2013. március 6., szerda

Vörös káposztasaláta



Vörös káposzta, ismertebb nevén lila káposzta. 
A vadkáposzta termesztett változata. 
Sötétvörös vagy lilás színét az antocián adja, a talaj pH-értékétől függően változik: 
savas talajon lilásabb, lúgosabb talajon zöldes-sárgásabb színűek levelei. 
Talajindikátorként is használható, a talaj milyenségét jelző növény.
Beltartalmi értéke megegyezik a fejes káposztáéval. (forrás)




A párolt káposztán kívül alig kerül terítékre.
Az előző napokban nagyobb mennyiséghez jutottam, így a következő napokban 
reményeim szerint nálunk, több variációban terítékre kerül :)
Elsőként egy citromos, citromhéjas, házi joghurtos salátaként tálaltam.
A káposztát, nem pároltam, nem sütöttem meg, csupán a serpenyőben egy kevés olajon "átmelegítettem" 
(a hideg napra való tekintettel).

Citromos joghurtos lila káposztasaláta

Hozzávalók
vörös káposzta (70 dkg)
extra szűz olívaolaj (3-4 ek)
friss citrom leve (kezeletlen)
a citrom reszelt héja (kezeletlen)
tengerisó
frissen őrölt bors
házi krémes joghurt (1-2 dl)
-------
opcionális: kevés méz

A káposztát tisztítás után, nagyon vékonyra gyalultam.
Megsóztam és összekevertem.
Egy nagy serpenyőben belecsorgattam az olajat, beleraktam a káposztát, megszórtam a fele citromhéjjal, tekertem rá borsot.
Addig kevergettem a tűzön, amíg az egész átmelegedett (ez pár perc).
Rászórtam a maradék citromhéjat, meglocsoltam a citromlével és hozzáadtam 3 szelet apróra vágott citromot. Az egészet alaposan összekevertem.
A tálalásnál, házi krémes joghurtot csorgattam a tetejére.


...a káposzta színváltozása, sav hatására...2.-3.kép :)


----------------------------


A házi joghurtot, házi parenyica és fokhagymás sajt kíséretében 
kedves "TA" Barátnőmtől kaptuk, amit ez úton is köszönök.
Füstölt parenyica sajt készítését nem tervezem, de a házi joghurt elkészült :)
Ma vettem, reggel fejt tejet és az említett joghurttal beoltottam.
Hamarosan beszámolok, a hogyanról és az eredményről :)








6 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. Köszönöm Mandala :) csak nem megihletett újabb macaron csodák készítésére (?)
      Szép napot!

      Törlés
  2. Ez valami elképesztően gyönyörű!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Olyan jó, hogy tetszik Neked :)
      Köszönöm szépen.

      Törlés
  3. Minden út hozzád vezet :) keresgéltem vörös káposzta receptet, és az egyik oldal ide navigált. jó helyre :) holnap zamatos turbolyát is teszek rá. <3

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. <3 nagyon örülök :) zamatos turbolyával nagyon jó ötlet :) szerintem is illenek egymáshoz.
      Szép napokat!

      Törlés