2013. április 17., szerda

Csalán pestós spagetti



Nappal már nyár, éjjel még tavasz van :)
A csalánt már nem a hó alól kell kicsipegetnem, hanem hirtelen 15 centisre nőtt. 
Érdemes nem csak teának fogyasztani, hanem legalább hetente egyszer az ételeinket is megzöldíteni vele.
Most spagettire álmodtam, némi fokhagyma és dió hozzáadásával pesto formájában.




Csalán pestós spagetti

Hozzávalók

pesto
1 nagy csokor friss csalán 
3 gerezd termetes fokhagyma
1-2 marék dió
0,5 dl olívaolaj
30 g vaj
0,5 - 1 dl a tészta főzővizéből
tengerisó
frissen őrölt bors

+
spagetti
+
parmezán v. más kedvenc sajt


A tésztát bő, sós vízben ízlésünknek megfelelő keménységűre főztem.
Közben a diót, fokhagymát, csalánt egy mérőpohárba aprítottam, hozzáadtam az olajat, 
a vajat és a tészta főzővizéből kb. 0,7 dl-t.




A botmixerrel teljesen krémesre turmixoltam.
Sóztam, borsoztam.
A szósz felét a forró, leszűrt tésztára öntöttem, alaposan összekevertem.
A sajtot lereszeltem.
Tálaláskor a spagettire még pestót halmoztam és ki-ki kedve szerint szórta meg parmezánnal.


Megjegyzés
...a diót enyhén megpiríthatjuk...

A csalán gyógyhatásairól itt írtam.
Csalánnal készült finomságok régebben:








8 megjegyzés:

  1. Ez nagyon-nagyon jó:)Szép a nyitókép!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Krinsz!
      Nekem nincs kucsmagombám, hogy kucsmagombás remekeket alkossak, mint Te, de van csalánom, hát azzal kezdek valamit :) :) :)
      Köszönöm, hogy tetszik a kép, terveim szerint, most hogy már enged feltölteni, gyakorta örvendeztetlek meg Titeket, meg magamat, a kertben készült új képpel.

      Törlés
  2. nyami:))
    ezt is feltétlenül kipróbáljuk..
    a zöldfűszeres nokedlid is nagy siker volt,már többször megfőztük:)
    olyan hálás vagyok a jobbnál jobb ötleteidért!<3

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Drága Barátom (köszönöm), ötletekben kifogyhatatlan vagyok....
      Tudod, Te szoktad kérdezni, hogy van mindenre időm? hát nincs, időből én is kifogyok... csak ennyire van.
      Ölellek, legyen gyönyörű napod!

      Törlés
  3. Hú, ez nagyon tetszik! Most már csak csalánt kell szereznem.
    Szépséges a nyitókép! Mondtam már, hogy profi fotós is vagy?:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Édes Hajni, köszönöm. Jó hogy vagy nekem, köszönöm hogy így látsz :)

      Törlés
  4. Vegetáriánus vagyok 30 éve...Sok évig csak kész recepteket használtam...Később elkezdtem változtatni rajtuk - saját igényem és elképzelésem szerint. Egyre számomra - jobb dolgok sikeredtek...És nagy örömmel látom, hogy van más is, akinek ennyire szív-ügye az egészséges - "tiszta" - táplálkozás és ilyen csodás kreativitással van "megáldva". Nagyon finomak-egészségesek a receptjeid és szépségesek a fotóid is....KÖSZÖNET!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Margit Rajda!
      Alázattal köszönöm, felemelő, szép szavaid!
      Minden jót kívánok,
      üdvözlettel:
      Molnár Ági (Mági)

      Törlés