltam.
Leborítottam, majd 10 perc múlva átgyúrtam, finoman, kedvesen,
csak hajtogatva dolgoztam meg a tésztát.
Cipót formáltam és letakartam a keverőtállal.
Így hagytam, hogy duplájára keljen.
A megkelt tésztát szögletesre formáztam és egy szögletes szilikon formába igazítottam.
A formázásnál már nem töröm a tésztát, nem nyomkodom, hanem óvatosan megfordítom és
a kívánt formára igazítom, "behajtom/aládolgozom" a két szélét.
Így hagytam 20 percet, majd a hideg sütőbe tettem.
A sütőbe kb. 1 dl vizet löttyintettem, bekapcsoltam 200 fokra.
Amíg a sütő felmelegedett, a kenyér még kelt és meg is sült. Elég volt neki 25 perc.
A sütőt kikapcsoltam, a kenyeret kivettem a formából, visszatettem a sütőbe,
a sütő ajtaját résnyire nyitottam és itt hagytam kihűlni.
Megjegyzés
A egyik fórumon (Facebook) szóba került, a "kenyérmag".
Lilla is így készíti a mindennapi kenyerüket, azaz hogy eltesz a kenyértésztából a következő kenyérhez.
Ő azzal a különbséggel, hogy nem önt rá vizet: lecsípi, elteszi a hűtőbe és
legközelebb így teszi a következő kenyértésztához.
Persze ez is, így is, teljesen jó megoldás és egyszerűbb, mert még annyit sem kell
"számolni" mint az én esetemben.
Amiért én mégis teszek rá vizet, az a könnyebb eldolgozhatósága a kenyérmagnak.
Egész kicsi gyakorlattal, amikor az ember már érzi a "tésztát" akkor már
úgysem méri a dekákat (csak ha felakarja jegyezni).
Így is, úgy is, meg amúgy is jó :)
Mindegy milyen módszerrel sütjük azt a kenyeret, lehet öregtésztás (Limara), lehet csak élesztős, lehet csak kovászos, lehet "kenyérmagos" vízzel vagy víz nélkül, az a mi kenyerünk.
Az idők során lehet kísérletezni, gyakorlatot szerezni, változtatni, s rátalálunk a mi módszerünkre.
Biztos :)
Ha vágyunk van rá, ha akarjuk, megtudjuk csinálni, mert a tudás belénk van "kódolva",
nem ördöngősség a kenyérsütés.
Lehet hogy nem olyan ropogós, nem olyan cserepes, nem olyan fényes,
nem olyan, mint a másiké, nem olyan, mert mi nem is azok vagyunk.
Idővel meglesz az a kenyér amire mi vágyunk, amire nekünk van szükségünk.
Nekem pl. ez a céklás tökéletes.
hű de szép!
VálaszTörlésgyönyörű rózsaszín kenyér a rózsaszín formában :))
szépségesek a képeid, mint mindig! :)
Drága Lillacska, ezt a szép formát Tőled kaptam, amiért igen hálás vagyok :)
Törlés<3 Köszönök mindent.
úgy örülök, hogy szereted!
Törléshasználd nagyon sokáig, süss benne gyönyörűeket :)
Köszönöm <3
Törléscsodásan néz ki, biztosan nagyon szeretném! Én még keresem a kenyerem, ami kicsit levegősebb, mint az eddigiek, amiket sütöttem! De egyszer majd csak rátalálok! :-)
VálaszTörlésZsuzska, ebben biztos vagyok :)
TörlésEttől a céklástól levegősebbet?
Micsoda szuper ötleteid vannak Mági! Rózsaszín kenyér! Csodálatosan néz ki, és biztos finom is!
VálaszTörlésMarisz drága, köszönöm szépen, finom, de a cékla nem dominál benne.
TörlésNagyon klassz a kenyered, a színe lenyűgöző! Mi is pont ma beszéltük, hogy a kenyér nem sikerült olyan csodásra, de legalább a mi kenyerünk és legalább tudjuk, hogy mit eszünk! És ez a fontos.....a többi nem számít, csak külalak. De a szívünk lelkünk benne van!!!! A következő szebb lesz, ugyanis a mai nem nyerne szépségversenyt, ami nem azt jelenti, hogy nem finom, csak ahogy mondják..... - ruha teszi az embert - !!!!
VálaszTörlésIgen, egyetértek Veled Tücsi.
TörlésAz én kenyereim sem nyernének a szépségversenyen (nem is ez a célom), de ahogy írod, szívvel-lélekkel készül, beleteszek sok-sok mindent amit fontosnak tartok (vannak olajok amiket másképpen nem szeretünk -lenmagolaj, kendermagolaj-, vannak pelyhek/lisztek -vadköles-) és tudom, hogy akkor a családban mindenki megette az aznapi "vitaminját". Elkészítem és lesz amilyen lesz :) finomnak finom és tudjuk mit eszünk.
Ölelés Neked!
Meghogy nem nyernenek a kenyereid...dehogynem!!!!
VálaszTörlésA Barátok elfogultak :)
Törlés