Vörös káposzta, ismertebb nevén lila káposzta.
A vadkáposzta termesztett változata.
Sötétvörös vagy lilás színét az antocián adja, a talaj pH-értékétől függően változik:
savas talajon lilásabb, lúgosabb talajon zöldes-sárgásabb színűek levelei.
Talajindikátorként is használható, a talaj milyenségét jelző növény.
Beltartalmi értéke megegyezik a fejes káposztáéval. (forrás)
A párolt káposztán kívül alig kerül terítékre.
Az előző napokban nagyobb mennyiséghez jutottam, így a következő napokban
reményeim szerint nálunk, több variációban terítékre kerül :)
Elsőként egy citromos, citromhéjas, házi joghurtos salátaként tálaltam.
A káposztát, nem pároltam, nem sütöttem meg, csupán a serpenyőben egy kevés olajon "átmelegítettem"
(a hideg napra való tekintettel).
Citromos joghurtos lila káposztasaláta
Hozzávalók
vörös káposzta (70 dkg)
extra szűz olívaolaj (3-4 ek)
friss citrom leve (kezeletlen)
a citrom reszelt héja (kezeletlen)
tengerisó
frissen őrölt bors
házi krémes joghurt (1-2 dl)
-------
opcionális: kevés méz
A káposztát tisztítás után, nagyon vékonyra gyalultam.
Megsóztam és összekevertem.
Egy nagy serpenyőben belecsorgattam az olajat, beleraktam a káposztát, megszórtam a fele citromhéjjal, tekertem rá borsot.
Addig kevergettem a tűzön, amíg az egész átmelegedett (ez pár perc).
Rászórtam a maradék citromhéjat, meglocsoltam a citromlével és hozzáadtam 3 szelet apróra vágott citromot. Az egészet alaposan összekevertem.
A tálalásnál, házi krémes joghurtot csorgattam a tetejére.
...a káposzta színváltozása, sav hatására...2.-3.kép :) |
----------------------------
A házi joghurtot, házi parenyica és fokhagymás sajt kíséretében
kedves "TA" Barátnőmtől kaptuk, amit ez úton is köszönök.
Füstölt parenyica sajt készítését nem tervezem, de a házi joghurt elkészült :)
Ma vettem, reggel fejt tejet és az említett joghurttal beoltottam.
Hamarosan beszámolok, a hogyanról és az eredményről :)
Micsoda szinek !
VálaszTörlésKöszönöm Mandala :) csak nem megihletett újabb macaron csodák készítésére (?)
TörlésSzép napot!
Ez valami elképesztően gyönyörű!
VálaszTörlésOlyan jó, hogy tetszik Neked :)
TörlésKöszönöm szépen.
Minden út hozzád vezet :) keresgéltem vörös káposzta receptet, és az egyik oldal ide navigált. jó helyre :) holnap zamatos turbolyát is teszek rá. <3
VálaszTörlés<3 nagyon örülök :) zamatos turbolyával nagyon jó ötlet :) szerintem is illenek egymáshoz.
TörlésSzép napokat!