Sok évvel ezelőtt kaptam a receptet Zs. M.-tól.
Minden évben megköszönöm Neki, ha más nem, gondolatban.
Minden évben megköszönöm Neki, ha más nem, gondolatban.
Húsvétkor elmaradhatatlan, bár ha a Családomon múlna, mindig napirenden lenne.
Mézes krémes
Hozzávalók
tészta
2 ek tej
2 ek méz
30 g vaj
100 g cukor (eredetileg 150 g)
1 db tojás
1 tk szódabikarbóna
450 g liszt
krém
500 g sűrű tejbegríz (600 ml tej + 8 ek /120 g búzadara + 1 rúd vanília)
250 g vaj
200 g porcukor
+
házi baracklekvár
máz
100 g 72 %-os csokoládé
3 ek olaj
- A gríz főzésével kezdtem.
Ezt a mennyiséget szoktam megfőzni, az eredeti recept ennek a feléről szólt,
de mi azt szeretjük, ha sok a krém és könnyű habos.
de mi azt szeretjük, ha sok a krém és könnyű habos.
Megfőztem a grízt a vaníliarúddal, leborítottam és hagytam,
hogy a gríz szemek minden folyadékot magukba szívjanak, hagytam kihűlni.
hogy a gríz szemek minden folyadékot magukba szívjanak, hagytam kihűlni.
- A tésztához a tejet, mézet, vajat, cukrot, tojást, gőz fölött habosra kevertem,
majd hozzáadtam a szódabikarbónát. Levettem a melegről és hozzákevertem a lisztet.
majd hozzáadtam a szódabikarbónát. Levettem a melegről és hozzákevertem a lisztet.
Gyorsan kell vele dolgozni, mert "melegen" a tészta könnyebben dolgozható,
hidegen könnyen szakad.
hidegen könnyen szakad.
- A tésztát pihentetés nélkül kétfelé vettem és vékonyra nyújtottam.
A munkalapot megszórtam (enyhén) liszttel, a tetejére folpack fóliát borítottam és vele együtt nyújtottam vékonyra a tésztát. A fóliával együtt emeltem át a tepsire. Könnyebb így dolgozni,
nem kell lisztezni, és nem szakad, az egyenletes vastagság is megmarad.
A munkalapot megszórtam (enyhén) liszttel, a tetejére folpack fóliát borítottam és vele együtt nyújtottam vékonyra a tésztát. A fóliával együtt emeltem át a tepsire. Könnyebb így dolgozni,
nem kell lisztezni, és nem szakad, az egyenletes vastagság is megmarad.
- Középen bejelöltem és a forró előmelegített sütőben 7-8 perc alatt megsütöttem.
Gyorsan sül, mert mézes és igen vékony a tészta.
A másikkal is ugyanígy jártam el.
- A kisült lapokat, még forrón kettévágtam az előre bejelölt helyen.
- A vajat a porcukorral habosra kevertem,
majd apránként hozzákevertem (géppel) 500 g kihűlt tejbegrízt.
Addig kevertem, még az egész könnyű, habos krémmé lett.
majd apránként hozzákevertem (géppel) 500 g kihűlt tejbegrízt.
Addig kevertem, még az egész könnyű, habos krémmé lett.
- Kiválasztottam a legszebb lapot, ez lett a legfelső, a sütemény teteje.
Összeállítás
A legfelső lap kivételével, tehát 3 lapot, megkentem lekvárral és szétosztottam minden lapon
(a lekváron) a krémet. Nem könnyű a lekváron szétkenni a krémet, de két villával nem vészes.
(a lekváron) a krémet. Nem könnyű a lekváron szétkenni a krémet, de két villával nem vészes.
Befedtem a "használt" folpack fóliával és ráborítottam egy másik tepsit,
a tepsire meg 1 kg-os nehezéket tettem.
a tepsire meg 1 kg-os nehezéket tettem.
Így maradt másnap reggelig.
(Tehát min. egy éjszakát hagyjuk puhulni!)
(Tehát min. egy éjszakát hagyjuk puhulni!)
- Akkor elkészítettem a mázat.
A csokoládét gőz fölött megolvasztottam, elkevertem az olajjal és ráöntöttem,
majd elsimítottam a süteményen.
majd elsimítottam a süteményen.
Hagytam megdermedni.
- Később, forró vízbe mártott, megtörölt késsel szeleteltem.
Megjegyzés
- A tésztából én így, két lapot szoktam sütni (ez így normál tepsi nagyságú),
majd kettévágom (lásd kép).
Lehet rögtön négyfelé venni a tésztát, és 4 db A4-es nagyságú lapot sütni.
Nekem az első változat a megszokott, az egyszerűbb.
- A tésztából én így, két lapot szoktam sütni (ez így normál tepsi nagyságú),
majd kettévágom (lásd kép).
Lehet rögtön négyfelé venni a tésztát, és 4 db A4-es nagyságú lapot sütni.
Nekem az első változat a megszokott, az egyszerűbb.
- Kétféle módon szoktam megtölteni.
Az egyik ahogy most leírtam, ezt szeretem jobban, kicsit nehezebb a lekváron szétteríteni a krémet,
de könnyebben megpuhul. A lap a lekvárt szívja magába és nem a krémet.
de könnyebben megpuhul. A lap a lekvárt szívja magába és nem a krémet.
A másik esetben, ahogy az eredeti recept is szól,
az 1. és 3. lapra kenem a krémet és a 2. lapra a lekvárt.
az 1. és 3. lapra kenem a krémet és a 2. lapra a lekvárt.
Vittem a receptedet, ettől félek, mert egyszer próbáltam és nem sikerült, azóta se mertem, pedig nagyon szeretem, nem tűnik nehéznek elkészíteni, majd nekidurálom magam egy nyugis napon valamikor:-)
VálaszTörlésAnikó, igen nekem is szakadt a lap, még rá nem jöttem, hogy érdemes melegen gyorsan dolgozni vele. A másik könnyebbség meg a fólián keresztüli nyújtás, hisz a tészta könnyen ragad, szakad, túl lisztezni meg nem kívánatos.
TörlésKétlem, hogy gondod lenne vele (hisz Te remek Vagy!) meg a recept is jó, de ha kérdésed van, hát megtalálsz.
Arra számíts, hogy ez (csak) egy bő A4-es nagyságú adag.
Nem hangsúlyoztam, bár kiderül (most utólag bejegyzem) hogy min. egy éjszakát hagyni kell puhulni.
Ölellek,
jaj de jó, az egyik kedvenc sütim! Amióta pedig a te recepted szerint csinálom a creme brulee-t, mindig sikerül. A ghi készítésre még nem szántam rá magam, de lehet azért, mert felfedeztem a boltban is a vajak mellett:)) biztos nem olyan, mint a házilag készített, de nagyon finom a benne párolt zöldség!
VálaszTörlésCiripbogár, hálásan köszönöm elismerő szavaid.
TörlésNagyon örülök a sikerednek.
A ghí, a bolti is finom, csak itt nagyon drága (a kevéske) így sokkal gazdaságosabb készíteni.
Annyira guszta Ági. Jaj, most nagyon megenném... de amint látom, nálatok sincs már, hiszen Húsvétra készítetted. :)
VálaszTörlésIgen Húsvétra készült...
TörlésKöszönöm.